EITO_Issue18

Η Παγκόσμια αγορά ΤΠΕ - Ανάλυση

eito_global2

Προς τις αναδυόμενες τεχνολογίες και τις τεχνολογίες του λεγόμενου “3rd Platform” (3η Πλατφόρμα) θα συνεχίσουν να μετατοπίζονται τόσο το 2020, όσο και το 2021, οι δαπάνες για ΤΠΕ σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα, η κρίση του COVID-19 κάνει αυτήν τη μετατόπιση ακόμη πιο επιτακτική και πιο γρήγορη, καθώς αυτές οι δύο κατηγορίες αποδεικνύεται ότι μπορούν να παίξουν το ρόλο του επιταχυντή της ανάπτυξης.

Παγκόσµια, οι επιχειρήσεις και οι κρατικοί φορείς έχουν αναγνωρίσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ως το βασικό στοίχημα που πρέπει να κερδίσουν

Πλέον -και λόγω της πανδημίας- οι δαπάνες ΤΠΕ μετατοπίζονται από την παραδοσιακή αγορά προς τις τεχνολογίες “3rd Platform” (Mobility, Cloud Computing, Big Data - Analytics, Social Networks), αλλά και προς τις νέες και πολλά υποσχόμενες αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η Επαυξημένη και η Εικονική Πραγματικότητα (Augmented/ Virtual Reality), το Internet of Things (IoT), η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Inteligence - AI), το 3D Printing, η Ρομποτική, το Blockchain, οι Λύσεις Ασφάλειας επόμενης γενιάς και τα Γνωσιακά Συστήματα (Cognitive Systems).


Η στροφή -ειδικά προς τις αναδυόμενες τεχνολογίες- κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, αφού όλες οι ενδείξεις συνηγορούν για την ύπαρξη ευθείας σχέσης ανάμεσα στην υιοθέτησή τους και στη βελτίωση των χρηματοοικονομικών και επιχειρησιακών λειτουργιών των επιχειρήσεων.

Οργανισμοί, που υιοθετούν την Τεχνητή νοημοσύνη (AI) και άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες στα χρηματοοικονομικά και τις επιχειρησιακές λειτουργίες τους, αυξάνουν τα ετήσια κέρδη τους πιο γρήγορα.

Ως αποτέλεσμα, ήδη οι αναδυόμενες τεχνολογίες έχουν ξεπεράσει το σημείο καμπής όσον αφορά την υιοθέτησή τους, καθώς, παγκόσμια, σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων τις έχει ήδη υιοθετήσει, θέλοντας να επιτύχει τον πολυπόθητο ψηφιακό μετασχηματισμό.

Τόσο οι επιχειρήσεις, όσο και οι δημόσιοι φορείς, έχουν αναγνωρίσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως το βασικό στοίχημα που πρέπει να κερδίσουν. Στόχος τους να επιτύχουν, οι μεν πρώτες την επιβίωση σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον, οι δε δεύτεροι υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες.

Ως εκ τούτου, οι επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό θεωρούνται, πλέον, μονόδρομος, προκειμένου οικονομία και επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και να δημιουργήσουν πρόσθετη αξία μέσω νέων επιχειρηματικών μοντέλων, προϊόντων και υπηρεσιών, ώστε να σταθούν στο νέο διαφοροποιημένο περιβάλλον, που δημιουργεί ο COVID-19.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

Μετά από τους έντονα θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2018 και το 2019 (7% και 7,4% αντίστοιχα), η παγκόσμια αγορά Πληροφορικής, υπό το βάρος του COVID-19, θα υποχωρήσει φέτος. Η μείωση θα είναι της τάξης του 2,7% το 2020, ενώ το 2021 αναμένεται η αγορά, να παρουσιάσει άνοδο 2,5%.

Σε απόλυτα μεγέθη, η αξία της αγοράς θα κινηθεί στα επίπεδα των €3,526 τρισ. φέτος και € 3,649 τρισ. το 2021. Η αγορά Πληροφορικής από το 2021 θα συνεχίσει να επωφελείται από τον εν εξελίξει ψηφιακό μετασχηματισμό σε όλες της της πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Πάντως, το 2020 όλοι οι επιμέρους τομείς της αγοράς θα κινηθούν αρνητικά.

Ο κλάδος Εξοπλισμού Πληροφορικής θα υποχωρήσει κατά 4,9% και θα διαμορφωθεί στα € 416 δισ. Το 2021 αναμένεται άνοδος 7,7%, με την αξία αγοράς της παγκόσμιας Εξοπλισμού Πληροφορικής να αυξάνεται στα €448 δισ. Οι επιδόσεις του τομέα του Εξοπλισμού Πληροφορικής σαφώς και σχετίζονται με την πορεία της αγοράς Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, η οποία επίσης θα κινηθεί πτωτικά, εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης τόσο από πλευράς καταναλωτών, όσο και επιχειρήσεων.

Η αξία αγοράς Ηλεκτρονικών Υπολογιστών θα μειωθεί κατά 9,3% το 2020 και θα φτάσει τα €164 δισ., ενώ και το 2021 το πρόσημο θα είναι οριακά αρνητικό κατά 0,1% και με την αξία των πωλήσεων να διαμορφώνεται στα € 163,997 δισ.

Στην κατηγορία Φορητών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, η αξία αγοράς θα μειωθεί κατά 6,2% φέτος και θα κατέλθει στα €118 δισ., ενώ το επόμενο έτος θα υπάρξει θετική διόρθωση κατά 1%, που θα φέρει την αξία της αγοράς οριακά πάνω από τα €119 δισ.

Οι πωλήσεις Σταθερών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών θα δοκιμάσουν φέτος ισχυρότερη πτώση κατά 16,5% και θα παραμείνουν σε αρνητική πορεία και το 2021, με τη μείωση να περιορίζεται ωστόσο στο 2,8%. Η αξία της αγοράς θα βρεθεί στα €44 δισ. το τρέχον έτος και στα €46,7 δισ. το επόμενο.

Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις στον κόσμο, υιοθετούν πλέον επιχειρηματικά μοντέλα, που βασίζονται σε πλατφόρμες, για να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη και την καινοτομίαΗ μόνη φωτεινή εξαίρεση στην παγκόσμια αγορά Εξοπλισμού Πληροφορικής συνδέεται με την κατηγορία των Servers και του Storage, τομείς που θα κινηθούν έντονα θετικά τόσο φέτος, όσο και την επόμενη χρονιά, καταγράφοντας αύξηση 5,7% και 17,3% το 2021. Η αξία αγοράς θα αυξηθεί στα €161 δισ. και τα €189 δισ. αντίστοιχα. Τις επενδύσεις σε servers και storage τροφοδοτεί - κατά κύριο λόγο - η αυξημένη ζήτηση των επιχειρήσεων για εξοπλισμό, που θα υποστηρίξει το καθεστώς της εξ αποστάσεως εργασίας, αλλά και τις ανάγκες των λειτουργιών στο cloud.

Από τους υπόλοιπους τομείς της παγκόσμιας αγοράς Πληροφορικής τόσο οι Υπηρεσίες Πληροφορικής, όσο και το Λογισμικό, θα δουν τη δυναμική τους το 2020 να εξασθενεί και να ενδυναμώνεται από το 2021.

Η αγορά παγκόσμια αγορά των Υπηρεσιών Πληροφορικής θα περιοριστεί φέτος κατά 2,8% με την αξία της να φθίνει στα €917 δισ. Το πρόσημο θα είναι θετικό κατά 1,4% το 2021, με την αξία αγοράς να διαμορφώνεται στα €929 δισ.

Με οριακή μόνο μείωση θα ολοκληρώσει το τρέχον έτος η παγκόσμια αγορά Λογισμικού, η οποία υποδέχεται τον κύριο όγκο των επενδύσεων, που σχετίζονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ψηφιακή ολοκλήρωση.

Οι δαπάνες Λογισμικού θα μειωθούν κατά 0,9% το 2020 και θα διαμορφωθούν €531,7 δισ. Το 2021 η παγκόσμια αγορά Λογισμικού θα έχει θετικό πρόσημο 2,7% με την αξία αγοράς να διαμορφώνεται στα €546 δισ.

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Ο κλάδος Τηλεπικοινωνιών, αν και στηρίζει την προσπάθεια πολιτών, επιχειρήσεων, αλλά και του δημοσίου τομέα για τη διατήρηση της κανονικότητας, δεν ξεφεύγει από τη μέγγενη του COVID-19 και της οικονομικής αβεβαιότητας, που αυτή προκαλεί.

Η παγκόσμια αγορά Τηλεπικοινωνιών θα υποχωρήσει κατά 2,1% το 2020 για να φτάσει το €1,661 τρισ., ενώ το 2021 θα πετύχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης 3,8%, που σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται σε €1,725 τρισ.

Από τους επιμέρους τομείς της αγοράς, η παγκόσμια αγορά Εξοπλισμού Τηλεπικοινωνιών θα βρεθεί σε πίεση φέτος και θα εξασθενήσει ποσοστιαία κατά 5,1%, με την αξία της να μειώνεται στα €503 δισ. Η άνοδος θα είναι σημαντική και συγκεκριμένα της τάξης του 11,8% το επόμενο έτος, με την πρόβλεψη για την αξία της αγοράς να κάνει λόγο για €562 δισ.

Σε χαμηλούς ρυθμούς θα κινηθεί φέτος και ο τομέας Υπηρεσιών Τηλεπικοινωνιών, ο οποίος θα περιοριστεί κατά 0,8%, πριν επιστρέψει σε οριακή ανάπτυξη 0,4% το 2021. Η παγκόσμια αγορά Υπηρεσιών Τηλεπικοινωνιών θα κινηθεί στο €1,158 τρισ. το 2020, ενώ το 2021 θα υπερβεί το €1,162 τρισ.

Στυλοβάτης των Υπηρεσιών Τηλεπικοινωνιών είναι σαφώς τα δεδομένα και συγκεκριμένα οι Υπηρεσίες Δεδομένων Κινητής και Σταθερής Τηλεφωνίας, οι οποίες στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης του νέου κορωνοϊού αποδεικνύονται κάτι παραπάνω από κομβικές. Γι’ αυτό, άλλωστε, το πρόσημο - και στις δύο συγκριμένες υποκατηγορίες - θα είναι οριακά μόνο αρνητικό φέτος.

ΤΑΣΕΙΣ

Η πανδημία του COVID-19 αλλάζει μεν τις προτεραιότητες δαπανών στις ΤΠΕ, ωστόσο, οι βασικοί λόγοι που ωθούν κράτη, επιχειρήσεις και πολίτες στις ψηφιακές επενδύσεις, παραμένουν ανέπαφοι. Οι παράγοντες - “κλειδιά”, που ενεργοποιούν τις επενδύσεις στις ΤΠΕ είναι:

Επιταχυνόμενη Καινοτομία
Η δυναμική των ΤΠΕ επιταχύνει την καινοτομία. Τα τελευταία πέντε έως δέκα χρόνια, η τεχνολογία έχει αποκτήσει καταλυτικό ρόλο, μειώνοντας δραστικά τα εμπόδια δραστηριοποίησης σε μια σειρά από κλάδους. Οι βιβλιοθήκες κώδικα και ο προγραμματισμός με τη χρήση απλού ή καθόλου κώδικα έχουν μειώσει τους χρόνους παραγωγής λογισμικού από χρόνια -μέχρι πρότινος- σε μήνες ή ακόμα και σε εβδομάδες.

Επιπλέον, οι επιχειρηματικές εφαρμογές, που βασίζονται στο cloud και τα data analytics, προσφέρουν σε πολλούς κλάδους, όπως τράπεζες, λιανεμπόριο, μεταφορές και τουριστικές επιχειρήσεις, εναλλακτικές ψηφιακές λύσεις, που ανταγωνίζονται τις κατεστημένες. Ακόμα και παραδοσιακοί τομείς, όπως αυτός της ενέργειας, βάλλονται από εναλλακτικά καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα, που αξιοποιούν την τεχνολογία και τους αποσπούν μερίδια αγοράς.

Η οικονομία της πλατφόρμας
Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις στον κόσμο, υιοθετούν πλέον επιχειρηματικά μοντέλα, που βασίζονται σε πλατφόρμες, για να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη και την καινοτομία που απαιτείται για να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

Η λεγόμενη “οικονομία της πλατφόρμας” αναπτύσσεται τάχιστα, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τα λειτουργικά τους κέρδη, να “ξεκλειδώσουν” νέες πηγές αξίας και να βελτιώσουν τη λειτουργική τους αποδοτικότητα, αλληλοεπιδρώντας πιο αποτελεσματικά με συνεργάτες και πελάτες μέσα σε ένα συνολικό επιχειρηματικό οικοσύστημα.

Ευφυΐα παντού
Οι επιχειρήσεις έχουν πλέον αντιληφθεί ότι λύσεις, που βασίζονται σε προγνωστικά εργαλεία, στη μηχανική μάθηση και την τεχνητή νοημοσύνη, μπορούν να ενσωματωθούν -σχεδόν- σε οποιαδήποτε επιχειρηματική διαδικασία έχει σύνδεση με την τεχνολογία. Πλέον, οι εταιρείες χρησιμοποιούν αυτές τις λύσεις σε μια σειρά από παραγωγικές διαδικασίες για να αυτοματοποιήσουν παραδοσιακές λειτουργίες, αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη.

Αυξάνοντας τις προσδοκίες των πελατών
Smartphones και εφαρμογές, συνδεδεμένα οχήματα, FinTechs, διαδικτυακοί λιανοπωλητές έχουν αυξήσει τις προσδοκίες των καταναλωτών σχετικά με τα προϊόντα, τις υπηρεσίες και την εξυπηρέτηση, που τους παρέχουν οι επιχειρήσεις. Αντίστοιχα, το ίδιο συμβαίνει και στον επιχειρηματικό κόσμο.

Η σχεδόν καθολική συνδεσιμότητα έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι αγοραστές Πληροφορικής προσεγγίζουν την τεχνολογία. Δεν ρωτούν, πλέον, αν κάτι είναι δυνατό. Απλά υποθέτουν ότι είναι.

Το μέλλον της εργασίας
Ακόμη και πριν από την κρίση του COVID-19, ο ψηφιακός μετασχηματισμός στο χώρο της εργασίας ήταν γεγονός. Εργαλεία τηλεδιάσκεψης, επιλογές απομακρυσμένης εργασίας και αυτοματοποίηση αλλάζουν ριζικά τις διαδικασίες στην εργασία, όπως την ξέραμε μέχρι πρότινος. Οι εργαζόμενοι θεωρούν, πλέον, δεδομένη την πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα εύχρηστων ψηφιακών εργαλείων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, για την ενθάρρυνση της καινοτομίας και την ενίσχυση της αφοσίωσης των πελατών.