Έρευνες - Μελέτες

Mηδενική ανάπτυξη στην παγκόσμια αγορά Enterprise Storage Systems

server-farm-shot

Μηδενική ανάπτυξη, σε ετήσια βάση, κατέγραψε η παγκόσμια αγορά των συστημάτων Enterprise Storage το 2ο τρίμηνο του 2016, διαμορφούμενη στα επίπεδα των $8,8 δις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της International Data Corporation (IDC), η συνολική χωρητικότητα των συστημάτων, που πωλήθηκαν το εξεταζόμενο διάστημα του 2016, ανήλθε σε 34,7 exabytes, αυξημένη κατά 12,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Η συνολική χωρητικότητα των συστημάτων, που πωλήθηκαν το 2ο τρίμηνο του 2016, ανήλθε σε 34,7 exabytesΌπως σημειώνει στην ανάλυση της η IDC, ο ρυθμός ανάπτυξης στην επιμέρους κατηγορία των original design manufacturers (ODM), της ομάδας των κατασκευαστών, που πωλούν απευθείας τα προϊόντα τους σε hyperscale datacenters, ήταν μειωμένος κατά 21,5% το 2ο τρίμηνο του 2016, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, με τα έσοδα της συγκεκριμένης αγοράς να διαμορφώνονται σε $794,7 εκατ.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία (Worldwide Quarterly Enterprise Storage Systems Tracker), οι πωλήσεις server-based συστημάτων αποθήκευσης ενισχύθηκαν κατά 9,8%, στη διάρκεια του 2ου τριμήνου του 2016, με τα έσοδα της κατηγορίας να αγγίζουν τα $2,4 δις. Τα δε εξωτερικά συστήματα αποθήκευσης (External storage systems) παρέμειναν η μεγαλύτερη κατηγορία της συνολικής αγοράς, με πωλήσεις $5,7 δις, αν και η ανάπτυξη τους ήταν μηδενική το 2ο τρίμηνο, συγκρινόμενη με την επίδοση της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Μετά από ένα άτονο ξεκίνημα το 2016, η αγορά των συστημάτων αποθήκευσης παρέμεινε σταθερή κατά το 2ο τρίμηνο του έτους. Από τις επιμέρους κατηγορίες της αγοράς, εκείνη που αφορά τα συστήματα, τα οποία ενσωματώνουν flash capacity, συνέχισε να διευρύνεται προσφέροντας στήριξη στη συνολική αγορά των Enterprise Storage Systems. 

Οι κατασκευαστές
Τα ίδια στοιχεία της IDC αναδεικνύουν τις EMC και HPE στην πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα της παγκόσμιας αγοράς Enterprise Storage Systems για το 2ο τρίμηνο του 2016. Η μεν EMC συγκέντρωσε μερίδιο αγοράς 18,1% το εξεταζόμενο διάστημα, με τα έσοδα της εταιρείας, ωστόσο, να υποχωρούν το 2ο τρίμηνο του έτους σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Από την πλευρά της, η ΗPE, με μερίδιο 17,6% της παγκόσμιας αγοράς των Enterprise Storage Systems βρέθηκε στη δεύτερη θέση της κατάταξης, με τις επιδόσεις της εταιρείας, ωστόσο, να είναι βελτιωμένες κατά 8,8% έναντι του 2ου τριμήνου του 2016.

Η Dell βρέθηκε, το εξεταζόμενο διάστημα, στην τρίτη θέση της παγκόσμιας αγοράς των συστημάτων Enterprise Storage, με μερίδιο αγοράς, βελτιώνοντας τα έσοδά της κατά 13,8% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. IBM και NetApp συμπλήρωσαν την κορυφαία πεντάδα των κατασκευαστών στην κατηγορία Enterprise Storage Systems, με μερίδιο αγοράς 6,8% και 6,7% αντίστοιχα.

Τέλος, η ομάδα των ODMs, που διαθέτει τα προϊόντα της σε hyperscale datacenter πελάτες μέσα από το απευθείας κανάλι είδε τις δυνάμεις της να περιορίζονται το 2ο τρίμηνο κατά 21,5% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ το μερίδιο αγοράς της διαμορφώθηκε στο 9% το εξεταζόμενο διάστημα.

Top 5 Κατασκευαστών, Σύνολο Παγκόσμιας Αγοράς Συστημάτων Enterprise Storage, 2ο τρίμηνο 2016 (έσοδα σε εκατ. $ΗΠΑ)

Πηγή: IDC Worldwide Quarterly Enterprise Storage Systems Tracker, Σεπτέμβριος 2016