Έρευνες - Μελέτες

To 30% των καταναλωτών θα αποκτήσει μια συσκευή ΙοΤ το επόμενο έτος

iot

Τμήμα της καθημερινότητας του σύγχρονου καταναλωτή γίνεται σταδιακά η τεχνολογία και το οικοσύστημα του Internet of Things (ΙοΤ), με τον κόσμο των συνδεδεμένων συσκευών να διευκολύνει τη ζωή των πολιτών. Ήδη σήμερα, περίπου ένας στους δύο καταναλωτές έχει στην κατοχή του μια συνδεδεμένη συσκευή, ενώ το 30% δηλώνει ότι σκοπεύει να αποκτήσει μία τους επόμενους δώδεκα μήνες. Έρευνα της Deloitte (Switch on to the connected home The Deloitte Consumer Review) αποκαλύπτει ότι οι χρήστες του Διαδικτύου είναι πλέον περισσότερο εξοικειωμένοι με τη λογική του Internet of Things, έχοντας υιοθετήσει μια σειρά από καταναλωτικές συνήθειες που σχετίζονται με το ΙοΤ. Σύμφωνα με την έρευνα, τα δύο τρίτα (66%) των καταναλωτών συμφωνούν ότι συνδεδεμένες συσκευές έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τη ζωή τους πιο εύκολη. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 91% στις ηλικίες μεταξύ 18 έως 24 ετών. Αλλά και για τις ηλικίες άνω των 65 ετών, μια ηλικιακή ομάδα που θα ανέμενε κανείς να έχει πολύ μικρή σχέση με το ΙοΤ, το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι το ΙοΤ κάνει την καθημερινότητά τους πιο εύκολη ανέρχεται σε 37%.

Τα δύο τρίτα των καταναλωτών συμφωνούν ότι συνδεδεμένες συσκευές έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τη ζωή τους πιο εύκοληΕιδικά σε κάποιες κατηγορίες προϊόντων, όπως για παράδειγμα στην ψυχαγωγία, οι καταναλωτές έχουν ήδη κατανοήσει τα οφέλη των συνδεδεμένων συσκευών, με περίπου το 30% να έχει ήδη μια “έξυπνη” τηλεόραση και το 26% μια κονσόλα παιχνιδιών. 

Λιγότερο δημοφιλείς είναι  - προς το παρόν τουλάχιστον - άλλες κατηγορίες συνδεδεμένων συσκευών, όπως τα “έξυπνα” συστήματα ασφαλείας, οι θερμοστάτες και τα “ευφυή” συστήματα φωτισμού, τα οποία έχει σήμερα υιοθετήσει μόλις το 2 έως 3% των καταναλωτών. Ωστόσο, το “έξυπνο” σπίτι και η λειτουργίες που υποστηρίζει θεωρούνται από τους αναλυτές ως ο πυρήνας της επόμενης φάσης ανάπτυξης των καταναλωτικών προϊόντων ΙοΤ.  

Δημοφιλείς συσκευές
Για του λόγου το αληθές 7% των καταναλωτών δηλώνουν ότι θα αγοράσουν έναν “έξυπνο” θερμοστάτη τους επόμενους 12 μήνες, 6% smart συσκευές ασφαλείας και 5% “ευφυή” συστήματα φωτισμού. Ωστόσο, η πλειοψηφία των καταναλωτών - 70 τοις εκατό - δεν σκοπεύετε να αγοράσετε οποιαδήποτε συνδεδεμένη  συσκευή μέσα στους επόμενους 12 μήνες, αναδεικνύοντας την πρόκληση κατασκευαστές και λιανοπωλητές έχουν μπροστά τους και αφορά το ΙοΤ. 

Αντικαταστάσεις συσκευών
Ο κύκλος αντικατάστασης των προϊόντων οικιακής χρήσης αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του IoT, με το το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης για συνδεδεμένες συσκευές να προκύπτει σταδιακά, καθώς οι καταναλωτές αντικαθιστούν παλιές και φθαρμένες συσκευές. Συγκεκριμένα, τα δύο πέμπτα των καταναλωτών σχεδιάζουν να αντικαταστήσουν με “έξυπνα” συστήματα φωτισμού τις σχετικές συσκευές που έχουν σήμερα στην κατοχή τους, όταν φτάσουν στο τέλος του κύκλου ζωής τους. Ακολουθούν οι “ευφυείς” συσκευές ασφαλείας και συσκευές όπως τα smart ψυγεία. 

Συνολικά, τη δυναμική του ΙοΤ, σε παγκόσμιο επίπεδο, αναμένεται να ενισχύσει η πτώση του κόστους των συσκευών, καθώς και το λανσάρισμα νέων καινοτόμων εφαρμογών.