Έρευνες - Μελέτες

Το κινητό δεν έχει θέση στις εταιρικές συσκέψεις

smartphones112

Υπέρ μιας πιο λελογισμένης χρήσης του κινητού τηλεφώνου στη διάρκεια συνεδριάσεων και επιχειρηματικών συναντήσεων τάσσεται η πλειοψηφία του στελεχών, σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι περισσότεροι δηλώνουν ότι ενοχλούνται, όταν οι συνάδελφοι τους χρησιμοποιούν το κινητό, είτε για την απάντηση κλήσεων, είτε για την αποστολή emails, στη διάρκεια μιας εταιρικής σύσκεψης.

9 στους 10 θεωρούν ανάρμοστη συμπεριφορά τη χρήση του κινητού ή την ανταλλαγή emails σε εταιρικά meetingsΣύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα του USC's Marshall School of Business, η χρήση smartphone στις συνεδριάσεις είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα παράπονα που έχουν οι εργαζόμενοι από τους συναδέλφους τους. Από την ίδια έρευνα προκύπτει, εξάλλου, ότι οι γυναίκες και οι εργαζόμενοι άνω των 40 ετών είναι εκείνοι που ενοχλούνται περισσότερο από την ενασχόληση των συναδέλφων τους με το κινητό τηλέφωνο στη διάρκεια των επιχειρηματικών meetings. 

Η έρευνα στηρίχθηκε στις απαντήσεις 554 επαγγελματιών, πλήρους απασχόλησης, σε εταιρείες που απασχολούν τουλάχιστον 50 εργαζόμενους, υπόψιν των οποίων τέθηκε μια σειρά ερωτημάτων για τη χρήση του κινητού τηλεφώνου. Από τις απαντήσεις, που συνέλεξε η έρευνα, προκύπτει ότι το 86% θεωρεί ανάρμοστη συμπεριφορά το να απαντά κανείς στο κινητό του στη διάρκεια μιας σύσκεψης. Επίσης, το 84% έχει την ίδια άποψη για την αποστολή sms και emails στη διάρκεια ενός meeting. 

Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα που αποτυπώνει η έρευνα για τη γενιά των Millennials. Οι νεαροί σε ηλικία εργαζόμενοι είναι τρεις φορές πιο δεκτικοί απ’ ό,τι οι συνάδελφοί τους άνω των 40 ετών στη χρήση του κινητού στη διάρκεια μιας εταιρικής συνάντησης. Άλλωστε, πρόκειται για τη γενιά που είναι, σε μεγάλο βαθμό, εξαρτημένη από το κινητό τηλέφωνο και συνεπώς δεν θα μπορούσε να το αποχωριστεί, ούτε στη διάρκεια ενός meeting. 

Τα ευρήματα
Η έρευνα εξέτασε και τους λόγους για τους οποίους κάποιος θεωρεί ότι δεν είναι κατάλληλη συμπεριφορά η ενασχόληση με το κινητό την ώρα των συσκέψεων. Από τις απαντήσεις, που συνέλεξαν, προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι θεωρούν πως το να ασχολείται κάποιος με το smartphone του δείχνει έλλειψη σεβασμού, καθώς δηλώνει - για παράδειγμα - ότι το κινητό είναι πιο ενδιαφέρον από τη συζήτηση που γίνεται στη διάρκεια μιας σύσκεψης. Επίσης, εκλαμβάνεται ως έλλειψη προσοχής σχετικά με το αντικείμενο της συνάντησης, ακόμη και ως έλλειψη αυτογνωσίας, αλλά και κοινωνικής ευαισθητοποίησης.