Τηλεπικοινωνίες

GSMA και ETNO: Tο επενδυτικό κενό στη συνδεσιμότητα gigabit δεν είναι αποδεκτό

infrastructures-gigabit

Tην άποψη ότι το υφιστάμενο επενδυτικό κενό στη συνδεσιμότητα gigabit δεν είναι, πλέον, αποδεκτό, εκφράζουν με κοινή δήλωση τους οι ενώσεις ETNO και GSMA, που εκπροσωπούν τους κορυφαίους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της Ευρώπης. Σχολιάζοντας την έκθεση υψηλού επιπέδου του Enrico Letta Much More Than A Market”, που δημοσιεύτηκε αυτήν την εβδομάδα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι δύο ενώσεις επισημαίνουν την ανάγκη για «μια νέα ενιαία αγορά», ενθαρρύνοντας τα κράτη-μέλη να υποστηρίξουν την ταχεία νομοθετική δράση, που έρχεται ως συνέχεια της Λευκής Βίβλου.

GSMA και ETNO καλούν τα κράτη-μέλη να υποστηρίξουν τη Λευκή Βίβλο για τις ανάγκες ψηφιακής υποδομής

“Συμμεριζόμαστε την άποψη, που εκφράζεται στην έκθεση του Enrico Letta, ότι οι γεωπολιτικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές τάσεις υποδεικνύουν την ανάγκη για “μια νέα ενιαία αγορά, για έναν μεγαλύτερο κόσμο”, καθώς, σήμερα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες υποφέρουν από ένα εκπληκτικό έλλειμμα μεγέθους σε σύγκριση με τους παγκόσμιους ανταγωνιστές τους , κυρίως από τις ΗΠΑ και την Κίνα”, αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι δύο ενώσεις.

“Οι ΗΠΑ, η Κίνα και άλλοι παγκόσμιοι ομόλογοί μας, είναι ήδη μπροστά από την Ε.Ε. τόσο σε επίπεδο κατά κεφαλήν επενδύσεων, όσο και σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη προηγμένων δικτύων 5G. Η Ε.Ε. αντιμετωπίζει επί του παρόντος έλλειμμα €200 δισ. σε επενδύσεις δικτύου, που - αν δεν αντιμετωπιστεί - θα υπονομεύσει τις κοινωνικοοικονομικές φιλοδοξίες και την ασφάλεια της ηπείρου. Τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών είναι απαραίτητα για τον μετασχηματισμό των βιομηχανιών, την προώθηση της καινοτομίας, τη βελτίωση της βιωσιμότητας και τη διασφάλιση της ένταξης όλων των πολιτών της Ε.Ε. στο κοινωνικοοικονομικό μας σύστημα”, σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς

Όπως επισημαίνουν, “στηρίζουν τη διαπίστωση Letta ότι “ένας υγιής και ασφαλής τομέας ηλεκτρονικών επικοινωνιών είναι ζωτικής σημασίας για την πράσινη μετάβαση, την καινοτομία και την ανθεκτικότητα της Ένωσης” και ότι το τρέχον επενδυτικό κενό στη συνδεσιμότητα gigabit δεν είναι πλέον αποδεκτό”, προσθέτοντας ότι “η διασφάλιση της συμπερίληψης όλων των πολιτών και των επιχειρήσεων μας στην ψηφιακή εποχή εξαρτάται από την ευρεία διαθεσιμότητα προηγμένης και ασφαλούς συνδεσιμότητας”.

GSMA και ETNO υποστηρίζουν την άποψη Letta ότι η δημιουργία μιας πραγματικής ενιαίας αγοράς σημαίνει ότι “θα πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή στην αναγκαιότητα κάποιου επιπέδου ενοποίησης εντός των εθνικών αγορών”.

Καθώς η επείγουσα δράση είναι πλέον ουσιαστική, η έκθεση του Enrico Letta παραπέμπει στη Λευκή Βίβλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα “Πώς να κυριαρχήσετε τις ανάγκες της Ευρώπης σε ψηφιακές υποδομές;” ως πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των αδυναμιών των πολιτικών συνδεσιμότητας της Ευρώπης.

Ως εκ τούτου, η ETNO και η GSMA ενθαρρύνουν τα κράτη-μέλη να εκφράσουν την ισχυρή υποστήριξή τους στην έκκληση για δράση της Λευκής Βίβλου. “Ως εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού τομέα τηλεπικοινωνιών, πιστεύουμε ότι η μεταρρύθμιση δεν μπορεί πλέον να αναβληθεί”, σημειώνουν οι δύο ενώσεις στην κοινή τους δήλωση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα