Άρθρα & Συνεντεύξεις

Άρθρο της Προέδρου ΔΣ ΣΕΠΕ, κυρίας Γιώτας Παπαρίδου στο Περιοδικό Logistics & Management

paparidou_article

Μέσα στα όσα πρωτόγνωρα βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής και αυτός δεν είναι άλλος από την ψηφιακή τεχνολογία και τον καταλυτικό της ρόλο σε όλες τις εκφάνσεις και λειτουργίες κάθε σύγχρονης κοινωνίας και οικονομίας. 

Στο νέο ψηφιακό περιβάλλον τεχνολογίες, όπως το Cloud Computing, το Blockchain, τα Big Data Analytics, το Internet of Things, η Τεχνητή Νοημοσύνη, δημιουργούν νέα δεδομένα και προκλήσεις για όλους. Τίποτα δεν είναι και τίποτα δεν θα είναι ίδιο τις επόμενες δεκαετίες. Οι αλλαγές που έρχονται θα είναι ραγδαίες και θα αλλάξουν τον κόσμο περισσότερο από ποτέ.

Ήδη κάθε άνθρωπος στον πλανήτη χρησιμοποιεί καθημερινά 25 έξυπνα αντικείμενα, ενώ, έως το 2030, η παγκόσμια διασύνδεση δεδομένων και πληροφοριών αναμένεται να αυξηθεί κατά 75%, ο αριθμός διασυνδεδεμένων αισθητήρων στο Internet of Things προβλέπεται ότι θα φτάσει τα 46 δισ. παγκοσμίως και η αγορά εικονικής πραγματικότητας εκτιμάται να φτάσει τα ~$210 δισ. στο τέλος του 2022. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα και με τον DIGITALEUROPE, έως το 2025 θα πρέπει το 75% των Ευρωπαίων πολιτών να χρησιμοποιεί υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και το 30% να χρησιμοποιεί OnLine υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης. Ενώ και η έλευση του 5G, η αυξημένη συνδεσιμότητα, που θα φέρουν τα δίκτυα επόμενης γενιάς, καθώς και η ευρεία γκάμα νέων υπηρεσιών, βασισμένες σε υποδομές 5G, αλλάζουν ολοκληρωτικά, πλέον, την εμπειρία αλλά και τις δυνατότητες των χρηστών.

Η Ελλάδα κατέχει σημαντική γεωγραφική και γεωπολιτική θέση στην περιοχή της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου, εξυπηρετώντας μεγάλο ποσοστό των ροών του διεθνούς εμπορίου. Παράλληλα, ιδιαίτερα στις συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, η ψηφιοποίηση του κλάδου μεταφορών και logistics, βάσει σύγχρονων διεθνών προτύπων με έμφαση στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, είναι επιτακτική ανάγκη πλέον. 

  • Η αναμόρφωση του μεταφορικού έργου και η μετάβαση σε νέες μορφές κινητικότητας,
  • Ο εκσυγχρονισμός των αερομεταφορών,
  • Η βελτίωση της οδικής ασφάλειας,
  • Η βελτίωση των διαδικασιών των μεταφορών, μέσω και της ψηφιοποίησης τους,
  • Ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου, των διαδικασιών αδειοδότησης και του χωροταξικού σχεδιασμού, ο οποίος σχετίζεται με την εφοδιαστική αλυσίδα,
  • Η υποστήριξη, ανάπτυξη και εφαρμογή Έξυπνων Συστημάτων Μεταφορών, αλλά και
  • Η δημιουργία ολοκληρωμένης βάσης δεδομένων σε εθνικό επίπεδο για τον κλάδο των οδικών μεταφορών και
  • Η αναβάθμιση των ψηφιακών γνώσεων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και η διαρκής μετεκπαίδευσης τους στις ψηφιακές τεχνολογίες και στις εφαρμογές τους

αποτελούν μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν τον κλάδο των μεταφορών και logistics σε μεγαλύτερη ανάπτυξη, αναβαθμίζοντας τη θέση της χώρας στο παγκόσμιο εμπόριο. 

Σε  μια σύγχρονη Ελλάδα με το βλέμμα στο μέλλον, βασικός γνώμονας είναι και η καλλιέργεια των ικανοτήτων και των ψηφιακών δεξιοτήτων, οι οποίες ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά του ανθρώπινου δυναμικού. Σε αυτό το πλαίσιο, στο ΣΕΠΕ, ήδη, υλοποιούμε προγράμματα κατάρτισης και πιστοποίησης σε ψηφιακές δεξιότητες αλλά και ειδικότητες του κλάδου Ψηφιακής Τεχνολογίας σε χιλιάδες νέους ανέργους αλλά και εργαζόμενους, όχι μόνο από τον κλάδο μας αλλά και από άλλους κλάδους της οικονομίας. Στόχος είναι η αναβάθμιση των επαγγελματικών ψηφιακών γνώσεων και δεξιοτήτων τους, προκειμένου να ενισχυθούν οι επαγγελματιτουςτους ικανότητες και η ςπασχολησιμότητά τους στην αγορά εργασίας.

Ταυτόχρονα, πιστεύουμε πως  ο επαναπροσδιορισμός του εκπαιδευτικού συστήματος και του σχεδιασμού προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης, με έμφαση σε προγράμματα ανάπτυξης ικανοτήτων για τη χρήση και αξιοποίηση των σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, είναι σημαντική παράμετρος. Η πολιτεία δείχνει να θέτει τα παραπάνω ως αναπτυξιακές προτεραιότητες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, μπορούμε να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που μας δίνεται για τον τάχιστο ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και την ανάπτυξη της χώρας στα επόμενα κρίσιμα χρόνια της ψηφιακής επανάστασης.

Από την πλευρά του, ο κλάδος Ψηφιακής Τεχνολογίας θα συνεχίσει να είναι αρωγός σε οποιαδήποτε προσπάθεια σε αυτήν την κατεύθυνση, προτάσσοντας – σήμερα περισσότερο από ποτέ – την επένδυση στην Εθνική Ψηφιακή Βιομηχανία αλλά και στη διαρκή εκπαίδευση και τον εμπλουτισμό σε ψηφιακές δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού όλων των παραγωγικών κλάδων και του δημόσιου τομέα.