Έρευνες - Μελέτες

Kατά 5% αναμένεται να αυξηθούν το 2016 οι παγκόσμιες πωλήσεις smartphone

smarphonehand3

Θετικό πρόσημο αναμένει για την τρέχουσα χρήση η παγκόσμια αγορά των smartphones, με τις πωλήσεις να εκτιμάται ότι θα αυξηθούν φέτος κατά 5% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Σύμφωνα με την Canalys, στην οποία ανήκει η εκτίμηση, η βελτίωση της αγοράς θα επιτευχθεί παρά την αρνητική επίδοση που προβλέπεται να καταγράψει, για πρώτη φορά το 2016, σε ετήσια βάση η Apple.

Στην παγκόσμια αγορά αναμένεται να διατεθούν, κατά το τρέχον έτος, περισσότερες από 1,4 δις συσκευές smartphonesΣύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη της εταιρείας, στην παγκόσμια αγορά θα διατεθούν, κατά το τρέχον έτος, περισσότερες από 1,4 δις συσκευές smartphones, με τις πωλήσεις στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού (εξαιρουμένης της Κίνας) να καταγράφουν διψήφια ποσοστά ανάπτυξης της τάξης του 13%. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει η Canalys σε σχετικό report, η αγορά smartphone στην Ινδία και τις Φιλιππίνες θα διευρυνθεί κατά 21% και 26%, αντίστοιχα, δικαιώνοντας τη μεγάλη μερίδα των αναλυτών που θέλει περιοχές, όπως η Ινδία, να εξελίσσονται στη νέα ατμομηχανή ανάπτυξης του κλάδου. 

“Η διείσδυση των smartphones σε αυτές τις αγορές παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που συνιστά μια μεγάλη ευκαιρία για τους κατασκευαστές. Αν και η περαιτέρω βελτίωση των πωλήσεων στις αναπτυγμένες αγορές είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί, παρά τη μείωση των αποστολών τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους, αναμένουμε ότι οι περιοχές της Δυτικής Ευρώπης και τη Βόρειας Αμερικής θα επιστρέψουν σε ανάπτυξη το 2ο εξάμηνο του έτους. Και οι δύο περιοχές αναμένουμε να ολοκληρώσουν το 2016 με μονοψήφιο ποσοστό ανάπτυξης των πωλήσεων”, σχολιάζουν οι αναλυτές της Canalys στο σχετικό report. 

Πτωτική πορεία
Η Canalys αναμένει ότι οι πωλήσεις της Apple θα υποχωρήσουν, σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2016, κυρίως εξαιτίας της εξασθένισης των δυνάμεων της αμερικανικής εταιρείας επί κινεζικού εδάφους. “Το λανσάρισμα του iPhone 6 μπορεί να ανέβασε τις πωλήσεις της Apple στα ύψη στην ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ωστόσο, η εταιρεία έχει παλέψει για να διατηρήσει αυτή τη δυναμική”, αναφέρει η εταιρεία, προσθέτοντας ότι το iPhone 6s είχε μια μάλλον “χλιαρή” υποδοχή στην Κίνα σε σχέση με το iPhone SE.

Όπως προσθέτουν οι αναλυτές, οι Κινέζοι κατασκευαστές έχουν καταφέρει να βελτιώσουν κατά πολύ την ποιότητα των προϊόντων τους και να προσφέρουν μια καλύτερη σχέση ποιότητας - τιμής. Υπογραμμίζουν δε ότι “πλέον Huawei, Oppo και Vivo προσφέρουν προϊόντα με καλύτερες προδιαγραφές σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τιμών, με την Apple να καλείται να καλύψει τη διαφορά με τον ανταγωνισμό”.