Σε καθοδική πορεία η παγκόσμια αγορά smartwatches

Έρευνες - Μελέτες

26 Οκτωβρίου 2016

Την κατιούσα πήραν και το 3ο τρίμηνο του 2016 οι πωλήσεις “έξυπνων” ρολογιών, σε παγκόσμιο επίπεδο, με την πτώση να υποδηλώνει σαφέστατα την έλλειψη προσανατολισμού και ξεκάθαρου ρόλου των smartwatches σε μια πραγματικά “πολυσύχναστη” αγορά”, αυτή των wearables. Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις “έξυπνων” ρολογιών υποχώρησαν κατά 51,6% το 3ο τρίμηνο της χρήσης του 2016 έναντι των 5,6 εκατ. τεμαχίων, που διατέθηκαν διεθνώς την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Κατά 51,6% μειώθηκαν οι πωλήσεις “έξυπνων” ρολογιών το 3ο τρίμηνο του 2016Σύμφωνα με τα στοιχεία της International Data Corporation (IDC), η αγορά, το εξεταζόμενο διάστημα της τρέχουσας χρήσης, κατήλθε στα 2,7 εκατ. τεμάχια, με τους αναλυτές, πάντως, να επισημαίνουν ότι το 3ο τρίμηνο του περασμένου έτους έλαβε χώρα το επίσημο ντεμπούτο της Apple στα smartwatches, γεγονός που ώθησε συνολικά τις πωλήσεις του κλάδου προς τα πάνω. Επιπλέον, σύμφωνα με όσα αναφέρει η IDC στην ανάλυσή της (Worldwide Quarterly Wearable Device Tracker), η δεύτερη γενιά του Apple Watch δεν κυκλοφόρησε παρά μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες του 3ου τριμήνου του 2016 και η επίδρασή της στη συνολική αγορά δεν έχει προλάβει να αποτυπωθεί στις πωλήσεις της προϊοντικής κατηγορίας. “Έχει γίνει, πάντως, σαφές ότι η αγορά των smartwatches δεν είναι για όλους”, σχολιάζει στην ανάλυσή της IDC. Για να προσθέσει ότι η σαφέστερη - έναντι της σημερινής - διαφοροποίηση των “έξυπνων” ρολογιών από τα smartphone και η απεξάρτησή τους από αυτά θα είναι το σημείο “κλειδί” για την περαιτέρω πορεία των πωλήσεων smartwatches σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Οι πρωταγωνιστές
Σύμφωνα με τα στοιχεία της IDC για την παγκόσμια αγορά “έξυπνων” ρολογιών κατά το 3ο τρίμηνο του 2016, η Apple διατήρησε τη θέση της ως leader στην προϊοντική κατηγορία των smartwatch, αν και υπέστη τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση πωλήσεων μεταξύ των κορυφαίων κατασκευαστών, -71.6%. Η αμερικανική εταιρεία με πωλήσεις 1,1 εκατ. τεμαχίων το 3ο τρίμηνο του 2016, έναντι 3,9 εκατ. συσκευών ένα χρόνο νωρίτερα, ελέγχει πλέον το 41,3% της συνολικής αγοράς. Στη δεύτερη θέση κατατάσσεται η Garmin, με πωλήσεις 0,6 εκατ. τεμαχίων την εξεταζόμενη περίοδο έναντι 0,1 εκατ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα, επιτυγχάνοντας άνοδο των πωλήσεων κατά  324%, με το μερίδιό της να διαμορφώνεται σε 20,5%.

Την τρίτη θέση της παγκόσμιας αγοράς smartwatches κατάλαβε το 3ο τρίμηνο η Samsung με πωλήσεις 0,4 εκατ. συσκευών και μερίδιο αγοράς 14,4%, με τη Lenovo να ακολουθεί στην τέταρτη θέση, ελέγχοντας μερίδιο 3,4% της αγοράς, ενώ η Pebble συμπληρώνει την κατάταξη των πέντε κορυφαίων κατασκευαστών “έξυπνων” ρολογιών για το 2016 με μερίδιο αγοράς 3,2%. 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ