Έρευνες - Μελέτες

Η κατάργηση του roaming αλλάζει τις συνήθειες των Ευρωπαίων, όταν ταξιδεύουν

roamingnew12

“Σαν έτοιμοι από καιρό” φαίνεται πως ήταν οι Ευρωπαίοι πολίτες για την κατάργηση των τελών περιαγωγής, τα οποία αποτελούν παρελθόν από τις 15 Ιουνίου 2017. Το πρώτο καλοκαίρι χωρίς τέλη περιαγωγής δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν τους νέους κανόνες κι έχουν αρχίσει να αλλάζουν τις συνήθειες τους, όταν ταξιδεύουν σε άλλη χώρα της Ε.Ε.

Το ποσοστό όσων χρησιμοποίησαν κινητά δεδομένα με περιαγωγή τόσο συχνά όσο και στη χώρα τους, διπλασιάστηκεΣύμφωνα με την έρευνα του Έκτακτου Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύθηκε στις 26/9, η μεγάλη πλειονότητα των Ευρωπαίων αναγνωρίζουν τα οφέλη της περιαγωγής χωρίς επιπλέον χρέωση. 

Από την έρευνα προκύπτει ότι το 71% των Ευρωπαίων γνωρίζουν ότι έχουν καταργηθεί τα τέλη περιαγωγής και το 72% πιστεύουν ότι αυτοί ή κάποιος γνωστός τους, θα ωφεληθούν από την εξέλιξη αυτή. Η γνώση των νέων κανόνων ανέρχεται στο 86% μεταξύ εκείνων που έχουν, ήδη, ταξιδέψει από τις 15 Ιουνίου και μετά.

Χάρη στους νέους κανόνες της Ε.Ε. σχετικά με την περιαγωγή, που ισχύουν από τις 15 Ιουνίου 2017, οι καταναλωτές μπορούν να χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο στα ταξίδια τους σε άλλες χώρες της Ε.Ε., όπως και στη χώρα τους, χωρίς επιπλέον χρέωση. 

Η έρευνα του Έκτακτου Ευρωβαρομέτρου σχετικά με την περιαγωγή πραγματοποιήθηκε στα τέλη Αυγούστου, μετά την κύρια περίοδο διακοπών. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι κατά το πρώτο αυτό καλοκαίρι - το πρώτο χωρίς επιπλέον χρεώσεις περιαγωγής για όσους ταξιδεύουν εντός της Ε.Ε. - τα άτομα άρχισαν να αλλάζουν τις συνήθειες τους, όταν χρησιμοποιούσαν τα κινητά τους τηλέφωνα στο εξωτερικό: το ποσοστό των ταξιδιωτών, που χρησιμοποίησαν κινητά δεδομένα με περιαγωγή τόσο συχνά όσο και στη χώρα τους, διπλασιάστηκε μεταξύ εκείνων που ταξίδεψαν από τις 15 Ιουνίου και μετά (31%), σε σύγκριση με εκείνους που είχαν ταξιδέψει τους προηγούμενους μήνες (15%). Επίσης, το ποσοστό των ταξιδιωτών που δεν χρησιμοποιούσε ποτέ κινητά δεδομένα στο εξωτερικό μειώθηκε στο μισό μετά τις 15 Ιουνίου (21%), σε σύγκριση με τους μήνες που προηγήθηκαν της ημερομηνίας αυτής (42%). 

Χρήση στο εξωτερικό
Σε γενικές γραμμές, ο περιορισμός της χρήσης κινητών τηλεφώνων στο εξωτερικό μειώνεται, καθώς λιγότεροι ταξιδιώτες απενεργοποιούν το τηλέφωνό τους, όταν ταξιδεύουν σε άλλη χώρα της Ε.Ε. από τις 15 Ιουνίου 2017.

Ωστόσο, το 60% των ταξιδιωτών εξακολούθησαν να περιορίζουν τη χρήση του κινητού τους, όταν ταξίδευαν σε άλλη χώρα της Ε.Ε. από τις 15 Ιουνίου 2017, σε σύγκριση με τη χρήση κινητού τηλεφώνου στη χώρα τους.

Ο αντίκτυπος από την κατάργηση των τελών περιαγωγής στη χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια των ταξιδιών στο εξωτερικό επιβεβαιώνεται και από τη σύγκριση με έρευνα του Ευρωβαρομέτρου του 2014, η οποία είχε δείξει ότι η χρήση ήταν ακόμη πιο περιορισμένη σε σχέση με τους μήνες που προηγήθηκαν της 15ης Ιουνίου 2017. 

Οι εταιρείες τηλεφωνίας παρατηρούν αύξηση της περιαγωγής δεδομένων και των κλήσεων
Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ήδη, διαπιστώνουν αλλαγές στη συμπεριφορά των ταξιδιωτών στα δίκτυα τους. Πολλές εταιρείες ανέφεραν σημαντική αύξηση της κυκλοφορίας δεδομένων από τους ταξιδιώτες, η οποία πολλαπλασιάστηκε (από 3 έως και 6 φορές, ενίοτε ακόμα και περισσότερο) φέτος το καλοκαίρι, σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2016. Αν και ένα μέρος της αύξησης αυτής αντικατοπτρίζει γενικά την αύξηση της κατανάλωσης δεδομένων χρόνο με το χρόνο στις εγχώριες αγορές, ένα σημαντικό μέρος μπορεί να αποδοθεί στους νέους κανόνες για την περιαγωγή. Η αύξηση των κλήσεων με περιαγωγή, αν και λιγότερο έντονη, είναι επίσης σημαντική. Αντίστοιχα, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας σε τουριστικές περιοχές αναφέρουν σημαντικές επενδύσεις στα δίκτυα τους για να αξιοποιήσουν την ευκαιρία, που παρουσιάζει η αυξημένη ζήτηση από τους ταξιδιώτες. 

Κατάργηση
Από τις 15 Ιουνίου 2017, οι Ευρωπαίοι μπορούν να κάνουν χρήση των κινητών τους τηλεφώνων (φωνητικές κλήσεις, μηνύματα SMS και δεδομένα), όταν ταξιδεύουν εντός της Ε.Ε. χωρίς επιπλέον τέλη περιαγωγής. Αυτό σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες μπορούν να χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο στο εξωτερικό, όπως και στη χώρα τους, όταν ταξιδεύουν, χωρίς να ανησυχούν για το ύψος των λογαριασμών τηλεφώνου.

Από το 2007 έως το 2016, τα τέλη περιαγωγής μειώθηκαν πάνω από 90%, και οι τιμές μειώθηκαν για τελευταία φορά τον Απρίλιο του 2016. Το 2015, βάσει πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συμφώνησαν να καταργήσουν τα τέλη περιαγωγής για όσους ταξιδεύουν εντός της Ε.Ε. Για το σκοπό αυτό, η Επιτροπή, σύμφωνα με την εντολή που έλαβε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, ενέκρινε μια πολιτική εύλογης χρήσης και ένα μηχανισμό βιωσιμότητας το Δεκέμβριο του 2016 και υπέβαλε προτάσεις για νέες τιμές περιαγωγής χονδρικής.