Έρευνες - Μελέτες

Θετικό πρόσημο μετά από 5 χρόνια για την αγορά των PCs

laptopfinger

Για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια, οι πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών παρουσίασαν αύξηση - έστω και οριακή - κατά τη διάρκεια του 1ου τριμήνου του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η IDC. Σύμφωνα με την IDC, στο 1ο τρίμηνο της φετινής χρονιάς διετέθησαν 60,328 εκατ. προσωπικοί υπολογιστές, όταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016 είχαν διατεθεί 59,942 εκατ. Η διαφορά του 0,6% μοιάζει εξαιρετικά μικρή, αλλά και μόνο το γεγονός ότι για πρώτη φορά από το 2012 - όταν για τους περισσότερους ανθρώπους το PC αποτελούσε τη βασική υπολογιστική συσκευή - παρατηρείται μία αύξηση στις πωλήσεις, τότε είναι προφανές πως πρόκειται για μία εξέλιξη που αξίζει κανείς να δει με προσοχή, αν θα επαναληφθεί και στα επόμενα τρίμηνα.

Μία άλλη ενδιαφέρουσα εξέλιξη, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία της IDC, είναι η αλλαγή στην κορυφή της λίστας των κατασκευαστών. Η IDC αναφέρει ότι η HP, για πρώτη φορά μετά το 2013, πέρασε στην κορυφή με το μερίδιο της να διαμορφώνεται στο 21,8% με τη Lenovo να ακολουθεί με 20,4%. Υπενθυμίζεται πως τα τελευταία χρόνια η Lenovo ήταν στην πρώτη θέση με την HP να είναι μεν αρκετά κοντά, αλλά να μην περνά και πρώτη.

Στην τρίτη θέση είναι η Dell με μερίδιο αγοράς που έφθασε στο 15,9%. Την πεντάδα κλείνουν η Apple, το μερίδιο αγοράς της οποίας ανήλθε, σε παγκόσμιο επίπεδο, στο 7% και η Acer, τα brands της οποίας, απέσπασαν το 6,8% των πωλήσεων.

Αξιοσημείωτη είναι πάντως και η πτώση 11,4% των πωλήσεων των υπόλοιπων κατασκευαστών, το μερίδιο των οποίων έπεσε στο 28,1% από 31,9% σε μία ένδειξη συγκέντρωσης που παρατηρείται.

Top 5 Κατασκευαστών σε πωλήσεις παραδοσιακών Η/Υ, 1ο τρίμηνο 2017, Προκαταρκτικά στοιχεία (σε χιλ. τεμ.)

Πηγή: IDC Worldwide Quarterly Personal Computing Device Tracker (Απρίλιος 2017)