Έρευνες - Μελέτες

Οι δαπάνες για λύσεις τεχνητής νοημοσύνης θα ανέλθουν σε $57,6 δις το 2021

virtual

Αυξανόμενες βαίνουν, ήδη, οι παγκόσμιες δαπάνες για συστήματα γνωστικής (Cognitive) και τεχνητής νοημοσύνης (AI). Η πορεία των σχετικών επενδύσεων εκτιμάται ότι θα παραμείνει ανοδική και για τα επόμενα χρόνια, με τις σχετικές δαπάνες να εκτιμώνται σε $57,6 δις το 2021. Σύμφωνα με πρόσφατη επικαιροποίηση του Worldwide Semiannual Cognitive Artificial Intelligence Systems Spending Guide της International Data Corporation (IDC), καθώς ήδη πολλές βιομηχανίες επενδύουν “επιθετικά” σε Cognitive και AI λύσεις, οι δαπάνες αναμένεται να αναπτύσσονται ετησίως κατά 50,1% (κατά μέσο όρο) έως το 2021. Και για την τρέχουσα χρήση, οι παγκόσμιες δαπάνες για τα γνωστικά συστήματα και τα συστήματα AI θα κινηθούν ανοδικά, ανερχόμενες σε $12 δις το 2017, σημειώνοντας αύξηση 59,1% σε σχέση με το 2016.

Οι ΗΠΑ θα εισφέρουν το 80% περίπου των παγκόσμιων δαπανών για τα γνωστικά συστήματα και τα συστήματα ΑΙ το 2017“Οι λύσεις γνωστικής και τεχνητής νοημοσύνης συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται σε όλες τις βιομηχανίες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης”, σχολιάζει σχετικά η IDC. Και εξηγεί: “ορισμένες από τις περιπτώσεις χρήσης είναι πολύ εξειδικευμένες, όπως η διάγνωση και η θεραπεία στην υγειονομική περίθαλψη, ενώ άλλες είναι κοινές σε πολλές βιομηχανίες, όπως οι αυτοματοποιημένοι βοηθοί εξυπηρέτησης πελατών. Η ποικιλία, η εφαρμογή και η φύση των περιπτώσεων χρήσης γνωστικής/τεχνητής νοημοσύνης θα καθοδηγούν την ανάπτυξη του κλάδου σε όλης την περίοδο αναφοράς”.  

Σε κλαδικό επίπεδο, ο τομέας της λιανικής πώλησης και ο τραπεζικός κλάδος εκτιμάται ότι θα επενδύσουν τα περισσότερα κεφάλαια σε γνωστικά συστήματα και τα συστήματα AI το 2017 με επενδύσεις $1,74 δις και $1,72 δις αντίστοιχα. Οι βιομηχανίες κατασκευής, ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης και η μεταποιητική βιομηχανία προβλέπεται, επίσης, να δαπανήσουν περισσότερα από $1 δις έκαστος το 2017. Αυτοί οι πέντε κλάδοι θα συνεχίσουν να είναι οι βιομηχανίες με τα μεγαλύτερα ποσά δαπανών καθ' όλη τη διάρκεια των προβλέψεων και μέχρι το 2021. Οι επενδύσεις τους – συνδυαστικά - θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 55% όλων των παγκόσμιων δαπανών το 2021. \

Τομείς
Συνολικά, οι λύσεις γνωστικής νοημοσύνης και AI, που θα δουν το μεγαλύτερο ποσό δαπανών το 2017, θα είναι αυτοματοποιημένοι βοηθοί εξυπηρέτησης πελατών ($1,5 δις) και τα συστήματα διάγνωσης και θεραπείας ($1,1 δις). Αυτές οι δύο περιπτώσεις χρήσης θα παραμείνουν και οι πιο δυναμικές σε επίπεδο δαπανών σε όλη την περίοδο έως το 2021.

Στο μεταξύ, περίπου το ήμισυ όλων των δαπανών για τη γνωστική τεχνολογία και την τεχνολογία AI θα αφορά στο λογισμικό, συμπεριλαμβανομένων των γνωστικών εφαρμογών και των γνωστικών πλατφορμών, κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς.

Σε γεωγραφικό επίπεδο, οι ΗΠΑ θα εισφέρουν το 80% περίπου των παγκόσμιων δαπανών για τα γνωστικά και τα συστήματα ΑΙ το 2017 και σχεδόν το 75% το 2021. Η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Αφρική (EMEA) είναι σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή, ενώ η περιοχή της Ασίας/Ειρηνικού (συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας) θα ξεπεράσει την περιοχή της EMEA μέχρι το 2021.