Νέα

Προς υλοποίηση, τον Ιανουάριο, το δίκτυο δωρεάν ασύρματης πρόσβασης στο Διαδίκτυο

wifishutter

Κινητικότητα αναμένεται το επόμενο δίμηνο στο θέμα της εγκατάστασης πανελλαδικού δικτύου δωρεάν WiFi και τη δημιουργία ευρυζωνικών υποδομών σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Όπως γνωστοποίησε, στην ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, η εγκατάσταση σε όλη την Ελλάδα δημόσιων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο (WiFi hotspots) ξεκινά τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, ήδη υπογράφονται οι συμβάσεις για το έργο, το οποίο είχε εξαγγείλει πριν από περίπου ένα χρόνο (Νοέμβριος 2013) ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς και το οποίο παρουσιάζει χρονική υστέρηση σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Υπογράφονται μέχρι τέλος του έτους οι συμβάσεις για το Rural BroadbandΚινητικότητα αναμένεται και σε ένα ακόμη μεγάλο έργο στον τομέα των Τηλεπικοινωνιών και των νέων  τεχνολογιών, καθώς, μέχρι τα τέλη του έτους, υπογράφονται και οι συμβάσεις για το έργο του Rural Broadband, που αφορά στην ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών σε απομακρυσμένες περιοχές, προϋπολογισμού €161 εκατ.

Οι συμβάσεις για το έργο, περιλαμβάνονται στις εννέα συνολικά Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), συνολικού προϋπολογισμού €650 εκατ., για τις οποίες αναμένεται η υπογραφή έως το 1ο εξάμηνο του 2015.

Δωρεάν WiFi
Το έργο για το δημόσιο WiFi αφορά στη δημιουργία περίπου 4.000 περιοχών πρόσβασης/hotspots (ή 14.000 σημεία πρόσβασης/access points) σε όλη την επικράτεια σύμφωνα με τις υποδείξεις των κατά τόπους δημοτικών αρχών. Μέσω του δικτύου, που θα εγκατασταθεί, οι πολίτες της χώρας θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες του διαδικτύου, μέσω του κινητού τηλεφώνου τους, του tablet ή του φορητού υπολογιστή τους. Επιπλέον, το έργο προβλέπει και την δυνατότητα προσφοράς ταυτοποιημένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες από τους Δήμους. Οι εγκαταστάσεις προβλέπεται ότι θα ξεκινήσουν να λειτουργούν σταδιακά από τις αρχές έως και τα μέσα του 2015.

Ο προϋπολογισμός του έργου, ήτοι τα €15 εκατ., περιλαμβάνει το κόστος προμήθειας και εγκατάστασης εξοπλισμού, του λογισμικού διαχείρισης, των υπηρεσιών εγγύησης και συντήρησης του δικτύου, αλλά και το λειτουργικό κόστος έως το τέλος Οκτωβρίου του 2015. Αφορά δε την πρώτη φάση ενός ευρύτερου έργου, καθώς κατά το δεύτερο στάδιο - που θα ακολουθήσει - θα ενταχθούν στο δίκτυο σημεία ειδικού ενδιαφέροντος και χωροθέτησης μεγάλης έκτασης (π.χ. πάρκα, λιμάνια, αρχαιολογικοί χώροι).

Κατά την πρώτη φάση του έργου, τα wi-fi hotspots θα εγκατασταθούν σε 304 δήμους της χώρας (σε σύνολο 325), σε σημεία που υπέδειξαν οι ίδιοι, 100 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία και 200 χώρους λιμένων και μαρινών.

Rural Broadband
Μέσω του έργου περίπου 600.000 άτομα, που ζουν σε περισσότερες από 5.400 αγροτικές και νησιωτικές περιοχές, δηλ. περίπου στο 40% της χώρας, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε Διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας. Το πλάνο κάνει λόγο για παροχή πρόσβασης μέχρι το 2015, με ταχύτητες της τάξης των 8Mbps (λήψη δεδομένων) και 1Mbps (αποστολή δεδομένων), ενώ στη δεύτερη φάση οι ταχύτητες θα πρέπει να ανέβουν στα 30Mbps και στα 4Mbps. Η συνολική διάρκεια της σύμβασης είναι 17 έτη, από τα οποία τα 2 αφορούν στην ανάπτυξη υποδομών και τα 15 στην εκμετάλλευση και αξιοποίησή τους.

Ανάδοχος του έργου για τις Ζώνες 1 και 3 είναι ο ΟΤΕ, με την κοινοπραξία των Intracom Holdings, Intrakat και hellas online να έχει αναλάβει τη Ζώνη 2.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ