Νέα

Οι ψηφιακές πλατφόρμες οφείλουν να αφαιρούν τρομοκρατικό περιεχόμενο σε μια ώρα

internet_security

Ένα δίχτυ προστασίας των καταναλωτών από το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο και ειδικά το περιεχόμενο που σχετίζεται με την τρομοκρατία, δημιουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Νέα νομοθεσία που εισάγει η Ένωση, προβλέπει ότι ψηφιακές πλατφόρμες, όπως το Facebook ή το YouTube, θα πρέπει να αφαιρούν περιεχόμενο, που ανεβαίνει σε αυτές και σχετίζεται με την τρομοκρατία, το αργότερο μία ώρα μετά την παραλαβή εντολής από τις Αρχές. Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Κοινοβουλίου υιοθέτησε την περασμένη εβδομάδα, με 35 ψήφους υπέρ, 1 ψήφο κατά και 8 αποχές, σχέδιο νόμου για τη φιλοξενία και δημόσια διάδοση του περιεχομένου της τρομοκρατίας στο Διαδίκτυο. Την εβδομάδα που ξεκινά σήμερα (Δευτέρα 14 Απριλίου 2019), η Ολομέλεια θα ψηφίσει το σχέδιο νόμου, ενώ το Κοινοβούλιο, που θα αναδειχθεί από τις εκλογές του Μαΐου, θα διαπραγματευτεί με το Συμβούλιο την τελική του μορφή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει κυρώσεις μέχρι 4% του κύκλου εργασιών των εταιρειών που δεν συμμορφώνονταιΣύμφωνα με όσα προβλέπονται, μόλις μια πλατφόρμα, που φιλοξενεί περιεχόμενο το οποίο έχουν ανεβάσει χρήστες, λάβει εντολή απομάκρυνσης από την αρμόδια εθνική Αρχή, θα έχει στη διάθεσή της μία ώρα για να το αφαιρέσει. Οι ψηφιακές πλατφόρμες, οι οποίες συστηματικά δεν συμμορφώνονται με το νόμο, θα έρχονται αντιμέτωπες με πρόστιμα, που αντιστοιχούν έως και στο 4% του συνολικού κύκλου εργασιών. Πάντως, το σχέδιο νόμου δεν υποχρεώνει τις πλατφόρμες να παρακολουθούν τις πληροφορίες που μεταδίδουν ή να αποθηκεύουν, ούτε να χρησιμοποιούν προληπτικά φίλτρα ελέγχου. 

Υπότροπες εταιρείες
Το νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει, εξάλλου, πως, από μια εταιρεία, στην οποία έχει υποβληθεί σημαντικός αριθμός εντολών απομάκρυνσης, οι Αρχές μπορούν να ζητήσουν την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων (για παράδειγμα, τακτική υποβολή εκθέσεων ή αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού). Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το μέγεθος και την οικονομική δυνατότητα της επιχείρησης, αλλά και να σέβεται “την ελευθερία μιας εταιρείας να λαμβάνει και να μεταδίδει πληροφορίες και ιδέες σε μια ανοικτή και δημοκρατική κοινωνία”.

Για να βοηθήσουν τις μικρότερες πλατφόρμες, οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν ότι η αρμόδια Αρχή θα πρέπει να επικοινωνεί με τις εταιρείες που δεν έχουν λάβει ποτέ εντολή απομάκρυνσης και να τους παράσχει πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες, τουλάχιστον 12 ώρες πριν από την έκδοση της πρώτης παραγγελίας για την κατάργηση περιεχομένου που φιλοξενούν. 

Τρομοκρατικό περιεχόμενο
Η νέα νομοθεσία στοχεύει σε οποιοδήποτε υλικό - κείμενο, εικόνες, ηχητικές εγγραφές ή βίντεο - υποκινεί ή ζητά τη συνδρομή ή συμβολή στη διάπραξη τρομοκρατικών πράξεων, παρέχει οδηγίες για τη διάπραξη τέτοιων αδικημάτων ή απαιτεί τη συμμετοχή σε δραστηριότητες τρομοκρατικής ομάδας. Επίσης, στοχεύει στο περιεχόμενο, που παρέχει καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο κατασκευής και χρήσης εκρηκτικών, πυροβόλων όπλων και άλλων όπλων για τρομοκρατικούς σκοπούς.

Το περιεχόμενο, που διαδίδεται για εκπαιδευτικούς, δημοσιογραφικούς ή ερευνητικούς σκοπούς, πρέπει να προστατεύεται, σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές. Διευκρινίζουν, επίσης, ότι η έκφραση πολεμικών ή αμφιλεγόμενων απόψεων σχετικά με ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα δεν πρέπει να θεωρείται τρομοκρατικό περιεχόμενο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ