Έρευνες - Μελέτες

Στα $24 δις η αγορά του IoT σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη το 2020

iotnew

Άκρως κινητική αναμένεται να είναι - τουλάχιστον - έως το 2020, η αγορά του Internet of Things στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ανοίγοντας ένα παράθυρο ευκαιρίας για τις  εμπλεκόμενες εταιρείες. Μάλιστα, στα τέλη της δεκαετίας τα “συνδεδεμένα αντικείμενα” στην περιοχή θα ξεπερνούν κατά τρεις φορές τον πληθυσμό της, φθάνοντας το 1,4 δις. Κατά το τρέχον έτος, οι δαπάνες για hardware, software, υπηρεσίες και connectivity, που συνδέονται με την τεχνολογία του ΙοΤ, θα ανέλθουν σε $11,2 δις, καταγράφοντας αύξηση κατά 19,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές της International Data Corporation (IDC), πρόκειται για μια επίδοση που υπερβαίνει κατά πολύ το μέσο όρο ανάπτυξης της αγοράς του ΙΤ στην περιοχή. 

Στα τέλη της δεκαετίας, τα “συνδεδεμένα αντικείμενα” στην περιοχή θα ξεπερνούν κατά τρεις φορές τον πληθυσμόΗ IDC εκτιμά ότι οι συνθήκες για την αγορά του IoT στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη θα παραμείνουν ευνοϊκές, τουλάχιστον έως τα τέλη της δεκαετίας. Ο μέσος ετήσιος ρυθμός διεύρυνσης της αγοράς του ΙοΤ στην περιοχή, την περίοδο έως το 2020, θα είναι της τάξης του 21%, με την αξία της να διαμορφώνεται στα $24 δις το 2020.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας, οι τεχνολογίες που σχετίζονται με το Internet of Things βρίσκονται στην “καρδιά” του ψηφιακού μετασχηματισμού. Η ανάπτυξη της αγοράς του ΙοΤ στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης συνδέεται με τις προσπάθειες εταιρειών και επιχειρήσεων για βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας, αύξηση της παραγωγικότητας, βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη, ενίσχυση της ασφάλειας και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. 

Κινητικότητα
Η “ωριμότητα” των διάφορων κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας, όσον αφορά το Internet of Things, διαφέρει σημαντικά. Σύμφωνα με την ανάλυση της IDC, τη μεγαλύτερη κινητικότητα αναφορικά με το οικοσύστημα του ΙοΤ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη κατέγραψαν οι κλάδοι της μεταποίησης, των μεταφορών και των εταιρειών κοινής ωφέλειας, συγκεντρώνοντας ποσοστό 50% των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν. 

Επενδυτική προτεραιότητα
Σύμφωνα με την IDC, οι εταιρείες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης θα δαπανήσουν, σε ορίζοντα πενταετίας, μεγάλα ποσά για λύσεις IoT. Ως αποτέλεσμα, όπως τονίζουν, η αγορά είναι σημαντική για τους προμηθευτές, που έχουν τις κατάλληλες ικανότητες να κατανοήσουν πώς να τοποθετηθούν σε σχέση με τις αναδυόμενες αυτές τεχνολογίες.

Να σημειωθεί ότι η IDC ορίζει το Ίντερνετ των Πραγμάτων (IoT) ως το σύνολο των τελικών σημείων (ή “πραγμάτων”), που “επικοινωνούν” αμφίδρομα μέσω Διαδικτύου, χρησιμοποιώντας κάποια μορφή αυτόματης σύνδεσης, χωρίς την ανθρώπινη αλληλεπίδραση.