Η Ελλάδα τελευταία στο Δείκτη Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας

Έρευνες - Μελέτες

της Νατάσας Φραγκούλη, fragouli@sepe.gr

21 Οκτωβρίου 2016

Απόλυτα συνδεδεμένο με την τεχνολογική “υπεροπλία” φαίνεται να είναι το μέλλον του βιομηχανικού τομέα, παγκοσμίως, με την ανταγωνιστικότητα των χωρών να εξαρτάται άμεσα από την ψηφιακή τους καινοτομία. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ΗΠΑ αναμένεται να γίνουν το πιο ανταγωνιστικό κράτος στο βιομηχανικό κλάδο, παγκοσμίως, έως το 2020, σύμφωνα με το Δείκτη Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας στο Βιομηχανικό Κλάδο, ενώ ο σημερινός ηγέτης, η Κίνα, θα υποχωρήσει στη δεύτερη θέση. 

Λόγω τεχνολογικής “υπεροπλίας”, οι ΗΠΑ θα γίνουν το πιο ανταγωνιστικό κράτος στον κόσμο στο βιομηχανικό κλάδο, αφήνοντας πίσω την ΚίναΤα νέα για την Ελλάδα, όπως τα αποτυπώνει ο Δείκτης Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας στο Βιομηχανικό Κλάδο για το 2016, δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Η χώρα μας κατατάσσεται σήμερα 40η μεταξύ 40 χωρών αναφορικά με την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, θέση από την οποία η Ελλάδα δεν αναμένεται να απομακρυνθεί ούτε μέχρι το 2020. Η χώρα βρίσκεται στην τελευταία θέση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και μάλιστα, οι εκτιμήσεις, της επιφυλάσσουν τη χείριστη αυτή επίδοση και για το 2020. 

Τα παραπάνω ευρήματα περιλαμβάνονται στην έκθεση για το “Δείκτη Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας στο Βιομηχανικό Κλάδο 2016” της Deloitte και του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ. Οι διαπιστώσεις προκύπτουν από την ανάλυση των απαντήσεων περισσότερων από 500 CEOs και senior leaders σε έρευνα, που διεξήχθη σε εταιρείες του παγκόσμιου βιομηχανικού κλάδου. Όπως και στις έρευνες των ετών 2010 και 2013, τα στελέχη κατέταξαν 40 χώρες, σύμφωνα με την παρούσα και μελλοντική ανταγωνιστικότητά τους στο βιομηχανικό κλάδο και αξιολόγησαν τους κύριους παράγοντες, που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα του παγκόσμιου βιομηχανικού κλάδου.     

Δείκτης Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας στον Κλάδο της Βιομηχανίας 2016 κατάταξη χωρών


Global CEO survey: European country rank, current and future

Τεχνολογικό προβάδισμα
Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα, το προβάδισμα ανταγωνιστικότητας που αναμένεται να αποκτήσουν έως το 2020 οι ΗΠΑ εις βάρος του σημερινού παγκόσμιου ηγέτη, της Κίνας, θα κριθεί στην τεχνολογία: “Οι ΗΠΑ είναι μία από τις χώρες που προωθούν προηγμένες βιομηχανικές τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των “έξυπνων”, διασυνδεδεμένων προϊόντων και εργοστασίων, των υπηρεσιών ανάλυσης δεδομένων για σκοπούς πρόγνωσης και των προηγμένων υλικών, που αποτελούν τον πυρήνα για τις μελλοντικές επιχειρήσεις. Διαπρέπουν στη σύναψη διασυνδέσεων και συνεργιών μεταξύ ανθρώπων, τεχνολογίας, κεφαλαίου και οργανισμών για να διαμορφώσουν ένα συνεκτικό οικοσύστημα καινοτομίας, δημιουργώντας τεράστια αξία από επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη”, αναφέρει η Deloitte. 

Το “κλειδί”
Το “κλειδί” που θα μετατοπίσει τη δυναμικότητα των βιομηχανικών κρατών, αναδιατάσσοντας τον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας, θεωρείται η τεχνολογία. Σύμφωνα με όσα διαπιστώνει έρευνα της Deloitte, οι προηγμένες βιομηχανικές τεχνολογίες αποτελούν το “κλειδί” για τη μελλοντική ανταγωνιστικότητα. Οι υπηρεσίες ανάλυσης δεδομένων για σκοπούς πρόγνωσης, η διασύνδεση αντικειμένων, γνωστή ως “Διαδίκτυο των Πραγμάτων”, τα “έξυπνα” προϊόντα και τα προηγμένα υλικά, θεωρούνται από τα στελέχη κρίσιμα για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα του βιομηχανικού κλάδου. 

“Η σήμανση Made in the USA κάνει μεγάλη επιστροφή”, λέει η πρόεδρος και CEO του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ, Deborah L. Wince-Smith. “Αντίθετα με τις απόψεις ότι ο βιομηχανικός κλάδος είναι παρωχημένος, η έρευνα παραπέμπει στο μέλλον του κλάδου, το οποίο χαρακτηρίζεται από προηγμένες τεχνολογίες και ανάπτυξη μέσω της καινοτομίας. Ο βιομηχανικός κλάδος είναι βιώσιμος, έξυπνος, ασφαλής και επανέρχεται δυναμικά και η Αμερική αναμένεται να είναι μια από τους ηγέτες σε αυτόν το μετασχηματισμό του κλάδου”, προσθέτει. 

Μετατόπιση
Αναφορικά με την κατάταξη των χωρών με βάση το “Δείκτη Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας στον Κλάδο της Βιομηχανίας 2016” παρατηρείται η ανάδειξη νέων ισχυρών περιφερειακών clusters, με τη Βόρειο Αμερική και την Ασία να κυριαρχούν στο ανταγωνιστικό τοπίο. Τρεις χώρες της Βορείου Αμερικής, οι ΗΠΑ, το Μεξικό και ο Καναδάς, κατατάσσονται στις 10 πρώτες και αναμένεται να παραμείνουν εκεί για τα επόμενα πέντε χρόνια. Όσον αφορά στην περιοχή της Ασίας, πέντε κράτη αναμένεται να είναι στην πρώτη δεκάδα μέχρι το 2020, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ινδία, η Κορέα και η Ταιβάν, αφήνοντας, έτσι, δύο μόνο θέσεις ανοιχτές για τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο για να εκπροσωπήσουν την Ευρώπη στις 10 καλύτερες μέχρι το 2020. 

Από τις χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα), μόνο η Κίνα θεωρείται από τους ερωτηθέντες ως μία από τις 10 καλύτερες χώρες στο βιομηχανικό κλάδο το 2016. Η Βραζιλία έπεσε από την 8η θέση που κατείχε το 2013 στην 29η το 2016, ενώ η Ρωσία από 28η το 2013 έπεσε στην 32η το 2016. Ωστόσο, η Ινδία, η οποία βρίσκεται τώρα στην 11η θέση, αναμένεται να βρεθεί το 2020 στην 5η θέση. 

Άλλο ένα σημαντικό θέμα που παρουσιάζεται στην έρευνα είναι η άνοδος των Μαλαισία, Ινδία, Ταϊλάνδη, Ινδονησία και Βιετνάμ (γνωστές και ως MITIV ή “Ισχυροί 5”). Όλες αυτές οι χώρες αναμένεται να συμπεριληφθούν στις 15 καλύτερες μέχρι το 2020 και θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν τη “Νέα Κίνα”, από άποψη χαμηλού κόστους εργασίας, ευέλικτων βιομηχανικών δυνατοτήτων, ευνοϊκού δημογραφικού προφίλ και ανάπτυξης της αγοράς και της οικονομίας.   

Κρίσιμο το ταλέντο
Οι CEOs που συμμετείχαν στην έρευνα εντόπισαν και τους κυρίαρχους παράγοντες που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα στον βιομηχανικό κλάδο. Η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού είναι ο κυριότερος εξ αυτών, εστιάζοντας στην ποιότητα και τη διαθεσιμότητα καταρτισμένου εργατικού δυναμικού, που διευκολύνει τη μετάβαση στην καινοτομία και στις προηγμένες βιομηχανικές στρατηγικές. Το 73% των στελεχών θεωρεί ότι η Γερμανία είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική αναφορικά με την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, με την Ιαπωνία να ακολουθεί με 67% και τις ΗΠΑ με 66%.

Τα στελέχη κατέταξαν την ανταγωνιστικότητα κόστους ως το δεύτερο σημαντικότερο παράγοντα και ακολούθως την παραγωγικότητα, το δίκτυο προμηθευτών και το νομικό και ρυθμιστικό σύστημα, ολοκληρώνοντας, έτσι, τους πέντε σημαντικότερους παράγοντες, που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα στον κλάδο της βιομηχανίας.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019

ΤΕΥΧΟΣ

17

Έρευνα για τη βιομηχανία Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών 2019/ 2020

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ