EITO_Issue09

Η Παγκόσμια αγορά ΤΠΕ - Ανάλυση

globalanalisi

Η σταθερή ανάκαμψη της αγοράς ΤΠΕ τη διετία 2015 - 2016 σημειώνεται εν μέσω διεθνούς οικονομικής αστάθειας, με τον κλάδο να αποδεικνύει, ακόμη μια φορά, ότι κινείται σε πιο στέρεο έδαφος σε σχέση με την πορεία της οικονομίας. Εντούτοις, η ανάπτυξη -και στον κλάδο των ΤΠΕ- παραμένει εύθραυστη, καθώς εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από τις ιδιαίτερες συνθήκες, που επικρατούν στις επιμέρους αγορές παγκόσμια.

Την πορεία του κλάδου επηρεάζουν συγκεκριμένες δυναμικές, που αναπτύσσονται σε κάθε αγορά, και συνδέονται με τους διαφορετικούς ρυθμούς υιοθέτησης της τεχνολογίας, με τις αλλαγές στην κυκλικότητα των δαπανών για την Πληροφορική και τις Τηλεπικοινωνίες και με τις διαφοροποιήσεις σε επίπεδο κεφαλαιουχικών δαπανών κάθε χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μια κοινή συνισταμένη, η οποία καθορίζει την αγορά ΤΠΕ σε διεθνές επίπεδο. Αυτή συνδέεται με τον κομβικό ρόλο, που διαδραματίζει, πλέον, ο ψηφιακός μετασχηματισμός τόσο στο μοντέλο ανάπτυξης των επιχειρήσεων, όσο και στο επίπεδο χρήσης της τεχνολογίας από τους ίδιους τους καταναλωτές.

Οι βασικοί πυλώνες, που κατευθύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό οικονομίας και κοινωνίας, αφορούν τις νέες τεχνολογικές τάσεις και συγκεκριμένα το Mobility (συσκευές, εφαρμογές, υπηρεσίες), το Cloud Computing (ιδιωτικό, δημόσιο, υβριδικό), τα Big Data-Analytics και τα Social Networks και σχετίζονται με την αγορά του λεγόμενου “Third Platform” (“Τρίτη Πλατφόρμα”).

Οι συγκεκριμένες τεχνολογίες δίνουν, πλέον, τον τόνο των εξελίξεων στην αγορά των ΤΠΕ και θεωρούνται ως “διαβατήριο” για τη μετάβαση του κλάδου στην επόμενη ημέρα. Μάλιστα, το αποτύπωμά τους στη διεθνή αγορά ΤΠΕ θα είναι ακόμη πιο έντονο το 2015 και θα ενισχυθεί περαιτέρω το 2016. Τα επόμενα χρόνια, η αγορά αναμένεται να βρεθεί υπό την αυξημένη επιρροή μιας σειράς άλλων τεχνολογιών, που θα επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, στον οποίο οδηγεί το “Third Platform”. Αυτές οι τεχνολογίες συνδέονται, μεταξύ άλλων, με το Internet of Things (IoT), τη Ρομποτική, τις Τρισδιάστατες Εκτυπώσεις και τις Wearable Συσκευές.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

Ως σημείο στήριξης για την παγκόσμια βιομηχανία ΤΠΕ θα λειτουργήσει, τη διετία 2015 - 2016, ο κλάδος της Πληροφορικής, καθοδηγούμενος από τις τεχνολογικές τάσεις του “Third Platform” (Μobility, Cloud Computing, Big Data-Analytics και Social Networks), θα επηρεάσουν τις επενδύσεις σε λύσεις και συστήματα αποθήκευσης, σε λογισμικό και σε υποδομές κέντρων δεδομένων.

Η αξία της παγκόσμιας αγοράς Εξοπλισμού Πληροφορικής θα παρουσιάσει μείωση 0,8% φέτος και κατά 0,2% το 2016, στα €337,8 δις και € 337,2 δις αντίστοιχα. Η οριακά αρνητική εικόνα της αγοράς Εξοπλισμού Πληροφορικής συνδέεται, σε μεγάλο βαθμό, με τις ασθενέστερες - έναντι του παρελθόντος - επιδόσεις του κλάδου των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Για την επιβράδυνση της αγοράς Ηλεκτρονικών Υπολογιστών εκτιμάται ότι ευθύνεται, σε ένα βαθμό, ο εντεινόμενος ανταγωνισμός από τα tablets και τα smartphones.

Η αξία της παγκόσμιας αγοράς Υπηρεσιών Πληροφορικής αναμένεται να ενισχυθεί 3,2% το 2015, υπερβαίνοντας τα €502,6 δις, για να αυξηθεί εκ νέου το 2016 κατά 3,4%, αγγίζοντας τα €520 δις.

Η αξία της παγκόσμιας αγοράς Λογισμικού θα διευρυνθεί κατά 6,2% το 2015 φθάνοντας τα €326 δις και το 2016 αναμένεται άνοδος 6,5%, με τη συνολική αξία του κλάδου να ανέρχεται στα €347,2 δις.

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Η ευρεία υιοθέτηση των συνδεδεμένων τεχνολογιών και εφαρμογών από επιχειρήσεις, ιδιώτες, αλλά και από το δημόσιο και κρατικούς φορείς, αποτελεί το δομικό στοιχείο, που μετασχηματίζει τον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών διεθνώς. Η τάση αυτή, σε συνδυασμό, με τις αυξανόμενες απαιτήσεις των χρηστών για βελτιώσεις σε επίπεδο συνδεσιμότητας, διαθεσιμότητας, ταχύτητας, ασφάλειας και καινοτομίας των συσκευών αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τις Τηλεπικοινωνίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτές οι προκλήσεις καθορίζουν και την εταιρική στρατηγική του κλάδου, η οποία υπαγορεύεται από τις διογκούμενες ανάγκες για συνδεσιμότητα. Άλλωστε, η αναζήτηση πρόσθετων εσόδων από υπηρεσίες data είναι αυτή που αντισταθμίζει την πτώση των εσόδων από υπηρεσίες φωνής.

Οι παγκόσμιες δαπάνες για τον Εξοπλισμό Τηλεπικοινωνιών θα ενισχυθούν το 2015 κατά 6,6%, προσεγγίζοντας τα €450,2 δις και το 2016 περαιτέρω ανάπτυξη 6,3% και αξία αγοράς στα €465 δις.

Στις Υπηρεσίες Τηλεπικοινωνιών τόσο για το 2015, όσο και για το επόμενο έτος, προβλέπεται βελτίωση των μεγεθών, με τις δαπάνες να αυξάνονται κατά 2,2% και κατά 2,1%, στο €1,200 τρις και €1,226 τρις αντίστοιχα.

Θετικές είναι οι εκτιμήσεις και για την πορεία των Mobile Data Services, με τον κλάδο να κερδίζει έδαφος κατά 8,8% φέτος και κατά 7,5% το 2016 και την αξία της αγοράς να διαμορφώνεται σε €363 δις και €390 δις αντίστοιχα.