Έρευνες - Μελέτες

Με 24,4% θα “τρέξει” η αγορά των υπηρεσιών Public Cloud, το 2017

cloudcompnew1

Θετικό πρόσημο αναμένει και για τη χρήση του 2017, η παγκόσμια αγορά Public Cloud, η οποία αναμένεται να κινηθεί ανοδικά υποβοηθούμενη από τη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Σύμφωνα με σχετικό report της IDC, το 2017 η αγορά των υπηρεσιών public cloud θα ενισχυθεί ποσοστιαία κατά 24,4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Όπως εκτιμά η εταιρεία (στο Worldwide Semiannual Public Cloud Services Spending Guide), συνολικά για την περίοδο 2015-2020, οι δαπάνες για το public cloud θα αναπτύσσονται σε ετήσια βάση κατά 21,5% (κατά μέσο όρο). Πρόκειται για ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος είναι κατά επτά φορές ταχύτερος σε σχέση με την αναμενόμενη διεύρυνση της συνολικής αγοράς του ΙΤ την ίδια περίοδο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IDC, το 2020 οι δαπάνες για public cloud θα φθάσουν τα $203,4 δις σε παγκόσμιο επίπεδο από $122,5 δις που είναι η πρόβλεψη για το 2017.

Το 2020 οι δαπάνες για public cloud θα φθάσουν τα $203,4 δις από $122,5 δις, που είναι η πρόβλεψη για το 2017Ο τομέας του Software as a Service (SaaS), σύμφωνα με την ανάλυση της IDC, θα παραμείνει ο πρωταγωνιστής της αγοράς και κατά το 2017, συγκεντρώνοντας σχεδόν τα δύο τρίτα των συνολικών δαπανών για public cloud, ενώ, μέχρι το 2020, θα αντιπροσωπεύει το 60% του συνόλου του σχετικών δαπανών.

Ωστόσο, οι δύο τομείς που θα καταγράψουν, με χρονικό ορίζοντα το 2020, τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην κατηγορία του public cloud είναι αυτός του Infrastructure as a Service (IaaS) και του Platform as a Service (PaaS), που θα αναπτύσσονται με μέσο ετήσιο ρυθμό 30,1% και 32,2%, αντίστοιχα.

Πρωταγωνιστούν οι ΗΠΑ
Σε γεωγραφική βάση, οι ΗΠΑ θα είναι η μεγαλύτερη αγορά για τις δημόσιες υπηρεσίες cloud, δημιουργώντας πάνω από το 60% των συνολικών εσόδων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Δυτική Ευρώπη και η περιοχή της Ασίας/Ειρηνικού (εξαιρουμένης της Ιαπωνίας) θα είναι η δεύτερη και η τρίτη - αντίστοιχα - μεγαλύτερη γεωγραφική δύναμη για το public cloud το 2017.

Μάλιστα, η περιοχή της Ασίας/Ειρηνικού και της Λατινικής Αμερικής θα βιώσουν την ταχύτερη αύξηση των δαπανών για public cloud κατά τη διάρκεια της περιόδου πρόβλεψης, με 28% και 26,6%, αντίστοιχα.

Στο μεταξύ, ο τομέας της βιομηχανίας και της μεταποίησης, οι επαγγελματικές υπηρεσίες, και ο τραπεζικός κλάδος θα ηγηθούν - σε παγκόσμιο επίπεδο - των δαπανών για τις δημόσιες υπηρεσίες cloud. Σε συνδυασμό, αυτοί οι τρεις κλάδοι θα αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των παγκόσμιων δαπανών για δημόσιες υπηρεσίες cloud.

Γράφημα

Προβληματισμός
Αναλυτές της Gartner σε σχετικό report της εταιρείας υπογραμμίζουν, πάντως, ότι παρά την εμφανή πρόθεση εταιρειών και οργανισμών να υιοθετήσουν υπηρεσίες δημόσιου cloud, η ευρεία διάδοση τους, συνεχίζει να φέρνει τους φορείς σε επαφή με μια σειρά προκλήσεων. Όπως μάλιστα προσθέτουν οι ίδιοι, παρά την πρόβλεψη για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης των υπηρεσιών δημόσιου cloud, πολλές επιχειρήσεις και οργανισμοί παγκοσμίως δεν έχουν - επί του παρόντος σχέδια - για την υιοθέτηση τους. Εξηγώντας τους λόγους που δρουν ανασταλτικά στην υιοθέτηση των υπηρεσιών public cloud, οι αναλυτές της Gartner τοποθετούν στην πρώτη θέση το σκεπτικισμό περί ασφάλειας και προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

“Η θέση της Gartner για την ασφάλεια του cloud είναι σαφής. Δημόσιες υπηρεσίες cloud, που προσφέρονται από τους κορυφαίους παρόχους του κλάδου, είναι ασφαλείς. Η πρόκληση της πραγματικής ασφάλειας είναι να χρησιμοποιεί κάποιος δημόσιες υπηρεσίες cloud με ασφαλή τρόπο”, αναφέρει η εταιρεία στο report της.