EITO_Issue16

Η αγορά Πληροφορικής στην Ελλάδα

greece_it

Τον παγκόσμιο κανόνα, που θέλει την αγορά Υπηρεσιών Πληροφορικής και Λογισμικού να ακολουθούν ανοδική πορεία, αναμένεται να ακολουθήσει η ελληνική αγορά Πληροφορικής το τρέχον έτος, τάση που επιβεβαιώθηκε και κατά το 2018.

Στον αντίποδα, αντίθετη θα είναι η διαδρομή του τομέα Εξοπλισμού Πληροφορικής, που βρέθηκε το 2018 και θα παραμείνει και το 2019 σε αρνητική τροχιά, παρά τις καλές επιδόσεις της κατηγορίας των servers.

Η αγορά Πληροφορικής στην Ελλάδα αναμένεται το 2019 να εμφανίσει μείωση 0,9% και η αξία αγοράς να αγγίξει τα €1,761 διςΗ ελληνική οικονομία και κοινωνία, αν και στη σκιά της κρίσης, βρίσκονται και αυτές στον δρόμο του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Οι επιχειρήσεις επιδεικνύουν κινητικότητα όσον αφορά τις ψηφιακές τεχνολογίες, εστιάζοντας σε καινοτόμες πρωτοβουλίες που θα τους οδηγήσουν σε βελτίωση προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και σε καλύτερη αλληλεπίδραση με τον πελάτη.

Την ίδια στιγμή, ο ψηφιακός μετασχηματισμός δίνει στην ίδια την Πολιτεία και το Δημόσιο νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη και εξοικονόμηση κόστους και χρόνου, οικοδομώντας μια πιο αποδοτική σχέση με τους πολίτες, με τεράστιο αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητα και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες βλέπουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό μια ευκαιρία για προσωπική εξέλιξη, καθώς και ένα “διαβατήριο” για μια πιο επιτυχή επαγγελματική πορεία.

Άλλωστε, το επίπεδο των δαπανών και της ανάπτυξης στην ελληνική αγορά Πληροφορικής αξιολογείται ως πολύ χαμηλότερο από αυτό που απαιτείται για την εμπέδωση της τεχνολογικής ανταγωνιστικότητας στις εγχώριες επιχειρήσεις και στην ελληνική οικονομία, γεγονός που δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για τόνωση των σχετικών επενδύσεων στο προσεχές μέλλον.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Μικρή μείωση της τάξης του 1,1% κατέγραψε η αξία της ελληνικής αγοράς Εξοπλισμού Πληροφορικής το 2018, ενώ για το 2019 προβλέπεται νέα, σημαντική αυτή τη φορά πτώση, κατά 11,9%. Η αξία της κατηγορίας διαμορφώθηκε το περασμένο έτος σε €492 εκατ. ενώ για το 2019 θα περιοριστεί περαιτέρω στα €434 εκατ.

Οι επιδόσεις του Εξοπλισμού Πληροφορικής συνδέονται -σε μεγάλο βαθμό- με την υποτονική επίδοση των πωλήσεων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Το 2018, η αξία αγοράς Ηλεκτρονικών Υπολογιστών κινήθηκε οριακά με θετικό πρόσημο 0,6%, ενώ για το 2019 αναμένεται ισχυρή πτώση κατά 17,9%. Η αγορά διαμορφώθηκε σε €233 εκατ. το 2018, ενώ το τρέχον έτος θα κινηθεί στα επίπεδα των €192 εκατ.

Με ελάχιστες εξαιρέσεις όλες οι επιμέρους κατηγορίες της αγοράς (Φορητοί και Σταθεροί Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές για Προσωπική και Επαγγελματική Χρήση) σημείωσαν κατά το περασμένο έτος και αναμένεται να παρουσιάσουν και φέτος, αρνητικά πρόσημα.

Μικτή είναι και η εικόνα της αγοράς Tablets στην Ελλάδα, η οποία το 2018 πέτυχε αύξηση κατά 2,1%, ενώ το πρόσημο θα γίνει και πάλι αρνητικό κατά 8,7% το 2019.

Σε επίπεδο όγκου πωλήσεων, στην ελληνική αγορά διατέθηκε το 2018 μικρότερος αριθμός ηλεκτρονικών υπολογιστών κατά 1% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ κατά το τρέχον έτος το πρόσημο θα είναι έντονα αρνητικό κατά 23%. Σε απόλυτα μεγέθη, στην Ελλάδα πωλήθηκαν το περασμένο έτος 412.000 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, μέγεθος που θα περιοριστεί στις 317.000 τεμάχια το 2019.

Από τις υπόλοιπες κατηγορίες της αγοράς Εξοπλισμού Πληροφορικής, άλλες βρέθηκαν σε θετικό έδαφος το 2018 και θα παραμείνουν και το 2019, ενώ κάποιες ακολούθησαν -και θα ακολουθήσουν- αντίθετη πορεία.

Στην κατηγορία Servers η εικόνα ήταν θετική το 2018, καθώς σημειώθηκε ισχυρή άνοδος κατά 21,6%, με την αξία αγοράς να φτάνει τα €56 εκατ. Ωστόσο, το 2019 αναμένεται πτώση των πωλήσεων κατά 8,4% με την αξία αγοράς της κατηγορίας να μειώνεται στα €52 εκατ.

Στις πωλήσεις Συστημάτων Αποθήκευσης το πρόσημο ήταν θετικό κατά 2,6% το 2018 και θα διατηρηθεί θετικό 5,4% το 2019, με αξία αγοράς €26 εκατ. και €27 εκατ. αντίστοιχα.

Τέλος, στην ελληνική αγορά Multifunction Printers (MFP) η επιβράδυνση υπερίσχυσε το 2019, με την αξία των πωλήσεων να μειώνεται κατά 16,7%, με την πρόβλεψη για το τρέχον έτος να κάνει λόγο για νέα πτώση κατά 6,6%.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Ως βασικό στοίχημα των επόμενων ετών, χαρακτηρίζουν οι ελληνικές εταιρείες τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η νέα ψηφιακή πραγματικότητα απασχολεί σοβαρά τις επιχειρήσεις, οι οποίες εκφράζουν ξεκάθαρα την πρόθεσή τους να ευθυγραμμιστούν με τις ψηφιακές τεχνολογίες. Σε αυτήν την προσπάθεια τους, χρειάζονται βοήθεια προκειμένου να κατανοήσουν τον τρόπο, με τον οποίο μπορούν να εφαρμόσουν τις ψηφιακές τεχνολογίες, να αλλάξουν επιχειρηματικά μοντέλα και να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες εσόδων.

Αυτή η τάση διατηρεί σε υψηλό επίπεδο τις επενδύσεις σε Υπηρεσίες Πληροφορικής, γεγονός που αποτυπώνεται στους ανοδικούς ρυθμούς της συγκεκριμένης αγοράς.

Το 2018 η ελληνική αγορά Υπηρεσιών Πληροφορικής ενισχύθηκε 3,6% το 2018, ενώ για το 2019 η άνοδος θα είναι της τάξης του 3,3%. Σε απόλυτα μεγέθη αυτό μεταφράζεται σε αξία €1,004 δις το 2018 και €1,037 δις το τρέχον έτος.

Το θετικό κλίμα αφορά όλες τις επιμέρους κατηγορίες του τομέα (Projects, Outsourcing, Support & Deploy, Business Consulting & Business Process Outsourcing), οι οποίες, χωρίς καμία εξαίρεση, κινήθηκαν ανοδικά το 2018 και θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και το 2019.

Όσον αφορά τους κλάδους της εγχώριας οικονομίας, οι οποίοι κατά κύριο λόγο επενδύουν σε Υπηρεσίες Πληροφορικής, αυτοί είναι ο Χρηματοοικονομικός, οι Τηλεπικοινωνίες, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το Δημόσιο και ο τομέας των Προσωπικών Καταναλωτικών Υπηρεσιών.

ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ

Η ανάγκη των ελληνικών επιχειρήσεων να μειώσουν τα λειτουργικά κόστη και να αναβαθμίσουν την ανταγωνιστική τους ικανότητα ευνοεί τις αυξημένες επενδύσεις στον τομέα Λογισμικού Πληροφορικής, ο οποίος κινείται σταθερά ανοδικά την τελευταία διετία και θα κινηθεί ανάλογα και το 2019.

Η αγορά Λογισμικού στην Ελλάδα διευρύνθηκε 5,2% το 2018, ενώ για το 2019 θα επεκταθεί εκ νέου 3,1%, με την αξία αγοράς να διαμορφώνεται σε €282 εκατ. πέρσι και στα € 293 εκατ. το τρέχον έτος.

Η πιο δυναμική κατηγορία της εγχώριας αγοράς Λογισμικού ήταν το 2018 και θα παραμείνει το 2019, οι Εφαρμογές (Applications), με αύξηση 7,5% το 2018 και 5,3% το 2019. Η κατηγορία Applications Development & Delivery (AD&D) κατέγραψε άνοδο 3,1% και θα διευρυνθεί κατά 1,7% το 2019, ενώ η κατηγορία System Infrastructure Software (SIS) “έτρεξε” με 3,4% το περασμένο έτος και θα κερδίσει 0,8% την τρέχουσα χρήση.