Η ψηφιακή τεχνολογία τροφοδοτεί ισχυρές επιχειρηματικές συμφωνίες

Έρευνες - Μελέτες

13 Οκτωβρίου 2017

Ως καταλύτης για ισχυρές επιχειρηματικές συμφωνίες, παγκοσμίως, λειτουργούν η τεχνολογία και ο εν εξελίξει ψηφιακός μετασχηματισμός. Η παγκόσμια αγορά συγχωνεύσεων και εξαγορών (Σ&Ε) κατά το 1ο εξάμηνο του 2017 είναι ενδεικτική της δυναμικής που έχει, πλέον, η τεχνολογία στο επιχειρείν, σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως παρατηρεί σε σχετική της έκθεση η ΕΥ, η πρόσφατη, πολυσυζητημένη εξαγορά της Whole Foods από την Amazon έναντι $13,7 δις αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της σύγκλισης κλάδων που προκύπτει από τις Σ&Ε, καθώς και των ψηφιακών δυνατοτήτων που αναμένεται να αξιοποιήσει μια επιχείρηση ενός κλάδου για να μετασχηματίσει δραστικά έναν άλλο.

Η τεχνολογία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός δημιουργούν μεγάλο αριθμό συμφωνιών Συγχωνεύσεων και ΕξαγορώνΗ δραστηριότητα των συμφωνιών, κατά το 1ο εξάμηνο του 2017, είναι ενδεικτική του ρόλου που παίζει, πλέον, η τεχνολογία στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Για παράδειγμα, αναδεικνύει την προσπάθεια των επιχειρήσεων να αξιοποιήσουν ευκαιρίες Σ&Ε και συμμαχιών για να προετοιμαστούν για μια πιθανή έκρηξη στα αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα. Οι επιχειρήσεις τόσο στον κλάδο της τεχνολογίας, όσο και της αυτοκινητοβιομηχανίας, προχωρούν σε εξαγορές ή συμμαχίες για να αξιοποιήσουν τα οφέλη που αναμένεται να φέρει η αστική κινητικότητα.

Συνολικά, σύμφωνα με την έκθεση της ΕΥ (Global Capital Confidence Barometer), η δραστηριότητα Σ&Ε το 1ο εξάμηνο του 2017 ήταν ισχυρή, παρά το εντεινόμενο αίσθημα προστατευτισμού και τις αυξανόμενες παρεμβάσεις κυβερνήσεων και ρυθμιστικών αρχών στις συμφωνίες. Οι προοπτικές για την υπόλοιπη χρονιά και μετέπειτα, όπως διαπιστώνει η εταιρεία, είναι θετικές, καθώς οι εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών (private equity - PE) επανέρχονται στο τραπέζι των συμφωνιών, με σημαντικά κεφάλαια στη διάθεσή τους.

Η διαθέσιμη και φθηνή χρηματοδότηση, οι ισχυροί ισολογισμοί, η πρωτοφανής συγκέντρωση κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών, καθώς και ο μεγάλος αριθμός των συμφωνιών που έχουν προγραμματιστεί, δείχνουν ότι οι Σ&Ε θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων στο άμεσο μέλλον.

Κινητικότητα
Η συνολική αξία των συμφωνιών, παγκοσμίως, διαμορφώθηκε στα $1,4 τρις κατά το 1o εξάμηνο του 2017, καταγράφοντας οριακή μείωση της τάξεως του 4% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2016. Η μείωση αυτή μπορεί να αποδοθεί στην κάμψη των megadeals, δηλαδή των συμφωνιών αξίας μεγαλύτερης των $10 δις. Οι συμφωνίες αξίας $1 δις - $10 δις, οι οποίες αποτελούν την κινητήρια δύναμη των Σ&Ε παγκοσμίως, κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με το 1ο εξάμηνο του προηγούμενου έτους. Με βάση τον αριθμό των συμφωνιών, το 1ο εξάμηνο του έτους καταγράφηκε αύξηση 4%, με 18.363 συμφωνίες, έναντι 17.642 κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2016.   

Τα στοιχεία του 1ου εξαμήνου φανερώνουν μια ισχυρή διάθεση για συμφωνίες, παρά το σύνθετο περιβάλλον της αγοράς Σ&Ε, που δημιουργεί νέα εμπόδια στις συμφωνίες. Μια σειρά από σημαντικές εξαγορές δεν προχώρησαν το 2017, εξαιτίας πιέσεων από διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών Αρχών.

Ο αριθμός των στελεχών, που αποσύρθηκαν από συμφωνίες λόγω επιφυλάξεων σχετικά με ρυθμιστικά ζητήματα ή φόβους ολιγοπωλίου (antitrust issues), έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε σχέση με το 2016, σύμφωνα με την ΕΥ.

Ανακάμπτει η Ευρώπη
Η έρευνα διαπιστώνει, στο μεταξύ, ότι, παρά την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η αγορά των Σ&Ε στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ισχυρή. Οι εισερχόμενες και εγχώριες συμφωνίες στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 35%, σε σχέση με το 2016 πριν γίνει το δημοψήφισμα για το Brexit.    

Επιπλέον, η Δυτική Ευρώπη έχει επιστρέψει στο προσκήνιο ως ελκυστικός προορισμός το 2017 για συμφωνίες. Κατά το 1ο εξάμηνο του 2017, ολοκληρώθηκαν στην περιοχή συμφωνίες αξίας $339 δις, σημειώνοντας αύξηση 21% σε ετήσια βάση και ξεπερνώντας αισθητά τα επίπεδα που καταγράφηκαν τα χρόνια της κορύφωσης της κρίσης στην Ευρωζώνη.  

Private equity
Δέκα χρόνια, αφού οι εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών (private equity - PE) κατέγραψαν τα υψηλότερα επίπεδα συμμετοχής στις Σ&Ε, είναι πολύ πιθανό να δώσουν ξανά ώθηση στην αγορά. Έχοντας στη διάθεσή τους μετρητά που ξεπερνούν τα $500 δις, οι εταιρείες PE προχώρησαν σε εξαγορές περιουσιακών στοιχείων αξίας $124 δις κατά το 1ο εξάμηνο του 2017, καταγράφοντας αύξηση 14% σε ετήσια βάση. Τα κεφάλαια αυτά κατευθύνθηκαν, κυρίως, προς περιουσιακά στοιχεία της Ασίας, όπου τα ποσά που επενδύθηκαν τριπλασιάστηκαν, αγγίζοντας τα $23,5 δις φέτος, από τα $7,6 δις το 1ο εξάμηνο του 2016.   

Οι εταιρείες PE διαθέτουν, σήμερα, κεφάλαια ύψους $570 δις για εξαγορές, ξεπερνώντας κατά πολύ τα $478 δις που είχαν καταγραφεί το 2007-2008. Οι εξαγορές από εταιρείες PE ξεπέρασαν οριακά το 25% των εξαγορών που πραγματοποιήθηκαν το 2007. Τα στοιχεία του 1ου εξαμήνου δείχνουν ότι το ποσοστό θα αυξηθεί φέτος, παρά την εντεινόμενη πολυπλοκότητα της σύναψης συμφωνιών.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ