Το κόστος της ψηφιακής εγκληματικότητας έχει αυξηθεί κατά 200%

Έρευνες - Μελέτες

30 Ιανουαρίου 2017

Με ταχύτατους ρυθμούς αυξάνεται το ψηφιακό έγκλημα, με το κόστος της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο να έχει αυξηθεί περισσότερο από 200% κατά την τελευταία πενταετία. Για το τρέχον έτος, οι προβλέψεις για το τοπίο των ψηφιακών απειλών κάθε άλλο παρά συνηγορούν προς εκτόνωση της εγκληματικής δραστηριότητας μέσω του Διαδικτύου.

Και το 2017 θα αποτελέσει “χρονιά ransomware”. Νέα τάση διαφαίνεται στον ορίζοντα: το Ransomware of Things ή RoTΣτην έκθεσή της “Trends 2017: Security held ransom”, όπου καταγράφονται οι κυριότερες τάσεις σε ζητήματα ασφάλειας για το τρέχον έτος, οι αναλυτές της ESET εκτιμούν ότι και το 2017 θα αποτελέσει μια “χρονιά ransomware”. Με βάση τις πληροφορίες, που συγκεντρώθηκαν από τα εργαστήρια ερευνών της ESET σε όλο τον κόσμο, η έκθεση εντοπίζει, μάλιστα, μία νέα τάση στον ορίζοντα του ransomware. Πρόκειται για το “Ransomware of Things” ή RoT, δηλαδή τη δυνατότητα των εγκληματιών του κυβερνοχώρου να επιτίθενται σε συσκευές, κρατώντας τις “ομήρους” και στη συνέχεια, να απαιτούν την καταβολή λύτρων με αντάλλαγμα  την αποκατάσταση του ελέγχου από το χρήστη.

Επίσης, το 2017 θα είναι η χρονιά κατά την οποία η αδίστακτη απειλή του ransomware θα αρχίσει να μεταναστεύει πιο συστηματικά σε άλλες πλατφόρμες, πέρα από τους υπολογιστές και τα smartphones, πρωταρχικός σκοπός των οποίων, μάλιστα, δεν είναι η επεξεργασία δεδομένων ή ψηφιακών επικοινωνιών. Τα συνδεδεμένο αυτοκίνητα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

“Η αλήθεια είναι ότι η άνοδος της τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας δημιουργεί νέους κινδύνους ασφαλείας, που επηρεάζουν όχι μόνο ψηφιακές πληροφορίες, αλλά και τη σωματική ευεξία των χρηστών”, αναφέρει η σχετική έρευνα.

Η έκθεση
Η έκθεση “The Trends 2017: Security held ransom report”, χωρίζεται σε εννέα κεφάλαια, το καθένα με επίκεντρο μια σημαντική πτυχή της ασφάλειας των πληροφοριών. Τα περισσότερα από τα κεφάλαια ασχολούνται με τις απειλές, είτε βάσει τύπου (Ransomware, Ευπάθειες, και Mobile), είτε βάσει κλάδου (Υγεία, Υποδομές Ζωτικής Σημασίας, και Gaming).

Η ESET θέλησε με την έκθεση να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τους χρήστες να κατανοήσουν τις προηγμένες τακτικές και τεχνικές που χρησιμοποιούνται από τους χάκερ, αλλά και να συντελέσει στην προστασία τους από τις απειλές κατά το 2017.

“Είναι σημαντικό, όλοι οι χρήστες να έχουν επίγνωση από τι είδους επιθέσεις κινδυνεύουν, καθώς το έγκλημα στον κυβερνοχώρο έχει σημαντικές επιπτώσεις: επηρεάζει τους οικονομικούς πόρους που διαθέτουν χρήστες και οργανισμοί για να προστατευτούν και επιδρά στη φήμη, πλήττοντας την σε περίπτωση που πέσουν θύματα επίθεσης”, αναφέρει η εταιρεία. Η έκθεση υπογραμμίζει, επίσης, τη σημασία της συνεχούς εκπαίδευσης ως μία από τις βασικές προϋποθέσεις για να παραμείνει κανείς ασφαλής όσο βρίσκεται online και παρουσιάζει απλά βήματα για την αύξηση του γνωστικού επιπέδου στους αναγνώστες.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ