Αυξημένες κατά 5% οι πωλήσεις smartphones παγκοσμίως, το 2016

Έρευνες - Μελέτες

20 Φεβρουαρίου 2017

Σχεδόν 1,5 δις smartphones διατέθηκαν, σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2016, με τις πωλήσεις “έξυπνων” κινητών να ενισχύονται κατά 5%, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Σε επίπεδο τελευταίου τριμήνου 2016, οι πωλήσεις smartphones, διεθνώς, διαμορφώθηκαν σε 432 εκατ. συσκευές, που συνιστά βελτίωση κατά 7% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2015.

Το τελευταίο τρίμηνο της χρήσης του 2016, οι πωλήσεις ενισχύθηκαν 7%Σύμφωνα με τη Gartner, το 4ο τρίμηνο η Apple κατάφερε να βρεθεί στην πρώτη θέση της παγκόσμιας αγοράς των smartphones, αν και τα ηνία, σε ετήσια βάση, κράτησε η Samsung.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Gartner, πρόκειται για το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο που η Samsung είδε τις δυνάμεις της να εξασθενούν. Οι πωλήσεις smartphones της εταιρείας μειώθηκαν το τελευταίο τρίμηνο του 2016 κατά 8%, ενώ το μερίδιο αγοράς της περιορίστηκε ποσοστιαία κατά 2,9%.

Στο μεταξύ, όπως τονίζουν οι αναλυτές της επιχείρησης, η Apple χρειάστηκε οκτώ τρίμηνα για να κερδίσει την πρώτη θέση μεταξύ των κατασκευαστών smartphones παγκοσμίως. Η τελευταία φορά, που η Apple βρέθηκε στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, ήταν το 4ο τρίμηνο του 2014, όταν η εταιρεία λανσάρισε τα iPhone 6 και 6 Plus. Σύμφωνα με την ανάλυση της Gartner, η Apple βγήκε κερδισμένη από την εξασθένηση της ζήτησης για smartphones της Samsung σε “ώριμες” αγορές, όπως αυτές της Βόρειας Αμερικής και της Δυτικής Ευρώπης, αλλά και περιοχές της Ασίας, της Αυστραλίας, καθώς και στη Νότια Κορέα. Συνολικά, σε ετήσια βάση, στην πρώτη θέση της παγκόσμιας αγοράς smartphones βρέθηκε η Samsung, με την Apple να ακολουθεί στη δεύτερη. Οι Huawei, Oppo και BBK Communication Equipment συμπλήρωσαν την πρώτη πεντάδα των πιο ισχυρών κατασκευαστών smartphones, παγκοσμίως.

Πωλήσεις Smartphone σε τελικούς χρήστες ανά κατασκευαστή, παγκοσμίως, 2016 (σε χιλ. τεμ.)

Πηγή: Gartner (Φεβρουάριος 2017)

Λειτουργικά συστήματα
Σε επίπεδο λειτουργικών συστημάτων (OS), το Android της Google επέκτεινε το προβάδισμα του, συγκεντρώνοντας μερίδιο 82% του συνόλου της αγοράς, κατά το 4ο τρίμηνο του 2016.

Συνολικά, για το 2016 το μερίδιο του λειτουργικού Android στην παγκόσμια αγορά ενισχύθηκε κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες για να φτάσει ένα μερίδιο 84,8% και ήταν το μόνο λειτουργικό σύστημα που αύξησε το μερίδιο αγοράς από έτος σε έτος.

iOS (με 17,9%) και Windows (με μερίδιο 0,3%) ακολούθησαν στην κατάταξη, ενώ το λειτουργικό της BlackBerry είχε πρακτικά μηδενικό μερίδιο αγοράς. 

Πωλήσεις Smartphone σε τελικούς χρήστες ανά λειτουργικό σύστημα, παγκοσμίως, 4ο τρίμηνο 2016 (σε χιλ. τεμ.)

Πηγή: Gartner (Φεβρουάριος 2017)

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

ΤΕΥΧΟΣ

43

Α. Τσίπρας, Κ. Μητσοτάκης, EITO, Cisco, Accenture, PwC, IDC, WEF, Focus Bari

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019

ΤΕΥΧΟΣ

17

Έρευνα για τη βιομηχανία Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών 2019/ 2020

Αναζητήστε εδώ

Διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον κλάδο Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Ευκαιρίες καριέρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ