Έρευνες - Μελέτες

Οι CIOs δουλεύουν πλέον μία μέρα επιπλέον το μήνα σε σχέση με το 2011

ciosman

Βαρύνουσα σημασία, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, αποκτούν τα τμήματα Πληροφορικής, με τους CIOs να εργάζονται, σήμερα, κατά 5% περισσότερο σε σχέση με το 2011, ήτοι μία επιπλέον μέρα το μήνα, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις. Την ίδια στιγμή, οι διευθυντές Πληροφορικής των εταιρειών, ξεπερνώντας τον παραδοσιακό υποστηρικτικό τους ρόλο, καλούνται να συνεργαστούν πιο στενά με τη διοίκηση σε θέματα διαχείρισης και επαφής με τους πελάτες. Αντιλαμβανόμενοι τα αυξημένα τους καθήκοντα, οι επιτυχημένοι CIOs, συνήθως, προσλαμβάνουν έναν αναπληρωτή διευθυντή ΙΤ, ώστε να έχουν διαθέσιμο χρόνο να ανταποκριθούν στο διευρυμένο τους ρόλο. Μάλιστα, ήδη, ένας στους δύο CIOs στην περιοχή ΕΜΕΑ έχει προχωρήσει στην τοποθέτηση αναπληρωτή διευθυντή ΙΤ.

Πιο κρίσιμος γίνεται ο ρόλος των Τμημάτων Πληροφορικής Αλλάζει το μοντέλο διοίκησηςΤον κομβικό ρόλο του CIO στη σημερινή εποχή και τα αυξημένα καθήκοντα ηγεσίας, που αυτός αναλαμβάνει, αναδεικνύει σχετική μελέτη της Gartner για την περιοχή ΕΜΕΑ (Europe, Meadle East, Africa). Η μελέτη, μεταξύ άλλων, αποκαλύπτει ότι το 76% των διευθυντών Πληροφορικής στην περιοχή ΕΜΕΑ πρέπει να αλλάξουν το μοντέλο διοίκησης που εφαρμόζουν, εντός της προσεχούς τριετίας, προκειμένου να διεκπεραιώσουν με επιτυχία τον ρόλο του “Digital Leader”. “Το μοντέλο “Command-and-control” δεν λειτουργεί στην ψηφιακή εποχή. Για την ακρίβεια, αποτελεί σημαντικό εμπόδιο. Ένα μοντέλο διοίκησης, βασισμένο στο “όραμα και την έμπνευση” είναι το πιο ισχυρό χαρακτηριστικό των digital leaders. Συνεπώς, οι CIOs πρέπει να περάσουν από το πρώτο στο δεύτερο μοντέλο διοίκησης”, σχολίασε σχετικά ο αντιπρόεδρος της Gartner, Dave Aron.

Η έρευνα, πάντως, αποκαλύπτει ότι οι CIOs στην περιοχή ΕΜΕΑ έχουν αρχίσει σαφώς να αντιλαμβάνονται τα νέα, αυξημένα τους καθήκοντα. Έτσι, στο ποσοστό 65% οι διευθυντές Πληροφορικής στην ΕΜΕΑ δηλώνουν ότι πρέπει να μειώσουν τον χρόνο που αφιερώνουν στο “commanding IT”. Την ίδια στιγμή, το 45% εξ αυτών σημειώνουν ότι υπάρχει ανάγκη να ενισχύσουν το πιο οραματικό μοντέλο διαχείρισης.

Στην ατζέντα το IoT
Ταυτόχρονα με τη διαχείριση του τμήματος ΙΤ, οι CIOs καλούνται σήμερα να παρακολουθούν - πιο στενά από ποτέ - όλες τις νέες ψηφιακές τάσεις, πειραματιζόμενοι σε σχετικές ψηφιακές καινοτομίες.

Αυτόν τον ρόλο έχουν αρχίσει να ενσαρκώνουν με επιτυχία οι διευθυντές Πληροφορικής στην περιοχή ΕΜΕΑ, οι οποίοι, σε ποσοστό 74% δηλώνουν ότι είτε έχουν στο μικροσκόπιό τους τάσεις, όπως το Internet of Things, είτε και ήδη πειραματίζονται στη χρήση του.

Η έρευνα
Η παγκόσμια έρευνα, με τίτλο “2015 Worldwide CIO Survey” και τα επιμέρους αποτελέσματά της για την περιοχή ΕΜΕΑ παρουσιάστηκαν στο Gartner Symposium/ITxpo 2014, που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη. Η έρευνα βασίστηκε σε δείγμα 2.810 CIOs σε 84 χώρες ανά τον κόσμο, εκ των οποίων οι 1.034 από την περιοχή EMEA.