Νέα

Το φθηνό πετρέλαιο ευνοεί την τόνωση των επενδύσεων στην Πληροφορική

worldtechnology1

Ενίσχυση των επενδύσεων - επιχειρήσεων και καταναλωτών - στην Πληροφορική μπορεί να επιφέρει η συνεχιζόμενη πτώση της τιμής του πετρελαίου, που έχει γνωρίσει μια από τις δραματικότερες μειώσεις των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της εταιρείας Canalys, η μείωση του ενεργειακού κόστους - εφόσον η τιμή του πετρελαίου παραμείνει στα επίπεδα των $50 το βαρέλι για το επόμενο εξάμηνο - αυτό θα μπορούσε να απελευθερώσει κεφάλαια της τάξης του $1 τρις, τα οποία θα στερηθούν μεν οι ενεργειακές εταιρείες, ωστόσο μέρος τους θα μπορούσε να καταλήξει στην παγκόσμια αγορά του ΙΤ.

Η μείωση του ενεργειακού κόστους θα μπορούσε να προσθέσει $1 τρις στο παγκόσμιο ΑΕΠΜε αυτά τα δεδομένα, η Canalys έχει αναθεωρήσει, επί τα βελτίω, τις προβλέψεις της για την πορεία κομβικών τμημάτων της παγκόσμιας αγοράς Πληροφορικής, συμπεριλαμβανομένων των smartphones, όπου προβλέπεται άνοδος κατά 16%, των PCs (4%), των x86 servers (4%), του enterprise networking (5%) και του IT security (7%).

Αν και οι περισσότερες αναλύσεις επικεντρώνονται στις αρνητικές συνέπειες από την πτώση της τιμής του πετρελαίου, η Canalys υπογραμμίζει ότι αυτή η εξέλιξη οδηγεί, παράλληλα, σε βραχυπρόθεσμη τόνωση της οικονομίας, λόγω της ενίσχυσης των διαθέσιμων κεφαλαίων - τόσο σε επίπεδο εταιρειών όσο και των καταναλωτών. Η εταιρεία υπογραμμίζει ότι το πλήγμα για τις ενεργειακές εταιρείες θα είναι μεν έσοδα μειωμένα κατά $1 τρις σε σχέση με το 1ο εξάμηνο του 2014, ωστόσο, αυτά ακριβώς τα κεφάλαια υπολογίζεται ότι μπορούν να ενισχύσουν ισόποσα το παγκόσμιο ΑΕΠ, με προφανείς τις θετικές συνέπειες για συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας. Όπως επισημαίνει μάλιστα η Canalys, παραδοσιακά η ενίσχυση του ΑΕΠ ευνοεί την αύξηση των δαπανών για ΙΤ.

Ποιες χώρες ευνοούνται
Όπως εξηγούν οι αναλυτές της εταιρείας, το πετρέλαιο συνιστά μια βασική δαπάνη, τόσο για τις εταιρείες όσο και για τους καταναλωτές, με τον περιορισμό της να απελευθερώνει κεφάλαια για άλλες οικονομικές δραστηριότητες.

Κερδισμένες από την πτωτική πορεία της τιμής του πετρελαίου εκτιμάται ότι θα είναι οι χώρες που εισάγουν “μαύρο χρυσό”, ιδίως οι παραγωγικές οικονομίες, όπως η Κίνα, η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Νότιος Κορέα και η Τουρκία. Σημαντικά αναμένεται να είναι τα οφέλη και για αγορές, όπως αυτές της Ινδίας και της Ινδονησίας.

Ωστόσο, οι αναλυτές της εταιρείας υπογραμμίζουν ότι τα οφέλη από την πετρελαϊκή κρίση θα είναι βραχύβια, καθώς η μέση τιμή του αργού, το 1ο εξάμηνο του 2015, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στα $60 - $70 το βαρέλι, πριν ισορροπήσει στα $80.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ