EITO_Issue17

Η Παγκόσμια αγορά ΤΠΕ - Ανάλυση

eito_global2

Η μεγαλύτερη αγορά ΤΠΕ -σε επίπεδο αξίας- στη Δυτική Ευρώπη και για το 2019, όπως άλλωστε και τα προηγούμενα έτη, θα είναι της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ από πολύ κοντά ακολουθεί η Γερμανία στη δεύτερη θέση και έπεται η Γαλλία στην τρίτη θέση. Σε απόλυτα μεγέθη, παρά τη συνεχιζόμενη αναταραχή από το Brexit, η αξία αγοράς ΤΠΕ στη Μεγάλη Βρετανία θα διαμορφωθεί στα €153 δισ. για το 2019, ενώ το 2020 θα κινηθεί εκ νέου ανοδικά φθάνοντας τα €156 δισ. Η αξία της Γερμανικής αγοράς ΤΠΕ θα διαμορφωθεί στα €143 δισ. το τρέχον έτος και θα προσεγγίσει τα €146 δισ. το επόμενο. Η Γαλλική αγορά ΤΠΕ, που βρίσκεται στην τρίτη θέση από πλευράς αξίας, θα επιτύχει επίδοση €107 δισ. το 2019 και €109 δισ. το 2020.

Οι επόμενες πιο ισχυρές δυτικοευρωπαϊκές αγορές ΤΠΕ θα είναι η ιταλική με αξία €60 δισ. το 2019 και €61 δισ. το 2020, ενώ ακολουθούν η Ισπανία με €47,8 δισ. φέτος και €48,6 δισ. την επόμενη χρονιά, η Ολλανδία με €39 δισ. το 2019 και €40 δισ. το επόμενο έτος, η Ελβετία με €28,7 δισ. φέτος και €29,3 δισ. το 2020 και η Σουηδία με €25,9 δισ. το 2019 και €26,5 δισ. το 2020.

Στην κατάταξη των δυτικοευρωπαϊκών χωρών με τη μεγαλύτερη - σε απόλυτα μεγέθη - αξία αγοράς ΤΠΕ ακολουθούν το Βέλγιο, η Δανία, η Νορβηγία και η Φινλανδία. Η Ελλάδα, για ακόμη μία χρονιά, αν και διαθέτει τη μικρότερη σε αξία αγορά ΤΠΕ στη Δυτική Ευρώπη, όσον αφορά τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης μόνο η ρωσική, η πολωνική και η τσέχικη αγορά την υπερβαίνουν σε μέγεθος.

Οι επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό θεωρούνται, πλέον, μονόδρομος, προκειμένου οικονομία και επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και να δημιουργήσουν πρόσθετη αξία μέσω νέων επιχειρηματικών μοντέλων, προϊόντων και υπηρεσιών.

Μάλιστα, με τον ψηφιακό μετασχηματισμό να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη παγκοσμίως, είναι σαφές ότι οι επενδύσεις στις ψηφιακές τεχνολογίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Ταυτόχρονα, οι δαπάνες ΤΠΕ μετατοπίζονται από την παραδοσιακή αγορά προς τις τεχνολογίες “3rd Platform” (Mobility, Cloud Computing, Big Data - Analytics, Social Networks), αλλά και προς τις νέες και πολλά υποσχόμενες αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η Επαυξημένη και η Εικονική Πραγματικότητα (Augmented/ Virtual Reality), το Internet of Things (IoT), η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Inteligence-AI), το 3D Printing, η Ρομποτική, το Blockchain, οι Λύσεις Ασφάλειας επόμενης γενιάς και τα Γνωσιακά Συστήματα (Cognitive Systems).

Η στροφή των χωρών, ανά τον πλανήτη, προς τις νέες αναδυόμενες ψηφιακές τεχνολογίες είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Η Κίνα, για παράδειγμα, το 2018 εισέφερε το 27% των παγκόσμιων δαπανών για IoT, το 31% των επενδύσεων στη Ρομποτική και μόλις το 12% των παραδοσιακών δαπανών σε ΤΠΕ. Την ίδια στιγμή, οι επενδύσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη κυριαρχούν στις ΗΠΑ, που οδηγούν, επίσης, τις εξελίξεις στην Επαυξημένη και την Εικονική Πραγματικότητα. Στο μεταξύ, αναδυόμενες αγορές, όπως η Ινδία και η Βραζιλία, συμβάλλουν σημαντικά στις συνολικές δαπάνες για το Mobility, ενώ ταυτόχρονα διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο στις επενδύσεις στο Cloud Computing.

Σε κάθε περίπτωση, ο ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών για τις ψηφιακές επενδύσεις εντείνεται σε παγκόσμιο επίπεδο και συχνά παίρνει διαστάσεις ανάλογες με αυτές του ανταγωνισμού σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, καθώς οι παγκόσμιες δυνάμεις ανταγωνίζονται για την υπεροχή στην ψηφιακή καινοτομία και την τεχνολογία.


σε δις €

*Δεν περιλαμβάνονται Business Consulting & Business Process Outsourcing Υπηρεσίες. 
Πίνακας 1. Πίνακας 1. Αξία αγοράς ΤΠΕ ανά χώρα, σε δις €. Πηγή: EITO σε συνεργασία με IDC, επεξεργασία ΣΕΠΕ, 12/2019.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

Το ρόλο του ως καταλύτης των εξελίξεων σε κάθε πτυχή της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, συνεχίζει να επιβεβαιώνει ο τομέας της Πληροφορικής. Μετά από έναν εύρωστο ρυθμό ανάπτυξης 5% το 2017, η παγκόσμια αγορά Πληροφορικής επιταχύνθηκε περαιτέρω κατά 6,1% το 2018 και θα εξακολουθήσει την ανοδική της πορεία και τη διετία 2019-2020.

Η αγορά Πληροφορικής θα συνεχίσει να επωφελείται από τον εν εξελίξει διαρθρωτικό ψηφιακό μετασχηματισμό σε όλες της πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Επιχειρήσεις και οργανισμοί επιθυμούν να αναπτύξουν ψηφιακά επιχειρηματικά μοντέλα, προϊόντα και υπηρεσίες, με στόχο να αυξήσουν την αποτελεσματικότητά και την ανταγωνιστικότητά τους και να επιτύχουν την ομαλή μετάβαση σε ένα ψηφιακό μέλλον. Αυτές οι τάσεις μετασχηματίζουν και τις επενδύσεις στην αγορά της Πληροφορικής και την ίδια την επιχειρησιακή αρχιτεκτονική του κλάδου.

Με τον ψηφιακό μετασχηματισμό να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη παγκοσμίως, είναι σαφές,  ότι οι επενδύσεις στις ψηφιακές τεχνολογίες θα συνεχίσουν να αυξάνονταιΟι αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως το AR/VR, το AI, η 3D εκτύπωση και η Ρομποτική, παρουσίασαν την ταχύτερη ανάπτυξη των συνδυασμένων δαπανών Εξοπλισμού, Λογισμικού και Υπηρεσιών Πληροφορικής το 2018, ενώ το IoT αντιπροσωπεύει, ήδη, περισσότερο από το 15% των δαπανών. Μάλιστα, έως το 2021, οι τεχνολογίες του 3rd Platform, καθώς και οι λύσεις IoT, η Ρομποτική, τα Drones, τα ακουστικά AR/VR και οι εκτυπωτές 3D θα αποτελούν περίπου το ¼ των συνολικών δαπανών ΤΠΕ. Αυτή η τάση δεν μπορεί παρά να αποτυπώνεται και στα μεγέθη της παγκόσμιας αγοράς Πληροφορικής και ειδικά σε κάποιους τομείς της, όπως το Λογισμικό, που αποτελεί δομικό συστατικό για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά και οι Υπηρεσίες Πληροφορικής.

Σε άλλους επιμέρους τομείς της αγοράς, όπως ο κλάδος Εξοπλισμού Πληροφορικής, θα εμφανίσει πιο υποτονική πορεία τη διετία 2019-2020, αν και η τάση ήταν έντονα ανοδική την προηγούμενη διετία 2017-2018, οπότε καταγράφηκε άνοδος 4,5% και 7,8% αντίστοιχα. Για το 2019, η αξία αγοράς Εξοπλισμού Πληροφορικής θα κινηθεί οριακά ανοδικά κατά μόλις 0,5%, ενώ το 2020 αναμένεται οριακή υποχώρηση κατά 0,6%. Η αξία αγοράς θα κινηθεί φέτος στα €369 δισ., ενώ το 2020 θα περιοριστεί στα €367 δισ.

Οι οριακές επιδόσεις του τομέα του Εξοπλισμού Πληροφορικής σαφώς και σχετίζονται με το σταδιακό κορεσμό στην αγορά Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, που είναι εμφανής σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αξία αγοράς Ηλεκτρονικών Υπολογιστών αυξήθηκε μεν κατά 6,9% το 2017 και κατά 3,8% το 2018, ωστόσο, η πορεία θα είναι φθίνουσα τόσο το 2019, όσο και το 2020. Για το τρέχον έτος, αναμένεται ανάπτυξη μόλις κατά 1,6%, ενώ το 2020 το πρόσημο θα γίνει αρνητικό κατά 2,8%.

Η αξία αγοράς Ηλεκτρονικών Υπολογιστών θα διαμορφωθεί το 2019 στα €165,6 δισ., με τις εκτιμήσεις για το 2019 να τοποθετούν τον πήχη πιο χαμηλά στα €160,9 δισ. Στην αγορά Φορητών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών οι πωλήσεις αναμένεται να αυξηθεί 3,3% το 2019, ενώ αντίθετα θα μειωθεί κατά 2,1% το 2020, στα €116,4 δισ. το τρέχον έτος και σε €114 δισ. το επόμενο. Στην περίπτωση των Σταθερών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, φέτος η πτώση θα είναι της τάξης του 2,1%, ενώ η μείωση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, 4,6%, το 2020, εκτιμήσεις που τοποθετούν την αξία αγοράς στα €49,1 δισ. και €46,8 δισ., αντίστοιχα.

Από την άλλη πλευρά, η ανάγκη των εταιρειών να ενσωματώσουν τις αλλαγές που φέρνουν οι ψηφιακές τεχνολογίες και μάλιστα με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα, αλλά και το διεθνές έλλειμμα στελεχών με τις κατάλληλες δεξιότητες επηρεάζουν θετικά τομείς της αγοράς, όπως αυτός των Υπηρεσιών Πληροφορικής.

Η αγορά Υπηρεσιών Πληροφορικής θα συνεχίσει και το 2019 και το 2020 να κινείται ανοδικά, όπως άλλωστε συνέβη και το 2017, αλλά και το 2018. Η αξία της παγκοσμίως θα ενισχυθεί κατά 3,5% το τρέχον έτος, φθάνοντας τα €617,3 δισ., ενώ το πρόσημο θα είναι θετικό κατά 3,4% το 2020, με την αξία των πωλήσεων στα €638,3 δισ.

Μεγάλος κερδισμένος από την παγκόσμια κινητοποίηση για την ψηφιοποίηση θα παραμείνει ο τομέας του Λογισμικού, ο οποίος υποδέχεται τον κύριο όγκο των επενδύσεων, που σχετίζονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ψηφιακή ολοκλήρωση. Στις δαπάνες Λογισμικού καταγράφηκε ετήσια ανάπτυξη 8,4% το 2018, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων τριών ετών, ενώ κατά τα επόμενα χρόνια ο τομέας θα αναπτυχθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 7,8%.

Ειδικότερα, για το 2019 η αξία των πωλήσεων στην κατηγορία του Λογισμικού θα αναπτυχθεί κατά 7,9% ανερχόμενη σε €482,3 δισ., ενώ για το 2020 η πρόβλεψη είναι για περαιτέρω ανάπτυξη κατά 7,7% και αξία αγοράς περίπου €519,6 δισ.

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Κομβικό ρόλο στη μετάβαση πολιτών, επιχειρήσεων και κρατικών δομών στον ψηφιακό μετασχηματισμό, διαδραματίζει ο κλάδος Τηλεπικοινωνιών, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διαδικασίας. Ο κλάδος είναι, σήμερα, αντιμέτωπος με μείζονες προκλήσεις: αφενός οι ψηφιακές τεχνολογίες δίνουν τη δυνατότητα για νέες υπηρεσίες και πρόσθετες πηγές εσόδων, ταυτόχρονα, όμως, αποτελούν σημείο εισόδου νέων ανταγωνιστών, οι οποίοι λειτουργούν με ρηξικέλευθα μοντέλα και διακρίνονται σε συγκεκριμένες ψηφιακές δεξιότητες. Αυτή η κινητικότητα μεταφράζεται σε αυξημένες επενδύσεις, το αποτύπωμα των οποίων φαίνεται ιδιαίτερα σε κάποιους τομείς της αγοράς Τηλεπικοινωνιών, όπως ο Εξοπλισμός Τηλεπικοινωνιών, οι Συσκευές και οι Υπηρεσίες Δεδομένων.

Κομβικό ρόλο στη μετάβαση πολιτών, επιχειρήσεων και κρατικών δομών στον ψηφιακό μετασχηματισμό διαδραματίζει ο κλάδος ΤηλεπικοινωνιώνΟ κλάδος Εξοπλισμού Τηλεπικοινωνιών θα διατηρήσει τη θετική πορεία, που πέτυχε το 2017 και το 2018, οπότε αναπτύχθηκε με ρυθμό 8,5% και 5,6%, αντίστοιχα. Το 2019, η αξία της αγοράς θα διευρυνθεί κατά 2,8% φθάνοντας τα €537,5 δισ. και το 2020 η πρόβλεψη είναι για περαιτέρω άνοδο 6,6%, που σε απόλυτα μεγέθη μεταφράζεται σε €572,8 δισ.

Σε ρυθμούς ψηφιακού μετασχηματισμού κινείται και ο τομέας των Υπηρεσιών Τηλεπικοινωνιών, ο οποίος θα ενισχυθεί κατά 1,3% φέτος, αγγίζοντας το €1,197 τρις και το 2020 η αξία του τομέα θα αυξηθεί εκ νέου κατά 1,2% υπερβαίνοντας το €1,212 τρις. Την παγκόσμια αγορά Υπηρεσιών τροφοδοτεί σταθερά η αύξηση των δαπανών για κινητά δεδομένα, καθώς καταναλωτές και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο δαπανούν διαρκώς περισσότερα για υπηρεσίες δεδομένων και απομακρύνονται από τις παραδοσιακές φωνητικές υπηρεσίες.

Ήδη, οι δαπάνες για υπηρεσίες δεδομένων αντιπροσώπευαν το 61,9% της παγκόσμιας αγοράς τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών το 2018 και προβλέπεται να φθάσουν το 66,3% το 2020. Ο δε τομέας των καταναλωτών αντιπροσώπευε το 72,5% της παγκόσμιας αγοράς υπηρεσιών το 2018. Στον τομέα των επιχειρήσεων, η επανάσταση του ψηφιακού μετασχηματισμού δημιουργεί ζήτηση για μεγαλύτερη ευελιξία σε υπηρεσίες.

Οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο λύσεις Cloud Computing και επενδύουν σε IoT και Data Analytics, γεγονός που διαμορφώνει ανάλογα και τη ζήτηση για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Έτσι, οι φορείς εκμετάλλευσης αυξάνουν όλο και περισσότερο την αξιοπιστία τους ως συνεργάτες στην πορεία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Στυλοβάτης των Υπηρεσιών Τηλεπικοινωνιών είναι σαφώς τα δεδομένα και συγκεκριμένα οι Υπηρεσίες Δεδομένων Κινητής Τηλεφωνίας και αυτό αποτυπώνεται στα μεγέθη της αντίστοιχης κατηγορίας. Η αυξανόμενη καταναλωτική ζήτηση για online υπηρεσίες σε παγκόσμιο επίπεδο και η ανάγκη των επιχειρήσεων να την ικανοποιήσουν μέσα από ψηφιοποιημένα μοντέλα, είναι οι δύο παράγοντες που τροφοδοτούν τον τομέα των Υπηρεσιών Δεδομένων Κινητής Τηλεφωνίας. Η αξία της παγκόσμιας αγοράς Υπηρεσιών Δεδομένων Κινητής Τηλεφωνίας θα αυξηθεί φέτος κατά 5,5%, προσεγγίζοντας τα €428,7 δισ. και θα αυξηθεί περαιτέρω κατά 4,5% το 2020, ξεπερνώντας τα €448,1 δισ.