Έρευνες - Μελέτες

50 εκατ. νοικοκυριά με υπηρεσίες video-on-demand το 2020

tvwatch1

Μεγάλης αποδοχής τυγχάνουν οι υπηρεσίες video-on-demand επί ευρωπαϊκού εδάφους. Περίπου 50 εκατ. νοικοκυριά αναμένεται να κάνουν χρήση συνδρομητικών υπηρεσιών video-on-demand έως το 2020. Τις θετικές προοπτικές υπογραμμίζει η διαπίστωση ότι, στη διάρκεια ενός μόλις έτους (από το 2014 στο 2015), ο αριθμός των συνδρομητών σε σχετικές υπηρεσίες αυξήθηκε κατά 56%.

Σήμερα  το 11% των ευρωπαϊκών νοικοκυριών κάνει χρήση συνδρομητικών υπηρεσιών video-on-demand, ποσοστό το οποίο  θα διπλασιαστεί έως το 2020Σύμφωνα με έρευνα της EBU’s Media Intelligence Service (Market Insights: SVoD in Europe) οι υπηρεσίες video-on-demand είναι σήμερα πιο δημοφιλείς σε Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Ιρλανδία και στις βόρειες χώρες. Ήδη σήμερα, υπολογίζεται ότι το 11% των ευρωπαϊκών νοικοκυριών κάνει χρήση υπηρεσιών video-on-demand, ποσοστό το οποίο εκτιμάται ότι θα διπλασιαστεί έως το 2020.

Πάντως, η ανάλυση της EBU προβλέπει ότι η διείσδυση των υπηρεσιών video-on-demand επί ευρωπαϊκού εδάφους είναι, μάλλον, απίθανο να προσεγγίσει την αντίστοιχη πορεία της αγοράς των ΗΠΑ, που είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής στην κατανάλωση τηλεοπτικού περιεχομένου μέσω υπηρεσιών video-on-demand.

Ευθέως ανάλογη της αύξησης του αριθμού των νοικοκυριών, που κάνουν χρήση σχετικών υπηρεσιών, είναι και η ένταση του ανταγωνισμού στο χώρο.

Οι εταιρείες
Το report της EBU διαπιστώνει ότι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της ευρωπαϊκής αγοράς video-on-demand είναι το Netflix, με μερίδιο 52% εντός της Ε.Ε. Πάντως, όπως σχολιάζουν, η  Amazon αποτελεί μια καθόλου ευκαταφρόνητη δύναμη του κλάδου και επί ευρωπαϊκού εδάφους. Την ίδια στιγμή, η έκθεση της EBU εντοπίζει και άλλους ανερχόμενους παίκτες της αγοράς video-on-demand, όπως οι Vivendi (CanalPlay), Sky Plc (Now Tv) and ProSiebenSat.1 (Maxdome). 

Μικρή η συμμετοχή
Παρά την αυξανόμενη απήχηση των υπηρεσιών video-on-demand στην Ευρώπη, ο συνολικός χρόνος, που τους αφιερώνουν οι καταναλωτές, παραμένει περιορισμένος σε σχέση με το συνολικό τηλεοπτικό χρόνο. Για παράδειγμα, στη Μεγάλη Βρετανία το video-on-demand απορροφά μόλις το 4% της συνολικής ημερήσιας θέασης, που αντιστοιχεί σε 11 λεπτά κατά μέσο όρο την ημέρα. Στην Τσεχία, το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 1%. 

Έσοδα
Σύμφωνα με έρευνα της Juniper Research, η οποία αποτυπώνει την παγκόσμια εικόνα της αγοράς συνδρομητικών υπηρεσιών video-on-demand, τα έσοδα των σχετικών υπηρεσιών αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν έως το 2021 και να αγγίξουν τα $34,6 δις από $14,6 δις το 2016.

Η σχετική έρευνα (Digital TV & Video: Network and OTT Strategies 2016-2021) εκτιμά ότι οι πάροχοι σχετικών υπηρεσιών, όπως το Netflix και η Amazon, θα δουν τις επενδύσεις τους και την επέκταση τους στην αγορά των συνδρομητικών υπηρεσιών video-on-demand να αποδίδουν, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές, ανά τον κόσμο, εκτιμάται ότι θα στρέφονται στη συγκεκριμένη μορφή κατανάλωσης τηλεοπτικού περιεχομένου. Οι αναλυτές της εταιρείας θυμίζουν, για παράδειγμα, ότι το Netflix ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2016 ένα ευρύ πλάνο επέκτασης σε 130 αγορές, με στόχο την αύξηση της παγκόσμιας κάλυψης που προσφέρει.