Έρευνες - Μελέτες

Το Ηνωμένο Βασίλειο “πρωτεύουσα” της Ευρώπης στις ψηφιακές πληρωμές

contactlesscard

Τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στο χώρο των ψηφιακών πληρωμών συνεχίζει να υπερασπίζεται επάξια το Ηνωμένο Βασίλειο. Δέκα χρόνια μετά από την παρουσίαση - για πρώτη φορά - των ανέπαφων καρτών στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ανέπαφες πληρωμές στη χώρα αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, καταγράφοντας ρεκόρ 34% πληρωμών με contactless κάρτες τον Ιούνιο του 2017. Μάλιστα, τα δύο τρίτα (66%) των Βρετανών έχουν χρησιμοποιήσει contactless κάρτες για να πραγματοποιήσουν κάποια αγορά, από τότε που αυτές έκαναν την εμφάνισή τους το Σεπτέμβριο του 2007. Γενικότερα, το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί τον ηγέτη της ευρωπαϊκής αγοράς σε ό,τι έχει να κάνει με τον όγκο των ανέπαφων συναλλαγών - προηγείται της Πολωνίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Φινλανδίας. 

Σχεδόν το ένα πέμπτο των τερματικών των τραπεζών, που εμπεριέχουν contactless τεχνολογία, βρίσκεται στο ΛονδίνοΤην παραπάνω εικόνα περιγράφει η ετήσια μελέτη Digital Payments της Visa, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, και δείχνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ενισχύει την ηγετική του θέση σε ό,τι έχει να κάνει με τις ψηφιακές πληρωμές.  Όπως διαπιστώνει η μελέτη, οι κλάδοι που γνώρισαν τη μεγαλύτερη άνθιση ανέπαφων συναλλαγών είναι σε γενικές γραμμές τα παντοπωλεία, τα super market, ενώ ακολουθούν τα fast food εστιατόρια και κυρίως, τα μέσα μεταφοράς.  Σχεδόν το ένα πέμπτο (16%) των τερματικών των τραπεζών που εμπεριέχουν contactless τεχνολογία, βρίσκονται στο Λονδίνο, το οποίο αποτελεί τον ηγέτη στη χρήση ανέπαφων καρτών, πιθανότατα και λόγω της επιτυχούς ενσωμάτωσης της τεχνολογίας στο δίκτυο Μεταφορών στο Λονδίνο. Τέσσερις στους πέντε κάτοικους Λονδίνου έχουν πραγματοποιήσει συναλλαγές με χρεωστική ή πιστωτική contactless κάρτα, 12 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το μέσο όρο της χώρας. 

Φανατικοί οι Millennials
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.000 καταναλωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει ότι οι Millennials (18-35 ετών) έχουν καλωσορίσει τις ανέπαφες συναλλαγές με μεγαλύτερο ενθουσιασμό. Παραπάνω από τα τρία τέταρτα (76%) πραγματοποιούν αγορές με τις contactless κάρτες τους - μέχρι το 2016 το ποσοστό αυτό ήταν στο 65%. Οι ηλικίες άνω των 65 είναι πιο συγκρατημένες όσον αφορά στη νέα αυτή τεχνολογία, το 55% αυτής της ομάδας τις έχουν δοκιμάσει, ενώ καταγράφεται μικρή αύξηση στο ποσοστό αυτό συγκριτικά με το περασμένο έτος που ήταν 52%.

Στο μεταξύ, το ένα τέταρτο (26%) της χώρας έχει χρησιμοποιήσει μία κινητή συσκευή για να πραγματοποιήσει αγορά σε κατάστημα, ενώ το 57% όσων έχουν χρησιμοποιήσει contactless κάρτες έχουν, επίσης, χρησιμοποιήσει τις κινητές συσκευές τους για online banking, συγκριτικά με μόλις το 35% όσων δεν χρησιμοποιούν ανέπαφες συναλλαγές. Αυτοί οι καταναλωτές είναι σχεδόν δύο φορές πιο πιθανό να έχουν κάνει αγορές υψηλής αξίας χρησιμοποιώντας την κινητή συσκευή τους (27% έναντι 16%).