Έρευνες - Μελέτες

6 στα 10 emails το 2ο τρίμηνο του 2016 ήταν spam

spamemailnew

Νέα επιδείνωση σημειώθηκε στο τοπίο spam και phishing κατά το 2ο τρίμηνο του 2016. Σχεδόν έξι στα δέκα emails, το στο 57,3% του συνόλου των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ήταν spam το εξεταζόμενο διάστημα. Πρόκειται για μια αύξηση κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο του 2015 και κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Τα πολιτικά ζητήματα ήταν μεταξύ των πιο ελκυστικών θεμάτων για τους spammersΣύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Kaspersky Lab για το τοπίο spam και phising σε παγκόσμιο επίπεδο, τα ζητήματα πολιτικής και τα αθλητικά γεγονότα αποτέλεσαν τα “καυτά” θέματα των spam μηνυμάτων στο 2ο τρίμηνο του 2016.

Ειδικότερα, οι επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ και οι υποψήφιοι για την Προεδρία έδωσαν στους απατεώνες μια καλή ευκαιρία, για να στοχεύσουν τους χρήστες. Μεταξύ των “καυτών” θεμάτων του τριμήνου ήταν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Βραζιλία, με τους spammers και τους phishers να κερδίζουν χρήματα από τους φιλάθλους. Ο Donald Trump υπήρξε ένα από τα κύρια θέματα για την πλειοψηφία των μηνυμάτων spam που αφορούσαν την πολιτική. Σε αυτά τα email, οι spammers περιέγραφαν στους παραλήπτες - στόχους τις μοναδικές μεθόδους που ακολούθησε ο Donald Trump για να πλουτίσει, προσκαλώντας τους να τις αντιγράψουν στις δικές τους επιχειρήσεις. Για να μάθουν περισσότερα, οι χρήστες έπρεπε να ανοίξουν το link που βρισκόταν σε αυτά τα email. Το link οδηγούσε σε ένα ψεύτικο ειδησεογραφικό site, που περιείχε ένα άρθρο σχετικά με το πώς ο Trump απέκτησε χρήματα. Για να μάθουν περισσότερα, οι χρήστες καλούνταν να συμπληρώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία στην ηλεκτρονική φόρμα της ιστοσελίδας.

Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα, τα κοινωνικά δίκτυα ήταν ιδιαίτερα ελκυστικά για τους spammers και τους phishers. 

Στατιστικά
Το σύστημα Anti-Phishing των λύσεων της Kaspersky Lab ενεργοποιήθηκε 32.363.492 φορές στους υπολογιστές των χρηστών. Το 2ο τρίμηνο του 2015, το σύστημα ενεργοποιήθηκε 30.807.071 φορές, κάτι που υποδηλώνει αύξηση σχεδόν 5% σε ετήσια βάση. Το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών που επηρεάστηκαν από επιθέσεις phishing ήταν στην Κίνα (20,22%), ενώ δεύτερη χώρα στη σχετική λίστα είναι η Βραζιλία (18,63%) και ακολουθεί η Αλγερία (14,3%). 

Να σημειωθεί ότι το ποσοστό των χρηστών, που επηρεάστηκαν κατά το 2ο τρίμηνο του 2015, ήταν χαμηλότερο και οι τρεις πρώτες χώρες στη σχετική κατάταξη ήταν τότε, η Βραζιλία (9,74%), η Ινδία (8,3%) και η Κίνα (7,23%). Όπως είναι φανερό, οι παραπάνω αριθμοί διπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση.

Proportion of spam in email traffic


Sources of spam by country