Μόνο 1 στους 5 χρήστες νιώθει ότι δεν απειλείται, όταν είναι online

Έρευνες - Μελέτες

12 Οκτωβρίου 2016

Μία αποτύπωση του επιπέδου ασφαλείας του ψηφιακού τοπίου, ανά τον πλανήτη, επιχειρεί ο Δείκτης Ψηφιακής Ασφάλειας (Cybersecurity Index), που δημιούργησε η εταιρεία Kaspersky Lab. Ο δείκτης, ο οποίος αναφέρεται ως δείκτης “21% - 29% - 60%”, διαμορφώνεται από μια λεπτομερή έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2016 σε 21 χώρες ανά τον κόσμο.

Τον πρώτο “Δείκτη Ψηφιακής Ασφάλειας” παρουσίασε η Kaspersky LabΣύμφωνα με τα στοιχεία του, μόνο ένας στους πέντε χρήστες (21%) πιστεύει σήμερα ότι δεν απειλείται από τίποτα, όταν βρίσκεται online. Ταυτόχρονα, σχεδόν το ένα τρίτο των χρηστών (29%) έχει πέσει θύμα ψηφιακών εγκληματιών, για παράδειγμα, το 8% έχει αντιμετωπίσει παραβίαση των λογαριασμών του, ενώ οι λογαριασμοί του 22% των χρηστών έχουν προσβληθεί από κακόβουλο λογισμικό.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα της έρευνας, μόνο το 60% των χρηστών έχει εγκαταστήσει λύσεις ασφάλειας σε όλες τις συσκευές που χρησιμοποιεί για να έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με το Δείκτη, σήμερα, πολλοί χρήστες υποτιμούν τις ψηφιακές απειλές ακόμα και αν έχουν αντιμετωπίσει μία. Η στάση αυτή επηρεάζει αναπόφευκτα την ασφάλεια τους. 

Με στόχο την αξιολόγηση της κατάστασης αυτής, η Kaspersky Lab παρουσίασε το Kaspersky Cybersecurity Index, τον πρώτο παγκόσμιο δείκτη για τη μέτρηση των επιπέδων ψηφιακών απειλών, που αντιμετωπίζουν σήμερα οι χρήστες του Διαδικτύου.

Ο Δείκτης Ψηφιακής Ασφάλειας βασίζεται στα δεδομένα αυτά, που συλλέγονται από χιλιάδες χρήστες ανά τον κόσμο και συνδυάζει τρεις βασικές παραμέτρους, οι οποίες αποτιμώνται κάθε έξι μήνες και παρέχουν τις πληροφορίες που απαιτούνται για την παρακολούθηση του βαθμού κινδύνου για τον μέσο χρήστη του Διαδικτύου. 

Δείκτες
Οι τρεις βασικές παράμετροι είναι ο Δείκτης “Ανησυχίας”, ο Δείκτης “Επηρεασμού” και ο Δείκτης “Προστασίας”. Ο Δείκτης “Ανησυχίας” δείχνει το ποσοστό των ατόμων που πιστεύουν ότι ενδέχεται να αποτελούν στόχο ψηφιακών απειλών. Η παράμετρος αυτή δείχνει το βαθμό στον οποίο οι χρήστες αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο στον οποίο εκτίθενται.

Ο Δείκτης “Επηρεασμού” προσδιορίζει πόσοι άνθρωποι έχουν όντως πέσει θύματα ψηφιακών επιθέσεων κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς (για παράδειγμα έχουν αντιμετωπίσει διαρροή δεδομένων ή έχουν πέσει θύμα εκβιασμού στο Διαδίκτυο).

Ο Δείκτης “Προστασίας” δείχνει τον αριθμό των χρηστών που έχουν εγκαταστήσει μια λύση ασφάλειας στη συσκευή που χρησιμοποιούν για να αποκτήσουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Αυτή είναι η μέση τιμή για όλες τις συσκευές που χρησιμοποιούνται, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των φορητών συσκευών.

“Θεωρούμε ότι στις μέρες μας πολλοί χρήστες δεν περιμένουν να έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με ψηφιακές απειλές, έτσι αποτυγχάνουν να εγκαταστήσουν λύσεις ασφάλειας στις συσκευές τους και συμπεριφέρονται απερίσκεπτα όταν βρίσκονται online. Αυτό τους καθιστά εύκολους στόχους για τους ψηφιακούς εγκληματίες”, σχολιάζει η Kaspersky Lab. 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

ΤΕΥΧΟΣ

43

Α. Τσίπρας, Κ. Μητσοτάκης, EITO, Cisco, Accenture, PwC, IDC, WEF, Focus Bari

ΜΑΡΤΙΟΣ 2018

ΤΕΥΧΟΣ

14

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΠΕ 2017/ 2018 UPDATE

Αναζητήστε εδώ

Διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον κλάδο Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Ευκαιρίες καριέρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ