Έρευνες - Μελέτες

Άλλες 13 χώρες ενώνουν δυνάμεις για την καταπολέμηση του ransomware

ransomware

Με παγκόσμια κινητοποίηση απαντά η διεθνής κοινότητα στο διογκούμενο κύμα της ψηφιακής τρομοκρατίας και του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Σε αυτήν τη λογική, άλλες 13 διωκτικές αρχές, ανά τον πλανήτη, ένωσαν τις δυνάμεις τους για την καταπολέμηση των προγραμμάτων ransomware, υπό την “ομπρέλα” της πρωτοβουλίας “No More Ransom”.

Στην πρωτοβουλία “No More Ransom” εντάχθηκαν άλλες 13 διωκτικές αρχές σε παγκόσμιο επίπεδοΤρεις μήνες μετά από την ενεργοποίηση της πρωτοβουλίας “No More Ransom”, διωκτικές αρχές από 13 επιπλέον χώρες έχουν υπογράψει για την καταπολέμηση των προγραμμάτων ransomware σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Τα νέα μέλη είναι: η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, η Βουλγαρία, η Κολομβία, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ακόμα περισσότερες διωκτικές αρχές και οργανισμοί του ιδιωτικού τομέα αναμένεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα μέσα στους επόμενους μήνες.

“Η συνεργασία τους αναμένεται να οδηγήσει στην ύπαρξη περισσότερων διαθέσιμων δωρεάν εργαλείων αποκρυπτογράφησης, βοηθώντας έτσι, ακόμα περισσότερα θύματα να αποκρυπτογραφήσουν τις συσκευές τους και να ξεκλειδώσουν τις πληροφορίες τους, “χτυπώντας” τους ψηφιακούς εγκληματίες εκεί που “πονούν” περισσότερο: στα πορτοφόλια τους”, αναφέρουν οι ιθύνοντες της πρωτοβουλίας. 

Θυμίζουμε ότι πρωτοβουλία “No More Ransom” ξεκίνησε στις 25 Ιουλίου 2016 από την Ολλανδική Αστυνομία, τη Europol, την Intel Security και την Kaspersky Lab, και υποστηρίζεται από την Eurojust και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εισάγει δε ένα νέο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των διωκτικών Αρχών και του ιδιωτικού τομέα για την από κοινού καταπολέμηση των προγραμμάτων ransomware. 

Πώς λειτουργεί
Ο σκοπός του ιστότοπου www.nomoreransom.org είναι να παρέχει μια χρήσιμη πηγή πληροφοριών για τα θύματα τέτοιου είδους προγραμμάτων. Οι χρήστες μπορούν να βρουν πληροφορίες σχετικά με το τι ransomware είναι, πώς λειτουργεί και το σημαντικότερο, πώς να προστατεύουν τον εαυτό τους.

Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων μηνών, περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι έχουν καταφέρει να αποκρυπτογραφήσουν τα δεδομένα τους, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν τους εγκληματίες, χρησιμοποιώντας τα βασικά εργαλεία αποκρυπτογράφησης της πλατφόρμας (CoinVault, Wildfire και Shade). Αυτό στέρησε από τους ψηφιακούς εγκληματίες περίπου περισσότερα $1 εκατ. σε λύτρα. 

“Όσο περισσότερες υπηρεσίες επιβολής του νόμου και εταιρείες του ιδιωτικού τομέα συνεργάζονται μεταξύ τους, τόσο περισσότερα εργαλεία αποκρυπτογράφησης μπορούν να δημιουργηθούν και να διατεθούν στο κοινό”, αναφέρει η Kaspersky Lab.

“Η Europol δεσμεύεται πλήρως να υποστηρίξει τη διεύρυνση της πρωτοβουλίας “No More Ransom” εντός της ΕΕ και διεθνώς για την αντιμετώπιση των προγραμμάτων ransomware με αποτελεσματικό και συντονισμένο τρόπο”, σχολίασε ο Steven Wilson, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την καταπολέμηση του Ψηφιακού Εγκλήματος. 

Προκειμένου να διευρυνθεί το κοινό και να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο τα αποτελέσματα, ο ιστότοπος αυτή τη στιγμή είναι προσαρμοσμένος για να υποστηρίζει διαφορετικές γλώσσες.

Ως δεύτερο βήμα, η πρωτοβουλία θα υποδεχθεί, επίσης, νέες εταιρείες από τον ιδιωτικό τομέα, έπειτα από το πολύ υψηλό επίπεδο ενδιαφέροντος και τα αμέτρητα αιτήματα που λαμβάνει.