Δεν θέλουν να γυρίσουν Ελλάδα όσοι έφυγαν

Έρευνες - Μελέτες

03 Μαΐου 2017

Εξαιρετικά δύσκολη δείχνει η προσπάθεια ανάσχεσης του φαινομένου μετανάστευσης ανθρωπίνου κεφαλαίου από την Ελλάδα, το αποκαλούμενο και braindrain, δεδομένου ότι όσοι έφυγαν δεν δείχνουν διατεθειμένοι να επιστρέψουν, επικαλούμενοι τη μειωμένη αξιοκρατία και τη διαφθορά.

Ως γνωστόν, το braindrain έχει ως αποτέλεσμα να έχουν “πληγεί” σημαντικά οι κλάδοι των ψηφιακών τεχνολογιών, αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εταιρείες του χώρου έχουν πετύχει να διατηρήσουν αρκετούς μηχανικούς λογισμικού και στελέχη με υψηλού επιπέδου γνώσεις.

Σύμφωνα με έρευνα της ICAP, που διεξήχθη για 3η συνεχή χρονιά και παρουσιάστηκε πρόσφατα σε συνέδριο και στην οποία συμμετείχαν 1.268 Έλληνες του εξωτερικού, το 68% των ατόμων είναι έως 35 ετών χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις με υψηλή εξειδίκευση (κάτοχοι μεταπτυχιακού ή/και διδακτορικού σε ποσοστό 64%). Από τα άτομα που συμμετείχαν και πέρσι στην έρευνα, οι οποίοι αποτέλεσαν το 30% του φετινού δείγματος, μόλις 5 άτομα έχουν εν τω μεταξύ επιστρέψει στην Ελλάδα για εργασία.

Ως κυριότεροι λόγοι, που οδηγούν τα άτομα για εργασία στο εξωτερικό, αναδείχθηκαν και φέτος η μειωμένη αξιοκρατία και η διαφθορά στην Ελλάδα, με ποσοστό 41%, η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα στην Ελλάδα, με ποσοστό 34% και οι προοπτικές εξέλιξης στη χώρα του εξωτερικού, με ποσοστό 33%. Ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο (42% έναντι του 35% του 2016) το ποσοστό των ατόμων, που δηλώνουν ότι δεν βλέπουν πιθανή την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Παρατηρήθηκε ότι τα άτομα έχουν λίγο μεγαλύτερες μισθολογικές απαιτήσεις για την επιστροφή τους στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τις απαιτήσεις που δήλωναν το 2016. Το ήμισυ όσων συμμετείχαν στην έρευνα, προτίθενται να βοηθήσουν  τη χώρα μας να  ανακτήσει  την ανταγωνιστικότητά της, κυρίως, μέσω αγοράς Ελληνικών προϊόντων (25%) ή προτείνοντας  την Ελλάδα ως βασικό προορισμό διακοπών (23%). Τέλος, η άποψη ότι οι  μετανάστες  μπορούν να ωφελήσουν τη χώρα, συγκεντρώνει σχετικά υψηλό ποσοστό, το οποίο αυξάνει για όσους έχουν μεταβεί σε κράτη εκτός Ευρώπης.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

ΤΕΥΧΟΣ

43

Α. Τσίπρας, Κ. Μητσοτάκης, EITO, Cisco, Accenture, PwC, IDC, WEF, Focus Bari

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019

ΤΕΥΧΟΣ

17

Έρευνα για τη βιομηχανία Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών 2019/ 2020

Αναζητήστε εδώ

Διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον κλάδο Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Ευκαιρίες καριέρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ