Έρευνες - Μελέτες

Σε πρώιμο στάδιο οι υπηρεσίες “Connected Home” παγκοσμίως

connected_home

Μπορεί το μέλλον του πλανήτη να προδιαγράφεται πλήρως συνδεδεμένο, ωστόσο, η υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών, που συνδέονται με την ψηφιοποίηση της καθημερινότητας του πολίτη, κάθε άλλο παρά γρήγορη είναι σε συγκεκριμένους τομείς. Παρά το γεγονός ότι η δημοτικότητα, για παράδειγμα, των “συνδεδεμένων συσκευών” (σ.σ. συσκευών που συνδέονται μεταξύ τους και με το Διαδίκτυο και αλληλοεπιδρούν) βαίνει αυξανόμενη, η υιοθέτηση λύσεων και υπηρεσιών “connected home” βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μόλις ένα στα δέκα νοικοκυριά έχει υιοθετήσει λύσεις και υπηρεσίες, που σχετίζονται με το “συνδεδεμένο σπίτι”Αυτό τουλάχιστον διαπιστώνει πρόσφατη έρευνα της Gartner Inc. για το οικοσύστημα που ονομάζεται “συνδεδεμένο σπίτι”, η οποία διενεργήθηκε το 2ο εξάμηνο του 2016 σε δείγμα 10.000 καταναλωτών σε ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Αυστραλία.

Σύμφωνα με τα ευρήματά της, μόλις ένα στα δέκα νοικοκυριά (ποσοστό 10%) έχει υιοθετήσει λύσεις και υπηρεσίες που σχετίζονται με το “connected home”. “Παρά το γεγονός ότι τα νοικοκυριά στον ανεπτυγμένο κόσμο έχουν αρχίσει να αγκαλιάζουν τις λύσεις γι’ αυτό που λέμε “συνδεδεμένο σπίτι”, οι πάροχοι έχουν πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουν μέχρι να κάνουν τις λύσεις αυτές ελκυστικές για τους πελάτες, ώστε η αγορά να αποκτήσει κρίσιμα μεγέθη”, αναφέρουν οι αναλυτές της Gartner.

Η έρευνα (Survey Analysis: Connected Home Solutions Remain in the Early Adopter Stage) ζήτησε, στο μεταξύ, από τους συμμετέχοντες να τοποθετήσουν σε μία κλίμακα από το 0 έως το 100 τις προτιμήσεις τους, όσον αφορά το οικοσύστημα του “connected home”. Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θα ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, εάν μπορούσαν να ελέγχουν εξ αποστάσεως τη θερμοκρασία του σπιτιού, όπως και το φωτισμό. Όσον αφορά τις υπηρεσίες “connected home” με τη μεγαλύτερη διείσδυση μέχρι σήμερα, διαπιστώνεται ότι τα συστήματα συναγερμού ασφαλείας στο σπίτι είναι η πιο διαδεδομένη από τις υπηρεσίες στο οικοσύστημα του “συνδεδεμένου σπιτιού”.

Θέματα ασφαλείας
Το γεγονός ότι η ασφάλεια και όχι η ψυχαγωγία, είναι ο βασικός λόγος που στρέφει τους καταναλωτές στην υιοθέτηση της τεχνολογίας smart home επιβεβαιώνει και έρευνα της D-Link, που αποτυπώνει τη σχέση των Ευρωπαίων με το οικοσύστημα του “έξυπνου” σπιτιού. Στην ερώτηση της έρευνας “ποιος είναι ο κύριος λόγος για να αγοράσει κανείς μια “έξυπνη συσκευή”, η απάντηση των Ευρωπαίων είναι: “να κάνω το σπίτι μου πιο ασφαλές”, κίνητρο που παρακινεί διπλάσιο αριθμό ατόμων από το “να εξοικονομήσω χρήματα”. Ενισχύοντας αυτό το εύρημα ακόμη περισσότερο, τα τρία πιο δημοφιλή προϊόντα, που οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι επιθυμούν να αγοράσουν, είναι κάμερες παρακολούθησης (23%), “έξυπνες” πρίζες (25%), καθώς και ανιχνευτές κίνησης (14%).

Η έρευνα αποκαλύπτει, εξάλλου, ότι η προηγμένη ασφάλεια βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των Ευρωπαίων σχετικά με το που θα ήθελαν να τους βοηθήσουν μελλοντικά οι έξυπνες τεχνολογίες για το σπίτι. Πιο συγκεκριμένα, η πλειοψηφία απαντά ότι θα ήθελε όταν βγαίνει από το σπίτι, να μην ανησυχεί για το αν ένα παράθυρο έχει μείνει ανοιχτό. Επιπλέον, πάνω από το ένα τρίτο ανέφερε, επίσης, τη διαχείριση του σπιτιού, όταν πηγαίνει για ύπνο, ώστε - για παράδειγμα - να μη χρειάζεται να σηκωθεί για να σβήσει τα φώτα ή να ελέγξει αν έχει κλείσει την πόρτα.