Νέα

Η πρώτη διεθνής πλατφόρμα Crowdfunding για ελληνικές καινοτόμες ιδέες "στον αέρα" το Φεβρουάριο

kainotomia2

Ένα εναλλακτικό εργαλείο χρηματοδότησης αποκτούν καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες από την Ελλάδα. Το WinnersFund, η πρώτη διεθνής πλατφόρμα Crowdfunding, που φιλοδοξεί να αποτελέσει εργαλείο χρηματοδότησης και εξωστρέφειας για ελληνικές νέες καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες, αναμένεται να ξεκινήσει, την πλήρη λειτουργία του, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου. Το WinnersFund αποτελεί - στην ουσία - έναν ψηφιακό τόπο συνάντησης ιδιωτών και επιχειρήσεων με την ευρύτερη επενδυτική κοινότητα. Δίνει την ευκαιρία αφενός σε ιδιώτες να επενδύσουν στην καινοτομία, μέσω μιας online διαδικασίας και αφετέρου στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν κεφάλαια.

Γίνε μέτοχος ελληνικής καινοτόμας επιχείρησης με €20Το WinnersFund ξεκινά την λειτουργία του με τρεις νέες επιχειρηματικές ιδέες με υψηλό βαθμό καινοτομίας, οι οποίες αναζητούν χρηματοδότηση. Πρόκειται για τις AlgaeFarms, το SpreeadeHipp και τη Φάρμα Δοξάτου.

“Το WinnersFund εισάγει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το θεσμό του επιχειρηματικού Crowdfunding, δίνοντας, έτσι, διέξοδο σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία,  σε ελληνικές ιδέες, που δεν έχουν πρόσβαση στις παραδοσιακές πηγές χρηματοδότησης”, εξήγησαν σε χθεσινή εκδήλωση οι δημιουργοί της πλατφόρμας.

Ταυτόχρονα, δίνει τη δυνατότητα, σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές, να χρηματοδοτήσουν επιχειρηματικές καινοτόμες ιδέες, στις οποίες δε θα είχαν την πρόσβαση χωρίς το WinnersFund.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσίασαν οι δημιουργοί της πλατφόρμας, σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν 22 εκατομμύρια εταιρείες, οι οποίες δυνητικά θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν μέσω crowdfunding, ενώ ετησίως δημιουργούνται διεθνώς 2,5 εκατ. επιχειρήσεις, που επίσης θα μπορούσαν να ενισχυθούν μέσω crowdfunding.

Τη μερίδα του λέοντος, στις σχετικές χρηματοδοτήσεις, λαμβάνουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη. Αλλά και στην Ελλάδα, εν μέσω οικονομικής κρίσης, εκτιμάται ότι 3.600 Έλληνες επενδυτές παρείχαν χρηματοδοτήσεις άνω των $600.000 στην πλατφόρμα Kick Starter.

Πώς λειτουργεί
Η πλατφόρμα απευθύνεται όχι μόνο σε καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες ή σε νεοφυείς εταιρείες, αλλά και σε μεγαλύτερου μεγέθους - μη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο - επιχειρήσεις. Το μοντέλο λειτουργίας του, στην ουσία, είναι αυτό του equity crowdfunding, αφού όσοι επιλέξουν να συμμετέχουν σε κάποια χρηματοδότηση, μπορούν να λάβουν ως αντάλλαγμα μετοχές της εταιρείας. Το ελάχιστο ποσό χρηματοδότησης είναι €20, ενώ το μέγιστο ποσό, που έχει το δικαίωμα να ζητήσει μια επιχείρηση χωρίς την έγκριση ενημερωτικού δελτίου είναι €100.000.

Τα πρώτα σχέδια
Η πλατφόρμα, που θα λειτουργήσει σε πρώτη φάση σε Ελλάδα, Κύπρο και Αγγλία, στον ένα μήνα που δέχεται προεγγραφές, έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερες από δέκα νέες επιχειρηματικές ιδέες κατάλληλες για Crowdfunding. Στο σύνολο τους, είναι καινοτόμες με σαφή εξωστρεφή προσανατολισμό, ενώ προέρχονται από πολλές περιοχές της χώρας.

Από τις επιχειρηματικές ιδέες, που έχει υποδεχθεί μέχρι σήμερα η πλατφόρμα, δυο αφορούν την παραγωγή ενέργειας, δυο τον πρωτογενή τομέα, τρεις στη βιομηχανική κι εμπορική εκμετάλλευση ελληνικών εφευρέσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας και δυο προέρχονται από το δευτερογενή τομέα.

Το επενδυτικό σχέδιο της AlgaeFarms (Hellas) ΑΕ (με έδρα την Πρέβεζα) προβλέπει την παραγωγή “πράσινων” ενεργειακών καυσίμων από άλγη (βιοελαίου, pellets και briquettes). Στόχος του επενδυτικού σχεδίου είναι η εξέλιξη της εταιρείας σε βασικό ευρωπαϊκό παραγωγό και προμηθευτή κοστολογικά ανταγωνιστικών και περιβαλλοντικά ορθών βιοκαυσίμων. To SpreeadeHipp είναι το πρώτο ελληνικό ισοτονικό αναψυκτικό (sportsdrink) και το μόνο στον κόσμο με ιπποφαές με πατέντα του OBI. Το SpreeadeHipp, ήδη, παράγεται σε μικρές ποσότητες στη Μακεδονία. Η συνταγή του είναι αποτέλεσμα συνεργασίας Ελληνικού Ερευνητικού Ινστιτούτου κι ενός από τα τρία μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας.

Τέλος, η Φάρμα Δοξάτου (με έδρα το Δοξάτο Δράμας) φέρνει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το ολοκληρωμένο μοντέλο της κτηνοτροφικής συμπαραγωγής με πολυκαλλιέργεια. Το μοντέλο είναι, ήδη, καθιερωμένο στο εξωτερικό, λόγω του πολλαπλάσιου οικονομικού και περιβαλλοντικού οφέλους, σε σχέση με τις συμβατικές μονοκαλλιέργειες που επικρατούν στη χώρα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ