Νέα

Τον Μάιο η νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για την ενιαία ψηφιακή αγορά

europeanflag1

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για τη συγκρότηση της νέας στρατηγικής για την ενιαία ψηφιακή αγορά, η οποία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα παρουσιαστεί τον Μάιο. Όπως γνωστοποίησε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά, κ. Andrus Ansip, εντός της Άνοιξης η Επιτροπή θα είναι σε θέσει να ενεργοποιήσει το νέο θεσμικό πλαίσιο. Ο ίδιος, σε συνέντευξή του, προανήγγειλε την εισαγωγή νέων καινοτόμων εργαλείων για τον έλεγχο της προόδου των κρατών - μελών σε θέματα, που σχετίζονται με την ψηφιακή οικονομία.

Ο νέος Κανονισμός για την προστασία των δεδομένων θα έχει οριστικοποιηθεί εντός του 2015Όσον αφορά το μεγάλο κεφάλαιο που σχετίζεται με τους νέους κανόνες προστασίας των προσωπικών δεδομένων στόχος είναι, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, ο σχετικός Κανονισμός να έχει οριστικοποιηθεί εντός του 2015. “Πρόκειται για μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Επιτροπής. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, από την πλευρά του, έχει δεσμευθεί για διευθέτηση του θέματος εντός του τρέχοντος έτους”, σχολίασε ο κ. Ansip.

Να σημειωθεί ότι το θέμα έχει φύγει πλέον από την αρμοδιότητα της Επιτροπής και θα τεθεί στην κρίση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το Κοινοβούλιο έχει, ήδη, ψηφίσει από το Μάρτιο την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πλέον, αναμένεται η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, ώστε να ενεργοποιηθούν οι κοινοί ευρωπαϊκοί κανόνες προστασίας των δεδομένων.

Όπως τόνισε ο κ. Ansip, υπάρχει, ήδη, μια θετική δυναμική σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και επιδίωξη είναι να υπάρξει πρόοδος κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της Λετονίας, η οποία έχει, επίσης, αναγορεύσει την αναθεώρηση του Κανονισμού για την Προστασία των Δεδομένων σε προτεραιότητά της.

Grand Coalition for Digital Jobs
Ο 58χρονος Κοινοτικός Αξιωματούχος, πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας, στη συνέντευξή του στο EurActiv, αναφέρθηκε στα θέματα του εκσυγχρονισμού των κανόνων για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και της απλοποίησης των πλαισίου για τις διαδικτυακές αγορές, που περιλαμβάνονται στη στρατηγική για την ενιαία ψηφιακή αγορά της Ε.Ε.

Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδει η νέα Επιτροπή και στο θέμα της διάχυσης των ψηφιακών δεξιοτήτων και γνώσεων σε όλα τα τμήματα της κοινωνίας, με τον Ansip να υπογραμμίζει ότι η πρωτοβουλία της Επιτροπής - υπό την προηγούμενη σύνθεσή της - Grand Coalition for Digital Jobs θα συνεχιστεί το 2015.

Άλλωστε, εκτίμηση του είναι ότι, μέσω της δημιουργίας μιας συνδεδεμένης ψηφιακής αγοράς, είναι δυνατόν να παραχθούν έως €250 δις πρόσθετης ανάπτυξης στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της θητείας της Επιτροπής, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Απελευθέρωση φάσματος
Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε και στο θέμα της διαχείρισης του ραδιοτηλεοπτικού φάσματος και της προοπτικής απελευθέρωσής του (σσ στη ζώνη των 700MHz) για ασύρματες ευρυζωνικές υπηρεσίες, χαρακτηρίζοντας κομβικό το θέμα για την περαιτέρω ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας στην Ευρώπη. Το θέμα βρίσκεται, σήμερα, σε δημόσια διαβούλευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Απριλίου 2015.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ