Έρευνες - Μελέτες

Ενισχύθηκαν κατά 2% οι πωλήσεις servers στην παγκόσμια αγορά

serversmarket

Με θετικό πρόσημο στον όγκο των πωλήσεων, αλλά αρνητική επίδοση σε επίπεδο αξίας, ολοκλήρωσε το 2ο τρίμηνο του 2016 η παγκόσμια αγορά servers. Ειδικότερα, οι πωλήσεις ενισχύθηκαν το εξεταζόμενο διάστημα κατά 2% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα σε επίπεδο όγκου, με τα έσοδα, ωστόσο, να υποχωρούν κατά 0,8% έναντι του 2ου τριμήνου του 2016.

Στον αντίποδα, τα έσοδα της αγοράς σε διεθνές επίπεδο υποχώρησαν το 2ο τρίμηνο του 2016Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Gartner, το 2ο τρίμηνο του 2016 σημειώθηκαν αλλαγές στην κατάταξη των πέντε κορυφαίων κατασκευαστών servers στον κόσμο. Συγκεκριμένα, η Dell μετακινήθηκε στην πρώτη θέση της κατάταξης αναφορικά με τον όγκο των πωλήσεων, ενώ η Hewlett Packard Enterprise (HPE) διατήρησε την πρωτιά σε επίπεδο εσόδων.

Η εικόνα της αγοράς των servers, κατά το 2ο τρίμηνο του 2016, ήταν σαφώς διαφορετική στις επιμέρους γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη. Όσον αγορά τον όγκο των πωλήσεων, όλες οι αγορές κινήθηκαν πτωτικά, με εξαίρεση την περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού και της Βόρειας Αμερικής, όπου καταγράφηκε άνοδος κατά 5,6% και 3% αντίστοιχα. Σε επίπεδο εσόδων, με εξαίρεση και πάλι την περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού (αύξηση κατά 6,1%) και της Ανατολικής Ευρώπης (άνοδος κατά 1%), όλες οι επιμέρους γεωγραφικές ζώνες “είδαν” αποδυνάμωση της αγοράς των servers.

Σε προϊοντικό επίπεδο, το 2ο τρίμηνο του 2016, η επιμέρους κατηγορία “x86” ενισχύθηκε κατά 2,1% σε τεμάχια και κατά 5,8% σε αξία σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. 

Οι κατασκευαστές
Παγκόσμιος ηγέτης της παγκόσμιας αγοράς servers το εξεταζόμενο διάστημα σε ό,τι αφορά την αξία των πωλήσεων αναδείχθηκε η Hewlett Packard Enterprise (HPE), με μερίδιο αγοράς 23,7%. Η Dell βρέθηκε στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με μερίδιο 19,1%, ενώ η IBM κατετάγη τρίτη, συγκεντρώνοντας μερίδιο 9,1% της παγκόσμιας αγοράς.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Gartner, η Lenovo κατέλαβε την τέταρτη θέση με μερίδιο αγοράς 7,1%, με τη Cisco να κατατάσσεται πέμπτη με μερίδιο 6,3%. 

Όσον αφορά τους πέντε ισχυρότερους παίκτες της παγκόσμιας αγοράς σε επίπεδο όγκου πωλήσεων, η πορεία του 2ου τριμήνου ανέδειξε  τη Dell στην πρώτη θέση (κυρίως λόγω της επιτυχίας της εταιρείας στην αγορά των “x86”), με την εταιρεία να συγκεντρώνει μερίδιο 19,2%, ενώ η HPE υποχώρησε στη δεύτερη, με μερίδιο 17,2.

Στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρέθηκε το 2ο τρίμηνο του 2016 η Lenovo (μερίδιο αγοράς 8,5%), με τη Huawei να ακολουθεί (με 5,1%) και την Inspur να συμπληρώνει την κορυφαία πεντάδα των κατασκευαστών με το μεγαλύτερο όγκο πωλήσεων servers (με μερίδιο 4,4%).

Εκτιμήσεις εσόδων ανά κατασκευαστή server, παγκοσμίως, 2ο τρίμηνο 2016 ($ΗΠΑ)
Πηγή: Gartner (Σεπτέμβριος 2016)

Εκτιμήσεις πωλήσεως ανά κατασκευαστή server, παγκοσμίως, 2ο τρίμηνο 2016 (τεμ.)

Πηγή: Gartner (Σεπτέμβριος 2016)