Έρευνες - Μελέτες

Στην 36η θέση μεταξύ 175 οικονομιών η Ελλάδα στον ICT Development Index

kainotom1new1

Την 36η θέση μεταξύ 175 οικονομιών του πλανήτη στο δείκτη ICT Development Index (IDI) καταλαμβάνει η Ελλάδα όσον αφορά τις επιδόσεις της στον τομέα της ενσωμάτωσης των νέων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (International Telecommunications Union (ITU) για το 2016, η Ελλάδα κατάφερε να κερδίσει τέσσερις θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, καθώς το 2015 είχε καταλάβει την 40η.

Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών: Τέσσερις θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη σε σχέση με το 2015 κέρδισε η Ελλάδα το 2016Μάλιστα, η εθνική μας επίδοση κατά το 2016 κατατάσσει την Ελλάδα στις χώρες με την πιο δυναμική βελτίωση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Οι επιδόσεις της χώρας στην ενσωμάτωση των ΤΠΕ βαθμολογούνται από τη Διεθνή Ένωση με 7,13 (με άριστα το 10), όταν η κατέχουσα την παγκόσμια πρωτιά Κορέα συγκεντρώνει βαθμολογία 8,84 (σ.σ. στην αξιολόγηση του 2015 η ελληνική βαθμολογία ήταν 6,86). Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα πάντα με το δείκτη ICT Development Index, η Ελλάδα βρίσκεται στην 23η θέση. 

Να σημειωθεί ότι από τους επιμέρους δείκτες, που μετρά η Ένωση στον ICT Development Index, η Ελλάδα έχει την καλύτερη βαθμολογία σε αυτόν που σχετίζεται με τις δεξιότητες ΤΠΕ, όπου με επίδοση 9,01, η χώρα κατατάσσεται στην τέταρτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, την ίδια που κατείχε και στην προηγούμενη αξιολόγηση. Καλύτερη θέση από την Ελλάδα, στο συγκεκριμένο επιμέρους δείκτη, έχουν μόνο οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Κορέα, οι οποίες μοιράζονται - αντίστοιχα - τις τρεις πρώτες θέσεις. 

Πίνακες 

Πρωτιά για την Κορέα
Την πρώτη θέση, παγκοσμίως, αναφορικά με την ενσωμάτωση των ΤΠΕ στην οικονομία και την κοινωνία καταλαμβάνει και για το 2016 η Κορέα, όπως άλλωστε και στην προηγούμενη κατάταξη του 2015. Η Ισλανδία βρίσκεται για το 2016 στη δεύτερη θέση, παγκοσμίως, έναντι της τρίτης που κατείχε ένα χρόνο νωρίτερα (με βαθμολογία 8,83), ενώ ακολουθεί η Δανία στην τρίτη, έχοντας χάσει μια θέση σε σχέση με το 2015 (βαθμολογία 8,74).

Η Ελβετία κατατάσσεται τέταρτη παγκοσμίως στον ICT Development Index (από την πέμπτη θέση, που κατείχε το 2015), με τη Μεγάλη Βρετανία να βρίσκεται στην πέμπτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης του 2015, το Χονγκ Κονγκ να ακολουθεί στην έκτη θέση (από την έβδομη ένα χρόνο νωρίτερα), τη Σουηδία να ακολουθεί στην έβδομη (από την έκτη το 2015) και την Ολλανδία να έπεται στην όγδοη θέση. Η Νορβηγία και η Ιαπωνία είναι οι δύο χώρες που συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις στην ενσωμάτωση των ΤΠΕ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Λουξεμβούργο, Γερμανία, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, ΗΠΑ, Γαλλία, Φινλανδία, Εσθονία, Μονακό και Σιγκαπούρη είναι οι χώρες, που καταλαμβάνουν τις επόμενες δέκα θέσεις (μετά από το παγκόσμιο top 10). 

H αξιολόγηση
Η αξιολόγηση του ΙΤU, όπως σχολιάζουν οι συντάκτες της, δείχνει ότι ο κόσμος μας γίνεται όλο και πιο συνδεδεμένος, ενώ αναδεικνύει τις τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες, που εξακολουθούν να υπάρχουν για τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να συνδέσει τις περιοχές και τα άτομα, τα οποία βρίσκονται ακόμη σε ψηφιακό σκοτάδι.

“Προκειμένου όλο και περισσότεροι άνθρωποι, ανά τον πλανήτη, να μπορέσουν να συνδεθούν στο Διαδίκτυο και να αποκομίσουν τα οφέλη που προσφέρει η συνδεσιμότητα, είναι απαραίτητο να επικεντρωθούμε στην εξάλειψη των κοινωνικοοικονομικών  ανισοτήτων. Το επίπεδο εκπαίδευσης και το εισόδημα είναι ισχυροί καθοριστικοί παράγοντες για το κατά πόσον οι πολίτες χρησιμοποιούν ή όχι το Διαδίκτυο”, αναφέρει η σχετική έκθεση.