Έρευνες - Μελέτες

2 δις οι χρήστες υπηρεσιών mobile commerce έως το 2017

mobilecommerce

Αυξανόμενος βαίνει ο αριθμός των χρηστών, που επιλέγουν φορητές συσκευές για τη διεκπεραίωση συναλλαγών, οι οποίοι έως το 2017 θα ανέρχονται σε 2 δις ανά τον κόσμο. Φέτος αναμένεται ότι περίπου 1,6 δις χρήστες θα κάνουν τουλάχιστον μια ηλεκτρονική συναλλαγή μέσω του smartphone ή του tablet τους. Σύμφωνα με report της Juniper Research, η άνοδος του αριθμού των χρηστών, που δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις φορητές συσκευές για e-συναλλαγές, βαίνει αυξανόμενος λόγω – κυρίως - της συνεχιζόμενης διείσδυσης της κινητής ευρυζωνικότητας. Οι αναλυτές της εταιρείας εκτιμούν, μάλιστα, ότι σε αρκετές "ώριμες" αγορές, εντός της προσεχούς πενταετίας, οι φορητές συσκευές θα ευθύνονται τουλάχιστον για το ήμισυ των συναλλαγών, που θα διενεργούνται.

Η διείσδυση της κινητής ευρυζωνικότητας και η ανάπτυξη σχετικών apps δίνει ώθηση στο ψηφιακό εμπόριοΣτο report, "Mobile Commerce Markets: Key Sector Strategies, Opportunities & Forecasts 2014-2019", εκτιμάται ότι ώθηση στην αγορά των ανέπαφων συναλλαγών θα δώσει η εμπλοκή στην αγορά του αμερικανικού κολοσσού της Apple, μέσω της υπηρεσίας Apple Pay, την οποία υιοθετεί ένας ολοένα και πιο ευρύς αριθμός επιχειρήσεων και τραπεζών.

Μεγάλη θα είναι η συνδρομή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη δημιουργία θετικού momentum για το λεγόμενο "mobile commerce". Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές της εταιρείας, οι εκπρόσωποι του λιανεμπορίου, αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να συνεργαστούν με εταιρείες, όπως το Facebook και το FourSquare και να εντάξουν αυτά τα εναλλακτικά κανάλια στην εμπορική τους στρατηγική.

Η έρευνα αναδεικνύει τις ανησυχίες για θέματα ασφαλείας ως τον πιο βασικό παράγοντα, που αποθαρρύνει τους καταναλωτές από την ευρύτερη υιοθέτηση του mobile commerce.

Στην Ελλάδα
Και στην Ελλάδα, οι ενδείξεις ότι το μέλλον του λιανεμπορίου είναι ψηφιακό - και μάλιστα mobile - έχουν αρχίσει να αυξάνονται, δεδομένης της ταχύτατης διείσδυσης της κινητής ευρυζωνικότητας και της ανάπτυξης σχετικών κινητών εφαρμογών. Όπως εκτιμάται, σε έναν περίπου χρόνο από σήμερα, το ήμισυ της κίνησης των δεδομένων, που διακινούνται μέσω του Διαδικτύου στην Ελλάδα, θα πραγματοποιείται μέσω φορητών συσκευών. Σήμερα, ήδη, το ένα τρίτο της εγχώριας διαδικτυακής κίνησης διεκπεραιώνεται μέσω mobile συσκευών (smartphones, tablets, phablets, laptops). Μάλιστα, μόνο τα tablets ευθύνονται για ένα ποσοστό 10-12% της διαδικτυακής κίνησης, ενώ ποσοστό άνω του 70% της κίνησης, μέσω κινητών συσκευών, προέρχεται από συνδέσμους της ιστοσελίδας του Facebook.

Ενδεικτικό της δυναμικής του mobile commerce στην Ελλάδα είναι ότι, ήδη, στη χώρα μας πραγματοποιούνται, κατά μέσο όρο, καθημερινά 5.000 παραγγελίες φαγητού για διανομή στο σπίτι ή το γραφείο, μέσω mobile συσκευών. Επιπρόσθετα, περισσότερα από 120 αεροπορικά εισιτήρια την ημέρα αγοράζονται μέσω mobile συσκευών. Μάλιστα, οι κρατήσεις μέσω applications είναι διπλάσιες ή ακόμη και τριπλάσιες, σε σχέση με εκείνες μέσω των ιστοσελίδων των εταιρειών.