Έρευνες - Μελέτες

Σε αρνητικό έδαφος οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών τη διετία 2016-2017

laptopfingers1

Αρνητικό θα παραμείνει το πρόσημο στην παγκόσμια αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών τη διετία 2016 - 2017. Οι πωλήσεις, σε διεθνές επίπεδο, αναμένεται να μειωθούν το τρέχον έτος κατά 7,2% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, για να μειωθούν περαιτέρω κατά 2,1% το 2017.

Πτώση της αγοράς κατά 7,2% το 2016 και κατά 2,1% το 2017 - Από το 2018 οι πρώτες θετικές ενδείξεις για τον κλάδοΗ αρνητική εξέλιξη των πωλήσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών τη διετία 2016-2017 έρχεται σε συνέχεια μιας εξίσου κακής πορείας και τη διετία 2014-2015, οπότε η αγορά υποχώρησε κατά 2,1% το πρώτο έτος και κατά 10,6% το δεύτερο. Οι εκτιμήσεις για την πορεία της παγκόσμιας αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών προέρχονται από την αναθεωρημένη πρόβλεψη της International Data Corporation (IDC). Η εταιρεία είχε δημοσιοποιήσει τις εκτιμήσεις της για τη διετία 2016-2017, προβλέποντας μείωση των παγκόσμιων πωλήσεων κατά 7,3% το 2016 και κατά 1,6% το 2017.

Όπως εξηγεί σε σχετική της ανάλυση (Worldwide Quarterly PC Tracker), παρά τις μεγάλες προκλήσεις, με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η παγκόσμια αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι πωλήσεις σταδιακά θα αρχίσουν να ομαλοποιούνται, με κάποιες φωτεινές ενδείξεις για την αγορά να αναμένονται από το 2018. Σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας, αν και ο ανταγωνισμός από άλλες συσκευές και η διεύρυνση του κύκλου ζωής των ίδιων των PCs εξακολουθούν να αποτελούν τους δύο παράγοντες, που ευθύνονται για την κόπωση στην αγορά των υπολογιστών, η επίδραση τους δεν είναι τελικά τόσο μεγάλη όσο αρχικά αναμενόταν. Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία αναμένει ότι ένας νέος κύκλος αντικατάστασης συσκευών, κυρίως για επαγγελματική χρήση, θα ανοίξει προσεχώς, δίνοντας ώθηση στις πωλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το μέλλον
"Η παγκόσμια αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών συνεχίζει με αργό μεν, σταθερό δε βηματισμό προς την ομαλοποίηση", αναφέρει η εταιρεία στην ανάλυση της. Παράλληλα, σημειώνει ότι αναμένει ότι αυτή η σταθεροποίηση θα επιτευχθεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Σχολιάζει, μάλιστα, ότι από τις αλλαγές που αναμένονται στην παγκόσμια αγορά των υπολογιστών κερδισμένοι θα βγουν οι ηγέτες της αγοράς, καθώς θα επωφεληθούν ενός νέου γύρου συγκέντρωσης στον κλάδο. 

Προϊοντικές κατηγορίες
Από τις επιμέρους κατηγορίες της αγοράς, η IDC εκτιμά ότι οι πωλήσεις notebooks για επαγγελματική χρήση θα ενισχυθούν κατά 5% τη διετία 2016 - 2017, ενώ αυτές των desktops για επαγγελματική χρήση θα επιστρέψουν σε οριακά θετικό έδαφος την περίοδο αναφοράς. Στον αντίποδα, οι πωλήσεις desktops και notebooks για ιδιώτες καταναλωτές θα μειωθούν το εξεταζόμενο διάστημα. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία μετρά ως ηλεκτρονικούς υπολογιστές τα desktops, τα Mini Notebook και άλλα φορητά PCs, που δεν έχουν αποσπώμενο πληκτρολόγιο (όχι tablets). 

Πωλήσεις PC ανά κατηγορία προϊόντος και αγορά (σε εκατ. τεμ.)

Πηγή: IDC Worldwide Quarterly PC Tracker, Αύγουστος 2016
* Πρόβλεψη