Έρευνες - Μελέτες

$7 δις η αξία της αγοράς “έξυπνων” μετρητών ενέργειας το 2021

dm_electricity

Μία αγορά σε νηπιακό ακόμη στάδιο, αλλά με μεγάλη δυναμική σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι αυτή των “έξυπνων” μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας. Με την παγκόσμια οικονομία και κοινωνία να κινείται όλο και πιο έντονα σε ψηφιακούς ρυθμούς, νέες τεχνολογίες, όπως αυτές που συνδέονται με τα “ευφυή” συστήματα μέτρησης της ενέργειας, γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών.

Η Κίνα αναμένεται να διατηρήσει τον τίτλο της “ατμομηχανής” για την παγκόσμια αγορά των ευφυών συστημάτων καταμέτρησηςΣύμφωνα με σχετικό report της IHS Markit, στην παγκόσμια αγορά διατέθηκαν το 2015 περί τα 100 εκατ. συσκευές “έξυπνων” μετρητών ενέργειας, με την αξία της αγοράς να υπερβαίνει τα $4 δις(αφορά στα έσοδα από hardware). Η παγκόσμια αγορά εκτιμάται ότι ενισχύθηκε κατά 4% το 2015, ενώ με ορίζοντα το 2021 η αξία της υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα $7 δις.

Όπως προκύπτει από την έρευνα της IHS Markit (Smart Electricity Meters Report), η πιο δυναμική αγορά για τα “έξυπνα” συστήματα μέτρησης της ηλεκτρικής ενέργειας για το 2015 ήταν αυτή της Κίνας, η οποία και θα παραμείνει “ατμομηχανή” της ανάπτυξης για τον κλάδο. Στην πραγματικότητα, η Κίνα ήταν η μεγαλύτερη παγκόσμια αγορά για τους μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας το 2015, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ήμισυ όλων των αντίστοιχων συσκευών παγκοσμίως.

Τη διείσδυση των συγκεκριμένων συστημάτων επί κινεζικού εδάφους θα τροφοδοτήσει το δεκαετές πρόγραμμα μαζικού εκσυγχρονισμού βασικών υποδομών της Κίνας στον τομέα της κοινής ωφελείας, που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση. Το εν λόγω πρόγραμμα θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην ήδη πολλά υποσχόμενη αγορά της Κίνας, η οποία μετρά πάνω από 400 εκατομμύρια τελικά σημεία μέτρησης. 

Αγορές με μέλλον
Σημαντική δυναμική, σύμφωνα με την έρευνα, πάντως, εμφανίζουν και άλλες περιοχές της Ασίας, όπως η Ιαπωνία, ενώ πολλά υποσχόμενες παραμένουν οι “ώριμες” ψηφιακά περιοχές της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, παρά την εξασθένιση της πρώτης τα περασμένα χρόνια και τις καθυστερήσεις στο πολύ-αναμενόμενο άνοιγμα της δεύτερης.  Η έρευνα της IHS Markit διαπιστώνει, μάλιστα, ότι ήδη το 2015 οι πωλήσεις “έξυπνων” μετρητών στην περιοχή της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής κινήθηκαν έντονα ανοδικά. Ειδικά σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή αγορά ώθηση στον κλάδο των “έξυπνων” συστημάτων μέτρησης ενέργειας αναμένεται να δώσει η διαδικασία αντικατάστασης των παλιών μετρητών ενέργειας, που θα τονώσει τη ζήτηση για προϊόντα “έξυπνης” καταμέτρησης. Μετά από τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάπτυξη της αγοράς των “έξυπνων” μετρητών ενέργειας, πολλά κράτη - μέλη έχουν δρομολογήσει μαζικές αντικαταστάσεις των υφιστάμενων συστημάτων καταμέτρησης, ενώ άλλα προετοιμάζονται προκειμένου να εισέλθουν σε αντίστοιχη διαδικασία.

Να σημειωθεί ότι τα “ευφυή” συστήματα καταμέτρησης έχουν δυνατότητες μέτρησης ενέργειας, τάσης, συχνότητας και άλλων μεγεθών, και δυνατότητα αμφίδρομης επικοινωνίας μέσω τηλεπικοινωνιακών μέσων με κέντρα συλλογής, αποθήκευσης, επεξεργασίας και διαχείρισης πληροφοριών.