Έρευνες - Μελέτες

Παγκόσμιες επενδύσεις ρεκόρ, $647 δις, σε R&D το 2014

ideainnovation

Στην “καρδιά” του παγκόσμιου επιχειρείν, παρά την οικονομική κρίση, παραμένει η έρευνα και ανάπτυξη (R&D), με τις εταιρείες να επενδύουν το 2014 κεφάλαια αυξημένα κατά 1,4% σε σχέση με πέρσι, ανεβάζοντας την εταιρική δαπάνη για R&D στα $647 δις. Η αύξηση, αν και σημαντική, είναι σαφώς υποδεέστερη αυτής που είχε διαπιστωθεί το 2013, όταν οι δαπάνες για R&D είχαν ενισχυθεί κατά 3,8%. Πάντως, οι επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, ως ποσοστό του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, μειώθηκαν κατά 17% την περίοδο 2005-2014.

Οι είκοσι εταιρείες με τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε R&D διεθνώςΤα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται στην ετήσια αξιολόγηση “Global Innovation 1.000” της Strategy& - μέλος της PwC - η οποία αξιολογεί τις επιδόσεις 1.000 εταιρειών διεθνώς στο R&D. Σύμφωνα με την εικόνα που αποτυπώνει το “Global Innovation 1.000”, οι κλάδοι που σχετίζονται με την υγεία και με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές αναδεικνύονται “πρωταθλητές” των επενδύσεων σε R&D, καθώς τους αναλογεί το 47% της συνολικής επενδυόμενης δαπάνης για το 2014. Μάλιστα, οι δύο κλάδοι παραμένουν στην κορυφή των μεγαλύτερων επενδυτών σε R&D, παρά το γεγονός ότι αμφότεροι περιόρισαν τις σχετικές δαπάνες - για πρώτη φορά φέτος - κατά 1,8% και 1,2% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, ο τομέας του software και του Διαδικτύου ενίσχυσε τις επενδύσεις στο R&D το 2014 κατά το ισχυρό ποσοστό του 16,5%, το μεγαλύτερο που πέτυχε κλάδος κατά το τρέχον έτος.

Σε γεωγραφικό επίπεδο, οι κινεζικές επιχειρήσεις διεύρυναν τους εταιρικούς προϋπολογισμούς για R&D κατά 45,9% το 2014, τη στιγμή που οι εταιρείες σε Βόρεια Αμερική και Ευρώπη επιτάχυναν τις αύξησαν τις σχετικές δαπάνες κατά μόλις 3,4% και 2,5%, ενώ η Ιαπωνία εμφάνισε αρνητικό ρυθμό 14%. Το δυναμισμό της κινεζικής οικονομίας σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης υπογραμμίζει το γεγονός ότι μόλις οκτώ επιχειρήσεις της Κίνας περιλαμβάνονταν στη λίστα “Global Innovation 1.000”, σήμερα αυτός ο αριθμός ανέρχεται σε 114 (αύξηση κατά 1,325%).

Οι πρωταθλήτριες εταιρείες
Η λίστα “Global Innovation 1.000” αναδεικνύει ταυτόχρονα τους είκοσι μεγαλύτερους επενδυτές παγκοσμίως στο R&D. Σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2014, οι εταιρείες που μετέχουν στο “top 20” ευθύνονται για το 25% της παγκόσμιας δαπάνης των επιχειρήσεων για R&D.

Στη φετινή κατάταξη, όπως άλλωστε και σε αυτή του 2013, την πρώτη θέση διατηρεί μια ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, η Volkswagen. Τη δεύτερη θέση, όπως και στην προηγούμενη κατάταξη διατηρεί η Samsung, ενώ η Intel βρέθηκε φέτος στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας (από τέταρτη το 2013).

Οι υπόλοιποι παγκόσμιοι πρωταθλητές των επενδύσεων σε R&D είναι οι: Microsoft, Roche, Novartis, Toyota, Johnson & Johnson, Google, Merck & Co., General Motors, Daimler, Pfizer, Amazon, Ford, Sanofi, Honda, IBM, GlaxoSmithKline και Cisco System.

Αρκετές από αυτές τις εταιρείες εισέρχονται για πρώτη φορά στις κορυφαίες είκοσι: η Amazon στη 14η θέση, η Ford στην 15η και η Cisco στην 20η.



Source: Bloomberg data, Capital IQ data, Strategy& analysis