Έρευνες - Μελέτες

Σταθερές πωλήσεις για τους εκτυπωτές στην Ευρώπη - Πτώση στην Ελλάδα

printing1

Για σημαντική μείωση της τάξεως του 30% κατά το α’ τρίμηνο του 2017 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016 όσον αφορά στις πωλήσεις μηχανημάτων εκτύπωσης κάνει λόγο η εταιρεία ερευνών CONTEXT σε πρόσφατη ανακοίνωση της.

Σύμφωνα με την CONTEXT, η αγορά στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ) κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με το ποσοστό της αύξησης να διαμορφώνεται στο 1%. Σημειωτέον πάντως πως στο α’ τρίμηνο του 2016 η πτώση ήταν της τάξεως του 8%, κάτι που σημαίνει ότι η αγορά παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης.

Στη δυτική Ευρώπη, όπου οι πωλήσεις αντιπροσωπεύουν το 70% της συνολικής αγοράς εκτυπωτών στο ΕΜΕΑ, οι συνολικές πωλήσεις κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα, ενώ αντίστοιχη ήταν η κατάσταση και στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι ενώ στις περισσότερες χώρες η όποια αύξηση προέρχεται από τις ενισχυμένες πωλήσεις των inkjet εκτυπωτών (π.χ. Γαλλία και Βρετανία), σε άλλες (π.χ. Ιταλία) οι laser εκτυπωτές ήταν αυτοί που παρουσίασαν αύξηση. Επίσης, υπήρξαν και περιπτώσεις χωρών με διψήφια ποσοστά αύξησης των πωλήσεων όπως για παράδειγμα η Ισπανία (+18%), η Αυστρία (+15%) και η Ολλανδία (+12%), δημιουργώντας την αίσθηση ότι δεν υπάρχουν κάποιες ενιαίες τάσεις για το σύνολο της περιοχής.