Τεχνολογία - Πληροφορική

Πάνω από $5,5 τρισ. το κόστος της έλλειψης δεξιοτήτων πληροφορικής

people-buniness-2

Αντιμέτωπες με το εκρηκτικό και διαρκώς διογκούμενο πρόβλημα της έλλειψης ταλέντων με δεξιότητες πληροφορικής βρίσκονται οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Η λειψυδρία εργαζομένων με τα κατάλληλα IT skills αναμένεται, έως το 2026, να επηρεάζει να επηρεάσει εννέα στις δέκα επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ, το κόστος της …ξηρασίας στην αγορά εργασίας, ειδικά σε εργαζόμενους με δεξιότητες πληροφορικής, εκτιμάται ότι έχει υπέρογκες οικονομικές συνέπειες, τις οποίες η διεθνής εταιρεία IDC εκτιμά σε $5,5 τρισ. Οι τεράστιες αυτές οικονομικές συνέπειες προκύπτουν, όπως εξηγούν οι αναλυτές, από καθυστερήσεις στις παραδόσεις έργων, στην παραγωγή νέων προϊόντων, από τις εκπτώσεις σε θέματα ποιότητας, την απώλεια εσόδων λόγω μη ικανοποίησης των πελατών, τη μείωση της ανταγωνιστικότητας, ακόμη και από το κλείσιμο επιχειρήσεων, που αδυνατούν να βρουν προσωπικό, ώστε να καλύψουν τις υφιστάμενες ανάγκες τους.

Η λειψυδρία ταλέντων με γνώσεις πληροφορικής θα επηρεάσει 9 στις 10 επιχειρήσεις έως το 2026

“Η αυξανόμενη έλλειψη δεξιοτήτων πληροφορικής επηρεάζει τους οργανισμούς σε όλους τους κλάδους και σε όλες τις περιοχές. Πρόσφατη έρευνα της IDC σε ηγέτες πληροφορικής στη Βόρεια Αμερική έδειξε ότι - σχεδόν για τα δύο τρίτα των εταιρειών - η έλλειψη δεξιοτήτων είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια των στόχων περί αύξησης εσόδων, αλλά και τη μείωση της ικανοποίησης των πελατών. Και η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί”, αναφέρει η εταιρεία.

“Ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των εταιρειών, παγκοσμίως, θα νιώσουν τον πόνο της κρίσης δεξιοτήτων πληροφορικής”, προσθέτει η IDC.

Οι πιο περιζήτητες δεξιότητες

Αν και δεν αποτελεί έκπληξη, οι δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης (AI) είναι αυτήν τη στιγμή αυτές με τη μεγαλύτερη ζήτηση για τις περισσότερες επιχειρήσεις, με τις Λειτουργίες Πληροφορικής να βρίσκονται στη δεύτερη θέση.

Όπως αναφέρει η IDC στο report “Enterprise Resilience: IT Skilling Strategies, 2024”, εξίσου περιζήτητες είναι και μια σειρά από δεξιότητες cloud, συμπεριλαμβανομένης της αρχιτεκτονικής, της διαχείρισης και αποθήκευσης δεδομένων και της ανάπτυξης λογισμικού. Μάλιστα, σύμφωνα με τους αναλυτές, στις ελλείψεις κατάλληλων δεξιοτήτων ΙΤ πρέπει να προστεθούν και οι αυξημένες επιχειρησιακές ανάγκες για πρόσθετες, μη τεχνικές, δεξιότητες, όπως ψηφιακές επιχειρηματικές δεξιότητες και skills ηγεσίας.

“Το να βάζεις τους κατάλληλους ανθρώπους με τις κατάλληλες δεξιότητες στους σωστούς ρόλους δεν ήταν ποτέ τόσο δύσκολο, όσο σήμερα. Καθώς οι ελλείψεις σε δεξιότητες πληροφορικής διευρύνονται και η άφιξη νέων τεχνολογιών - όπως η τεχνητή νοημοσύνη - επιταχύνεται, οι επιχειρήσεις πρέπει να βρουν δημιουργικούς τρόπους για να προσλαμβάνουν, να εκπαιδεύουν, να αναβαθμίζουν τις δεξιότητες των υπαλλήλων τους”, τονίζει η εταιρεία ερευνών.

Ηackathons, hand’s on εργαστήρια

Πάντως, η έρευνα επισημαίνει ότι μεταξύ των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες, όταν προσπαθούν να επεκτείνουν τις δεξιότητες των εργαζομένων τους, είναι η αντίσταση στην εκπαίδευση. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι εργαζόμενοι παραπονιούνται ότι τα μαθήματα είναι πολύ μεγάλα, οι επιλογές για μάθηση είναι πολύ περιορισμένες και ότι δεν υπάρχει σωστή ευθυγράμμιση μεταξύ δεξιοτήτων και στόχων σταδιοδρομίας.

“Για να ξεπεράσουν αυτές τις προκλήσεις, οι ηγέτες πληροφορικής πρέπει να εφαρμόσουν μια ποικιλία στρατηγικών για να ενθαρρύνουν ένα πιο αποτελεσματικό περιβάλλον μάθησης. Αυτό περιλαμβάνει τα πάντα, από εκπαίδευση στην τάξη μέχρι hackathons, hands on εργαστήρια και διαδραστικά παιχνίδια”, καταλήγει η IDC.

Ήδη, μάλιστα, η έρευνα δείχνει ότι το 70% των εταιρειών χρησιμοποιεί μεθόδους βιωματικής μάθησης, που περιλαμβάνουν εργαστήρια, παιχνίδια και hackathons.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα