Έρευνες - Μελέτες

Ελαφρά πτώση για την αγορά των οθονών

monitorspeople

Για μία μικρή πτώση της τάξεως του 1,1% στις πωλήσεις οθονών για επιτραπέζιους υπολογιστές σε παγκόσμιο επίπεδο κατά το 1ο τρίμηνο του 2017 κάνει λόγο η CONTEXT, η οποία εξειδικεύεται στο χώρο της ανάλυσης στοιχείων για την αγορά πληροφορικής.

Στη σχετική ανακοίνωση της, η CONTEXT δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένα νούμερα πωλήσεων, σημειώνει, πάντως, ότι ο τομέας των οθονών που απευθύνονται σε οικιακούς χρήστες, παρουσίασε τη μεγαλύτερη πτώση (-1,8%), ενώ η πτώση των πωλήσεων οθονών που προορίζονται για χρήση από εταιρείες ήταν μικρότερη (-1%).

Το ενδιαφέρον στοιχείο, πάντως, είναι ότι υπάρχει μία στροφή των πωλήσεων προς μεγαλύτερες, υψηλής ανάλυσης οθόνες, οι οποίες απευθύνονται σε όσους αναζητούν ποιοτικότερες λύσεις. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα, η μέση τιμή πώλησης να παρουσιάσει αύξηση 2% σε ετήσια βάση.

Η στροφή αυτή φαίνεται και από το ότι οι οθόνες με διαγώνιο 23 ιντσών και πάνω αντιπροσωπεύουν το 57% της αγοράς όσον αφορά το 1ο τρίμηνο, όταν το αντίστοιχο ποσοστό κατά το 1ο τρίμηνο του 2016 ήταν στο 50%.

Επιπλέον, οι πωλήσεις των οθονών με ανάλυση WQHD αυξήθηκαν κατά 90%, αν και τα δύο τρίτα των πωλήσεων αφορούν οθόνες full HD ανάλυσης. Επίσης, οι οθόνες με τεχνολογία IPS πήραν μερίδια 40% έναντι 30% πριν από ένα χρόνο.

Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι οι πωλήσεις οθονών στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ) παρουσίασαν αύξηση 2,6%, επίδοση που οφείλεται στην πορεία της αγοράς στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, όπου οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 19%.