Έρευνες - Μελέτες

Με ρυθμό 3% θα “τρέξει” η παγκόσμια αγορά ΤΠΕ, το 2017

technologyoffice

Ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3% αναμένεται να καταγράψει, κατά το 2017, η παγκόσμια αγορά Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ποσοστό μεγαλύτερο από την άνοδο 2%, που πέτυχε ο κλάδος το περασμένο έτος. Η IDC τοποθετεί για την τρέχουσα χρήση τις δαπάνες για το ΙΤ και τα Telecoms στα $3,5 τρις, με τις αναδυόμενες αγορές να είναι εκείνες που θα καθοδηγήσουν την άνοδο της αγοράς, σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι αναλυτές της εταιρείας υπογραμμίζουν ότι οι θετικοί αυτοί ρυθμοί ανάπτυξης καταγράφονται εν τω μέσω παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας, η οποία σαφέστατα επηρεάζει το οικονομικό και επιχειρηματικό κλίμα ανά τον πλανήτη.

Η IDC τοποθετεί την αγορά της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών στα $3,5 τρις το τρέχον έτοςΣύμφωνα με την ανάλυση της IDC (Worldwide Black Book), που στηρίζεται στα δεδομένα 89 αγορών παγκοσμίως, οι δαπάνες για την Πληροφορική, εξαιρουμένων των Τηλεπικοινωνιών, επίσης, θα ενισχυθούν κατά 3% το 2017, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Οι επιδόσεις της αγοράς του ΙΤ είναι εμφανώς υποδεέστερες εκείνων που πέτυχε ο κλάδος την περίοδο 2012-2015, όταν διευρυνόταν με ρυθμούς της τάξης του 5%-6%. Οι αναλυτές της IDC αποδίδουν την υποχώρηση της αγοράς τόσο στην εξασθένιση των επιχειρηματικών επενδύσεων στο IT, όσο και των καταναλωτικών αγορών στους τομείς των PCs, των smartphones και των tablets.

Η κυριαρχία του Cloud
Το οικοσύστημα του Cloud θα συνεχίσει να τροφοδοτεί την ανάπτυξη των επενδύσεων στον τομέα των ΤΠΕ, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις υιοθετούν μοντέλα και λύσεις cloud. Κατά τους αναλυτές, αυτή η τάση θα συνεχιστεί και πέραν του 2017. Από τη σκοπιά του τελικού χρήστη, οι δαπάνες για Υποδομές-as-a-Service (IaaS) αναμένεται να αυξηθούν κατά 40% το τρέχον έτος, αντιπροσωπεύοντας ένα συνεχώς αυξανόμενο μερίδιο των προϋπολογισμών των επιχειρήσεων για επενδύσεις σε υποδομές. “Το Cloud θα κυριαρχήσει στην παγκόσμια αγορά των ΤΠΕ με πολλούς τρόπους. Οδηγεί τους κύκλους των κεφαλαιουχικών δαπανών για τους κατασκευαστές hardware, αντιπροσωπεύει ένα αυξανόμενο ποσοστό της πελατειακής βάσης για servers και υπηρεσίες αποθήκευσης. Από την άποψη του λογισμικού, το Software-as-a-Service (SaaS) και το Platform-as-a-service (PaaS) ήδη αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 20% του συνόλου των δαπανών του λογισμικού”, αναφέρει η σχετική ανάλυση της IDC. 

O ρόλος του Brexit
Η IDC αναμένει ότι η υπόθεση του Brexit θα έχει αναπόφευκτα κάποια επίδραση στα έργα Πληροφορικής κατά τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια, καθώς η Βρετανία αρχίζει την επισφαλή διαδικασία διαπραγμάτευσης της εξόδου της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως εκ τούτου, εκτιμά ότι οι δαπάνες για Πληροφορική θα αυξηθούν κατά μόλις 1% το τρέχον έτος στη Μεγάλη Βρετανία (κάτω από το 6% που επιτεύχθηκε το 2016). Η αγορά στην υπόλοιπη Ευρώπη θα παραμένει, επίσης, εύθραυστη κατά τη διάρκεια αυτής της παρατεταμένης περιόδου αβεβαιότητας.

Στο μεταξύ, η αύξηση των δαπανών για ΙΤ στην Κίνα αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 5% φέτος από 9% το 2016, και να υποχωρήσει περαιτέρω στα επόμενα 2-3 χρόνια, καθώς η οικονομία διέρχεται μια μεταβατική περίοδο. Άλλες βασικές αναδυόμενες αγορές, ωστόσο, αναμένεται να δείξουν σημάδια βελτίωσης το 2017, με τη Βραζιλία και τη Ρωσία να περιλαμβάνονται σε αυτές.

Σημαντικές ευκαιρίες για την παγκόσμια αγορά Πληροφορικής εντοπίζει, τέλος, η μελέτη της IDC σε αναδυόμενες αγορές, όπως αυτές της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής.