EITO_Issue18

Η αγορά Πληροφορικής στην Ελλάδα

eito_3

Η ελληνική αγορά Πληροφορικής δεν θα βγει αλώβητη από την πανδημία του COVID-19. Tο αναμενόμενο για φέτος αρνητικό πρόσημο του 7% κινείται σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά της Ιταλίας και της Ισπανίας, όπου η πτώση της αγοράς Πληροφορικής θα είναι της τάξης του 6,8% και στις δύο χώρες.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις συµβαδίσουν µε τους Ευρωπαίους και τους διεθνείς ανταγωνιστές τους, σε επίπεδο ψηφιακής ωριµότητας, επενδύωντας σε Υπηρεσίες ΠληροφορικήςΜε την προϋπόθεση της αντιμετώπισης του νέου κορωνοϊού και της σταδιακής αποκατάστασης της ομαλότητας, το 2021 η ελληνική οικονομία και κοινωνία αναμένεται να επανέλθει σε ρυθμούς ψηφιακού μετασχηματισμού και να επιταχύνει τις προσπάθειές της, ώστε να συγκλίνει με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η προσπάθεια αυτή αφορά καταρχήν τις επιχειρήσεις, που θα κινηθούν ακόμη πιο γρήγορα προς ένα ψηφιακό μέλλον, σε μία προσπάθεια να αλλάξουν το επιχειρηματικό μοντέλο και να δημιουργήσουν νέες πηγές εσόδων.

Η ψηφιοποίηση, όπως απέδειξε πολύ έντονα η κρίση του COVID-19, αφορά και τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι θα αρχίσουν να αξιοποιούν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση τις ψηφιακές τεχνολογίες, ώστε να βελτιώσουν το προσωπικό και επαγγελματικό τους επίπεδο. Αλλά και ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα, ο οποίος στη διάρκεια της πανδημίας κινήθηκε τάχιστα προς την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, θα συνεχίσει να βαδίζει στην οδό του ψηφιακού μετασχηματισμού, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την αποτελεσματικότητά του, να μειώσει τη γραφειοκρατία και τα λειτουργικά κόστη. Αυτές οι τάσεις θα ενισχύσουν την ελληνική αγορά Πληροφορικής το 2021, οδηγώντας την σε πιο σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Υπό το βάρος της πανδημίας και των επιπτώσεων της στον οικονομικό κύκλο, πολίτες και επιχειρήσεις στην Ελλάδα περιορίζουν, φέτος, τις δαπάνες τους στις απόλυτα ανελαστικές, συγκρατώντας και τους προϋπολογισμούς για την Πληροφορική. Μετά από την άνοδο που σημείωσε τόσο το 2018, όσο και το 2019, ο τομέας του Εξοπλισμού Πληροφορικής (κατά 9,7% την πρώτη χρονιά και κατά 6,6% τη δεύτερη), το 2020 θα δει την αξία του να υποχωρεί και να διαμορφώνεται σε €555 εκατ.

Η αγορά θα επιστρέψει σε θετικό πρόσημο το 2021, οπότε αναμένεται άνοδος κατά 5,7% με την αξία του Εξοπλισμού Πληροφορικής να φτάνει τα €586 εκατ.

Όπως και σε παγκόσμιο επίπεδο, έτσι και στην Ελλάδα, η κατηγορία των Servers θα παρέχει στήριξη στον κλάδο του Εξοπλισμού Πληροφορικής. Οι πωλήσεις servers θα αυξηθούν φέτος ποσοστιαία κατά 14,7%, ενώ για την επόμενη χρονιά το πρόσημο θα είναι θετικό κατά 4,2%.

Τις επιδόσεις του Εξοπλισμού Πληροφορικής επηρεάζει αρνητικά η αγορά των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, η οποία θα κινηθεί φέτος πτωτικά κατά 6%, πριν επιστρέψει σε ανάπτυξη κατά 6,3% το 2021 (μετά από έντονα ανοδική πορεία κατά 10,3% και 9,4% το 2018 και 2019 αντίστοιχα). Το 2020, η αξία της ελληνικής αγοράς Ηλεκτρονικών Υπολογιστών θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των €266 εκατ., ενώ το επόμενο έτος θα κινηθεί στα €283 εκατ.

Η πτώση - και - της ελληνικής αγοράς Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, όπως άλλωστε και της παγκόσμιας, το 2020 συνδέεται, κυρίως, με την καθοδική τροχιά των πωλήσεων σταθερών ηλεκτρονικών υπολογιστών, αφού στους φορητούς το πρόσημο θα είναι - έστω και οριακά - θετικό κατά 0,2%. Το 2021 δε η αγορά των φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Ελλάδα θα ανακάμψει κατά 7%.

Αντίθετα, στους επιτραπέζιους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, η αξία της αγοράς θα είναι ισχυρά μειωμένη κατά 19,8% φέτος, ενώ η αγορά θα επιστρέψει σε θετικό έδαφος το 2021, καταγράφοντας άνοδο κατά 7,1%.

Σε επίπεδο όγκου, οι πωλήσεις Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στην Ελλάδα θα μειωθούν κατά 6,9% το 2020, ενώ το πρόσημο θα είναι θετικό κατά 5,1% το 2021. Στην ελληνική αγορά αναμένεται να διατεθούν φέτος 425.000 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, μέγεθος που θα αυξηθεί στις 447.000 τεμάχια το 2021.

Στην κατηγορία των Tablets το 2020, ο ρυθμός θα είναι αρνητικός με την αξία των πωλήσεων να υποχωρεί κατά 25,3%, ενώ το 2021 θα σηματοδοτήσει την επάνοδο του κλάδου σε θετικούς ρυθμούς, με άνοδο της αξίας αγοράς κατά 7%. Σε επίπεδο όγκου, οι πωλήσεις tablets θα είναι φέτος ισχυρά μειωμένες κατά 30,5%, ενώ το 2021 αναμένεται άνοδος κατά 5,1%.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Η ανάγκη των ελληνικών επιχειρήσεων να συμβαδίσουν με τους Ευρωπαίους και τους διεθνείς ανταγωνιστές τους σε επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας μέσα από επενδύσεις σε Υπηρεσίες Πληροφορικής σαφώς και δεν έχει ανατραπεί από την πανδημία. Αντίθετα, έχει γίνει ακόμη πιο έντονη υπό τις παρούσες συνθήκες που δημιουργεί ο COVID-19.

Ωστόσο, η οικονομική αβεβαιότητα δεν μπορεί παρά να συγκρατεί τους εταιρικούς προϋπολογισμούς, τάση που αποτυπώνεται στην αρνητική πορεία της αγοράς Υπηρεσιών Πληροφορικής κατά το τρέχον έτος. Έτσι, το 2020, η αξίας της ελληνικής αγοράς Υπηρεσιών Πληροφορικής αναμένεται να μειωθεί κατά 7,6%, ενώ και το 2021 το πρόσημο θα παραμείνει αρνητικό κατά 2,7%, με τις εκτιμήσεις να τοποθετούν την αξία του τομέα στα €934 εκατ. φέτος και στα €909 εκατ. το επόμενο έτος.

Η πορεία θα είναι καθοδική σε όλες τις επιμέρους προϊοντικές κατηγορίες των Υπηρεσιών Πληροφορικής (Projects, Managed Services, Support Services, Business Services).

ΛΟΓΙΣΜΙΚO

H πορεία της ελληνικής αγοράς Λογισμικού παρέμεινε σταθερά ανοδική τα τελευταία χρόνια, αντικατοπτρίζοντας την ανάγκη των ελληνικών επιχειρήσεων να μειώσουν τα λειτουργικά κόστη και να αναβαθμίσουν την ανταγωνιστική τους ικανότητα. Αυτή η ανάγκη αποτυπώνεται στην πορεία του τομέα τόσο το 2018, όσο και το 2019, οπότε η αγορά διευρύνθηκε κατά 5,8% και 8,5% αντίστοιχα.

Ωστόσο, η πανδημία δεν αφήνει αλώβητες τις επενδύσεις σε Λογισμικό, η αξία των οποίων θα υποχωρήσει ποσοστιαία κατά 5,4% το τρέχον έτος, για να επιστρέψει σε ανοδική πορεία το επόμενο, πετυχαίνοντας αύξηση κατά 1,2%. Σε απόλυτους αριθμούς, η αξία της αγοράς εκτιμάται στα €322 εκατ. φέτος και στα €326 εκατ. το 2021.