Έρευνες - Μελέτες

Το 5G μπορεί να δημιουργήσει 3 εκατ. νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ

5g_123

Ένα μικρό οικονομικό θαύμα θα σημάνει για τις ΗΠΑ, η επένδυση στα δίκτυα επόμενης γενιάς και συγκεκριμένα στην τεχνολογία 5G. Το οικονομικό αποτύπωμα της επενδυτικής κινητοποίησης, που θα φέρει μαζί της η τεχνολογία του 5G, μεταφράζεται σε 3 εκατ. νέες θέσεις εργασίας, τονωτική ένεση $500 δις στο ΑΕΠ και επιπλέον εξοικονόμηση πόρων της τάξης των $160 δις.

Οι επενδύσεις στα δίκτυα επόμενης γενιάς 5G θα μπορούσαν να ενισχύσουν το ΑΕΠ της χώρας κατά $500 διςΣύμφωνα με έρευνα της Accenture Strategy (Economic and Societal Impact of Investing in 5G Infrastructure) για λογαριασμό της CTIA, οι πάροχοι ηλεκτρονικών επικοινωνιών στις ΗΠΑ θα προχωρήσουν την επόμενη επταετία σε επενδύσεις τουλάχιστον $275 δις, χτίζοντας τα δίκτυα και τις υποδομές για το 5G.

Οι αναλυτές της εταιρείας σημειώνουν ότι οι επενδύσεις των παρόχων στην ανάπτυξη της πέμπτης γενιάς δικτύων κινητής τηλεφωνίας θα μπορούσαν να δημιουργήσουν 350.000 νέες άμεσες θέσεις εργασίες στον τομέα των υποδομών στη διάρκεια της επταετίας. Άλλες 850.000 θέσεις εργασίας αναμένεται να δημιουργηθούν έμμεσα στις ΗΠΑ, σε συμπληρωματικούς και σχετικούς με τον τομέα των υποδομών τομείς. Συνολικά, σύμφωνα με την εταιρεία από μόνη της η κατασκευή των απαραίτητων υποδομών θα μπορούσε να οδηγήσει σωρευτικά, στη διάρκεια της προσεχούς επταετίας, στη δημιουργία άλλων 2,2 εκατ. νέων θέσεων εργασίας σε όλη την περιοχή. 

Χρυσή ευκαιρία
Η έκθεση αναδεικνύει την τεχνολογία του 5G σε μια “χρυσή ευκαιρία” για την αμερικανική οικονομία. Τα οφέλη από την τεχνολογία και τις υποδομές επόμενης γενιάς 5G, θα έχουν οφέλη και σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών. Η μελέτη εκτιμά, επίσης, ότι λύσεις που θα στηρίζονται στα υπερ-ταχύτατα δίκτυα επόμενης γενιάς, όπως η “έξυπνη” διαχείριση της κυκλοφορίας των οχημάτων στις πόλεις ή τα “ευφυή” συστήματα διαχείρισης της ηλεκτρικής ενέργειας, θα έχουν επιπλέον οικονομική οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Μάλιστα, αυτά εκτιμώνται σε περίπου $160 δις.

Το μέλλον
Η τεχνολογία του 5G βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο σήμερα και υπάρχει μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας γύρω από την ανάπτυξη και υιοθέτησή της, καθώς μένει να επιλυθούν ζητήματα που σχετίζονται με το ίδιο το φάσμα και τη χρήση του, με ρυθμιστικές εκκρεμότητες, με την ανάπτυξη ενιαίων προτύπων, το εύρος κάλυψης και φυσικά τη διαθεσιμότητα συσκευών που θα υποστηρίζουν υπηρεσίες 5G.

Σύμφωνα με έρευνα της Strategy Analytics, οι πρώτες 5G συσκευές για ευρεία εμπορική χρήση θα αρχίσουν να διατίθενται σταδιακά από το 2020, ενώ έως το 2025 αναμένεται να κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά 300 εκατ. από αυτές (Global 5G Handset Sales Forecast).

Η εταιρεία, μάλιστα, εκτιμά ότι μέσα σε μία μόλις πενταετία από το εμπορικό λανσάρισμα του 5G, η νέα τεχνολογία θα αντιπροσωπεύει το 7% των παγκόσμιων συνδέσεων μέσω κινητών συσκευών.