Ένα δημόσιο δίκτυο Wi-Fi ανά 20 κατοίκους το 2018 από ένα ανά 150 φέτος

Έρευνες - Μελέτες

της Νατάσας Φραγκούλη, fragouli@sepe.gr

05 Νοεμβρίου 2014

Ψήφο εμπιστοσύνης στα ασύρματα δίκτυα έναντι των δικτύων κινητής τηλεφωνίας για τη σύνδεση τους στο Διαδίκτυο δίνουν οι καταναλωτές ανά τον κόσμο, ωθώντας την αγορά του Wi-Fi σε άνοδο. Εντός της προσεχούς τετραετίας εκτιμάται ότι θα αντιστοιχεί ένα ελεύθερο (δημόσιο) δίκτυο Wi-Fi ανά 20 κατοίκους της γης έναντι ενός ανά 150 κατοίκους, που είναι σήμερα η αναλογία.

Παγκόσμια πρωταθλήτρια των ελεύθερων Wi-Fi hotspots η Γαλλία, ακολουθούν ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία Συνολικά, το 2018 ο αριθμός των δημόσιων Wi-Fi hotspots αναμένεται, παγκοσμίως, να φτάσει τα 340 εκατομμύρια από 47,7 εκατ., που εκτιμάται ότι θα είναι η φετινή επίδοση. Σύμφωνα με σχετική έρευνα που δημοσιοποίησε η εταιρεία i-Pass, η Γαλλία αναδεικνύεται παγκόσμια πρωταθλήτρια όσον αφορά τον αριθμό των Wi-Fi hotspots που φιλοξενεί (στοιχεία 2014), με τις ΗΠΑ να ακολουθούν και τη Μεγάλη Βρετανία να έπεται.

Η εικόνα πρόκειται να αλλάξει εντός των επομένων τεσσάρων ετών, με τις ΗΠΑ να παίρνουν την πρωτιά στον αριθμό των Wi-Fi hotspots, ακολουθούμενες από την Κίνα και από τη Γαλλία.

Τα στοιχεία αναδεικνύουν την Ευρώπη ως την “Ήπειρο του Wi-Fi”, καθώς εκεί βρίσκονται σήμερα τα μισά Wi-Fi hotspots του πλανήτη. Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι και αυτή η αναλογία θα αλλάξει, καθώς, έως το 2018, η Ασία εκτιμάται ότι “θα κλέψει το στέμμα” από τη Γηραιά Ήπειρο. Ήδη σήμερα, σύμφωνα με την έρευνα της i-Pass, η Κίνα έχει πέντε φορές περισσότερα εμπορικά - και όχι δημόσια - Wi-Fi hotspots από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του πλανήτη. “Παρά το γεγονός ότι σήμερα πολλές συσκευές είναι πλέον 4G, το 78% της κίνησης δεδομένων εξακολουθεί να διακινείται μέσω Wi-Fi δικτύων”, σχολιάζει η i-Pass.

Με αεροπλάνα και τρένα
Μεγάλη ώθηση στην παγκόσμια αγορά του Wi-Fi εκτιμάται ότι θα δώσουν τα μέσα μεταφοράς. Η i-Pass εκτιμά ότι το Wi-Fi θα είναι διαθέσιμο στο 60% των αεροπλάνων και στο 11% των τρένων έως το 2018, εν συγκρίσει με 16% και 3% αντίστοιχα σήμερα.

Δηλωτικό των αλλαγών, που συντελούνται στην αγορά του Wi-Fi και του πώς αυτές θα επηρεάσουν το μέλλον των τηλεπικοινωνιακών παρόχων είναι το γεγονός ότι ήδη σήμερα ποσοστό άνω του 50% των εμπορικών δικτύων Wi-Fi δεν ελέγχεται από τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Οι ίδιοι οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά του Wi-Fi δεν θα παραμείνει για πολύ εκτός του πεδίου των δραστηριοτήτων τεχνολογικών κολοσσών, οι οποίοι - αργά ή γρήγορα - θα αναζητήσουν ρόλο στην αγορά των ασύρματων δικτύων πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Στροφή στο Wi-Fi
Την παγκόσμια στροφή στο Wi-Fi δείχνει και έρευνα της Cisco, σύμφωνα με την οποία, έως το 2018, η διακίνηση δεδομένων μέσω ασύρματων δικτύων θα υπερβεί αυτή μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Οι συσκευές με σύνδεση σε Wi-Fi και σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας θα αντιστοιχούν στο 61% της διακίνησης δεδομένων μέσω IP έως το 2018, με το Wi-Fi να αντιπροσωπεύει ποσοστό 49%, ενώ το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 12%.

Επίσης, εντός της τετραετίας, η διακίνηση δεδομένων από σταθερές συνδέσεις θα αποτελεί μόνο το 39% της συνολικής διακίνησης δεδομένων μέσω Internet. Συγκριτικά, το 2013 το Wi-Fi αντιπροσώπευε το 41%, οι συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας το 3%, ενώ οι σταθερές συνδέσεις το 56%.

Οι συσκευές με σύνδεση σε Wi-Fi και σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας θα αντιπροσωπεύουν το 76% της διακίνησης δεδομένων μέσω Internet έως το 2018, με ποσοστό 61% να προέρχεται από το Wi-Fi και 15% από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Έως το 2018, η διακίνηση δεδομένων από σταθερές συνδέσεις θα αποτελεί μόνο το 24% της συνολικής διακίνησης δεδομένων μέσω Internet. Συγκριτικά, το Wi-Fi αντιπροσώπευε το 55%, οι συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας το 4%, ενώ οι σταθερές συνδέσεις το 41%.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021