Έρευνες - Μελέτες

Η τεχνολογία ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, λένε οι Έλληνες επιχειρηματίες

technology1new11

Κομβικό ρόλο στη στρατηγική των ελληνικών εταιρειών κατέχει, πλέον, η τεχνολογία, με το 75% των Ελλήνων επιχειρηματιών να τη θεωρεί κομβικό ανταγωνιστικό παράγοντα. Δεν είναι τυχαίο ότι το ποσοστό των Ελλήνων επιχειρηματιών, που βλέπουν στην τεχνολογία την απάντηση στο μείζον ερώτημα της ανταγωνιστικότητας, είναι αντίστοιχο με το μέσο παγκόσμιο όρο. Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι σαρωτικές αλλαγές, που φέρνει στο επιχειρείν ο ψηφιακός μετασχηματισμός, προκαλούν στους Έλληνες επιχειρηματίες και μία αβεβαιότητα, η οποία, πάντως, δεν είναι τόσο έντονη στη χώρα μας, όπου άλλα προβλήματα κυριαρχούν στην ατζέντα των εταιρειών.

Η τεχνολογία αναγνωρίζεται από το 75% των Ελλήνων επιχειρηματιών ως σημαντικός ανταγωνιστικός παράγονταςΣύμφωνα με τις δύο πρόσφατες παγκόσμιες μελέτες της PwC “20th CEO Survey” και “2016 Family Business Survey”, η αυξανόμενη φορολόγηση, οι αβέβαιες προοπτικές ανάπτυξης και η ανεργία είναι βασικοί παράγοντες ανησυχίας για την ελληνική επιχειρηματικότητα. Αντίθετα, στον υπόλοιπο κόσμο η ταχύτητα των τεχνολογικών εξελίξεων και η διαρκώς πιο σκληρή ρύθμιση των αγορών συνοδεύουν τις αβέβαιες προοπτικές ανάπτυξης, ως παράγοντες ανησυχίας. 

Όπως προκύπτει από τις δύο έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου του 2016, η πλειοψηφία των Ελλήνων επιχειρηματιών εκφράζει αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Στην πλειοψηφία τους, ωστόσο, οι επιχειρηματίες παραμένουν απαισιόδοξοι όσον αφορά στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και αύξησης των εσόδων των εταιρειών τους για το 2017.

Την ίδια στιγμή, το αίσθημα αβεβαιότητας και οι περιορισμένες προοπτικές ανάπτυξης κυριαρχούν στη χώρα για το 2017, με τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς και την αυξημένη φορολογία να είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες επιχειρηματίες για το 2017.

Όσον αφορά τις βασικές προτεραιότητες των Ελλήνων επιχειρηματιών, αυτές εστιάζονται στην ανάπτυξη μέσα από τις εξαγωγές και τη μείωση του κόστους λειτουργίας. Ειδικά οι εξαγωγές δείχνουν να αποτελούν, πλέον, τη μόνη διέξοδο ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων. 

Ταλέντα και δεξιότητες
Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, η καινοτομία, το ανθρώπινο ταλέντο και η τεχνολογία φαίνεται να έχουν μακροπρόθεσμα τον πρωταρχικό ρόλο στη σωστή και αποδοτική διαχείριση των ευκαιριών που παρουσιάζονται. Η έντονη στροφή προς τις εξαγωγές φαίνεται να είναι η κινητήριος δύναμη για τις ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες αναζητούν να προωθήσουν τις δραστηριότητες τους σε νέες διεθνείς αγορές. Παρ’ όλο που οι Έλληνες επιχειρηματίες αμφισβητούν ότι τα έσοδα των εταιρειών τους θα αυξηθούν στο μέλλον, το 92% των ελληνικών οικογενειακών επιχειρήσεων προβλέπει ανάπτυξη των εταιρειών τους κατά την επόμενη πενταετία και μόνο το 14% αυτών θεωρεί πιθανή μία μείωση προσωπικού για το 2017. Ο κ. Μάριος Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της PwC Ελλάδας σχολίασε: “Η ανάγκη για μία νέα επιχειρηματική πολιτική είναι επιτακτική. Οι ελληνικές επιχειρήσεις ασφυκτιούν και χωρίς συστηματική στήριξη των προσπαθειών τους δεν θα μπορέσουν να συνεισφέρουν στην προσδοκώμενη ανάπτυξη”.