Πιο δύσκολη η ψηφιακή ζωή όσων μοιράζονται τα δεδομένα τους

Έρευνες - Μελέτες

29 Σεπτεμβρίου 2017

Πολλαπλούς κινδύνους φαίνεται να αντιμετωπίζουν στην ψηφιακή τους ζωή, όσοι μοιράζονται τα δεδομένα τους και τις συσκευές τους. Οι χρήστες, όπως αποδεικνύεται, θέτουν σε κίνδυνο τα πολύτιμα και ευαίσθητα δεδομένα τους με τον τρόπο που μοιράζονται με άλλους τις πληροφορίες και τις φυσικές τους συσκευές που περιέχουν τις πληροφορίες αυτές.

Έρευνα της Kaspersky Lab (My Precious Data: Stranger Danger) ρίχνει φως στις συνήθειες κοινής χρήσης δεδομένων και αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι, που μοιράζονται τα δεδομένα και τις συσκευές τους, ζουν πολύ πιο δύσκολες ψηφιακές ζωές σε σύγκριση με όσους δεν τα μοιράζονται, αντιμετωπίζοντας απώλειες δεδομένων και προβληματικές συσκευές.

Οι χρήστες θέτουν σε κίνδυνο τα δεδομένα τους με τον τρόπο που μοιράζονται με άλλους τις συσκευές τουςΣύμφωνα με την έρευνα, τα άτομα που μοιράζονται τα δεδομένα τους με άλλους έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην ψηφιακή τους ζωή. Για παράδειγμα, σχεδόν οι μισοί χρήστες που μοιράζονται τα δεδομένα τους στο Διαδίκτυο έχουν βιώσει απώλεια δεδομένων στα smartphones τους (47%). Ωστόσο, οι πιθανότητες απώλειας δεδομένων είναι συγκριτικά περιορισμένες μεταξύ εκείνων που δεν μοιράζονται τα δεδομένα τους με άλλους - μόνο το 13% αυτών έχουν χάσει πληροφορίες από τα smartphones τους. Οι κίνδυνοι κοινής χρήσης δεδομένων είναι ακόμη μεγαλύτεροι για όσους μοιράζονται τις πληροφορίες τους με ξένους, με το 59% των χρηστών smartphone που μοιράζονται δεδομένα με ξένους να παραδέχεται ότι έχει αντιμετωπίσει απώλεια δεδομένων.

Στο μεταξύ, οι άνθρωποι που μοιράζονται διαδικτυακά τα πολύτιμα δεδομένα τους, έχουν, επίσης, αναφέρει ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων με τις συσκευές τους. Όσον αφορά τα smartphones, τα πιο συνηθισμένα προβλήματα περιλαμβάνουν ενοχλητικές διαφημίσεις (51% σε σύγκριση με το 25% των χρηστών που δεν μοιράζονται), προβλήματα μπαταρίας (41% σε σύγκριση με το 17% των ατόμων που δεν μοιράζονται), εφαρμογές λειτουργούν στη συσκευή τους χωρίς την έγκρισή τους (19%, σε σύγκριση με το 6% των χρηστών που δεν μοιράζονται) και «μολύνσεις» από κακόβουλο λογισμικό (14%, σε σύγκριση με το 4% των ανθρώπων που δεν μοιράζονται).

Ισχυρή σχέση
Αυτά τα ευρήματα απεικονίζουν μια ισχυρή σχέση μεταξύ των ζητημάτων κοινής χρήσης δεδομένων και των προβλημάτων σε συσκευές, με όσους μοιράζονται δεδομένα να είναι πιο πιθανό να ζήσουν μια πιο δύσκολη ψηφιακή ζωή σε σύγκριση με εκείνους που δεν το κάνουν.

Επιπλέον, η έρευνα δείχνει την ίδια συσχέτιση για τους ανθρώπους που άφησαν τις φυσικές τους συσκευές στα χέρια άλλων, π.χ. παραδίδοντας το smartphone τους σε άλλους για μια χρονική περίοδο, αφήνοντας τις συσκευές τους σε δημόσιο χώρο χωρίς να τις έχουν κλειδώσει, δίνοντας τα PIN, κ.ά. Οι χρήστες αυτοί είναι, επίσης, πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν απώλεια δεδομένων - για παράδειγμα, περισσότεροι από τους μισούς (65%) που μοιράζονται το smartphone με άλλους, έχουν, επίσης, βιώσει απώλεια δεδομένων στα smartphones τους, έναντι του 34% αυτών που δεν το κάνουν.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

ΤΕΥΧΟΣ

43

Α. Τσίπρας, Κ. Μητσοτάκης, EITO, Cisco, Accenture, PwC, IDC, WEF, Focus Bari

ΜΑΡΤΙΟΣ 2018

ΤΕΥΧΟΣ

14

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΠΕ 2017/ 2018 UPDATE

Αναζητήστε εδώ

Διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον κλάδο Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Ευκαιρίες καριέρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ