Έρευνες - Μελέτες

$668 δις θα επενδύσουν οι ΜμΕ στην Πληροφορική, παγκοσμίως, το 2020

tech1256

Αύξηση των εταιρικών δαπανών για την Πληροφορική από πλευράς μικρομεσαίων επιχειρήσεων παρατηρείται, ήδη, σε παγκόσμιο επίπεδο. Η τάση αυτή όχι μόνο θα διατηρηθεί, αλλά θα εντατικοποιηθεί τα επόμενα χρόνια.

Οι ΗΠΑ και η Δυτική Ευρώπη θα παραμείνουν οι μεγαλύτερες αγορές από πλευράς δαπανών μικρομεσαίων εταιρειών για το ΙΤΜε τις ψηφιακές τεχνολογίες να τοποθετούνται “στην καρδιά” της στρατηγικής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανά τον κόσμο, οι  δαπάνες για το ΙΤ εύλογα ακολουθούν ανοδική πορεία.

Σύμφωνα με την IDC, κατά το τρέχον έτος, οι μικρομεσαίες εταιρείες θα δαπανήσουν περισσότερο από μισό τρισεκατομμύριο δολάρια ($564 δις) για επενδύσεις σε hardware, software και υπηρεσίες Πληροφορικής.

Το ποσό των δαπανών για το ΙΤ από πλευράς μικρομεσαίων  εταιρειών (σ.σ. η IDC θεωρεί ως ΜμΕ, εκείνες με λιγότερους από 1.000 εργαζόμενους) θα φτάσει τα $668 δις το 2020, αυξανόμενο, κατά μέσο όρο, σε ετήσια βάση, κατά 4,2%. 

Σύμφωνα με σχετικό report της IDC (Worldwide Semiannual Small and Medium Business Spending Guide), οι τεχνολογίες του λεγόμενου Third Platform (Mobility, Cloud Computing, Big Data-Analytics, Social Networks) έχουν διαταράξει πλήρως τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις παράγουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, τα προωθούν στην αγορά και επικοινωνούν με τους πελάτες τους.

“Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το αποτέλεσμα αυτής της διαταραχής υπήρξε πολύ θετικό, καθώς ενίσχυσε την ικανότητά τους να ανταγωνιστούν μεγαλύτερες εταιρείες, να εισέλθουν πιο εύκολα σε νέες αγορές, να αναπτύξουν νέα προϊόντα πιο γρήγορα και να εξασφαλίσουν υψηλότερα επίπεδα παραγωγικότητας των εργαζομένων. Κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών ετών, αναμένουμε και νέες τεχνολογικές λύσεις, που θα μειώσουν περαιτέρω το χάσμα ανταγωνιστικότητας μεταξύ των ΜμΕ και των μεγάλων επιχειρήσεων”, σχολιάζει η IDC. 

Software
Έως το 2020, οι δαπάνες των ΜμΕ για την Πληροφορική θα μοιραστούν σχεδόν ισόποσα (συνολικά την περίοδο αναφοράς της μελέτης: 2015-2020) στους τομείς του hardware, του software και των υπηρεσιών IT. Ενώ οι δαπάνες για hardware αντιπροσωπεύουν σήμερα το μεγαλύτερο όγκο των επενδύσεων, θα γνωρίσουν και την πιο αργή ανάπτυξη έως το 2020.

Οι επενδύσεις σε software εκτιμάται ότι θα έχουν, στον αντίποδα, την ταχύτερη αύξηση και θα υπερβούν αυτές για hardware και υπηρεσίες, εξελισσόμενες στη μεγαλύτερη επενδυτική κατηγορία έως το 2020.

Δαπάνες
Οι μεσαίες επιχειρήσεις (100-499 άτομα) θα είναι η μεγαλύτερη αγορά σε όλη την περίοδο αναφοράς (2015-2020) με το 38% των παγκόσμιων προϊόντων ΙΤ και των εσόδων από υπηρεσίες να προέρχονται από αυτήν την ομάδα των εταιρειών. Τα υπόλοιπα έσοδα για την αγορά της Πληροφορικής θα δημιουργήσουν, εξίσου, οι μεγάλες επιχειρήσεις (500-999 άτομα) και οι μικρές εταιρείες (1-99 εργαζόμενοι). 

Από γεωγραφικής πλευράς, οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη αγορά με τις δαπάνες Πληροφορικής από πλευράς ΜμΕ, συγκεντρώνοντας σε απόλυτα μεγέθη επενδύσεις $168,7 δις το 2016. Οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν ένα συνολικό μερίδιο περίπου 30% καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου πρόβλεψης. Η Δυτική Ευρώπη και η περιοχή της Ασίας/Ειρηνικού (εξαιρουμένης της Ιαπωνίας) θα είναι η δεύτερη και η τρίτη, αντίστοιχα, γεωγραφική ζώνη με τις μεγαλύτερες δαπάνες ΜμΕ για ΙΤ, με την τελευταία περιοχή να αυξάνεται ταχύτερα από ό, τι το σύνολο της αγοράς.