Έρευνες - Μελέτες

Επανήλθαν σε θετικό έδαφος οι πωλήσεις smartphone το δεύτερο τρίμηνο του 2016

smartphonecoffee

Σε θετικό έδαφος επέστρεψε η παγκόσμια αγορά smartphone το δεύτερο τρίμηνο του 2016. Μετά από μια κακή επίδοση, κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, το διάστημα Απριλίου - Ιουνίου 2016 οι πωλήσεις της κατηγορίας ανέκαμψαν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Samsung, Apple και Huawei στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας αγοράς "έξυπνων” κινητών για το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου 2016Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας Canalys, οι πωλήσεις “έξυπνων” κινητών αυξήθηκαν ελαφρά το δεύτερο τρίμηνο του 2016, σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ ήταν επίπεδες έναντι του πρώτου τριμήνου της τρέχουσας χρήσης. Συνολικά, το εξεταζόμενο διάστημα διατέθηκαν στην παγκόσμια αγορά περισσότερες από 330 εκατ. συσκευές smartphone.

Η εταιρεία σχολιάζει ότι η πολύ κακή επίδοση της αγοράς κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο ευνοεί τις συγκρίσεις με το δεύτερο τρίμηνο του 2016, ενώ πρακτικά η αγορά παρέμεινε στα επίπεδα των πωλήσεων που είχε επιτύχει κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Από τα στοιχεία της εταιρείας προκύπτει ότι το εξεταζόμενο διάστημα της παγκόσμιας αγοράς ηγήθηκε η Samsung, με τις αποστολές συσκευών εκ μέρους του κατασκευαστή να ανέρχονται σε 80 εκατ. τεμάχια. “Η επιτυχία του Galaxy S7, σε συνδυασμό με την πολύ καλή επίδοση της εταιρείας στο low end τμήμα της αγοράς επέτρεψαν στη Samsung να βρεθεί στην πρώτη θέση των πωλήσεων το δεύτερο τρίμηνο του 2016” σχολιάζουν οι αναλυτές της Canalys, προσθέτοντας ότι η κίνηση της εταιρείας .

Από την πλευρά της, η Apple διέθεσε στην παγκόσμια αγορά 40 εκατομμύρια iPhones το διάστημα Μαρτίου - Ιουνίου 2016, επίδοση που μεταφράζεται στη δεύτερη συνεχόμενη ετήσια πτώση στις πωλήσεις της αμερικανικής εταιρείας. Η πορεία των πωλήσεων της Apple σε αγορές - “κλειδιά”, όπως αυτές της Κίνας και της Ινδίας, ήταν άτονη, με την τιμή των συσκευών να λειτουργεί αποτρεπτικά για τη μαζική διάθεση των smartphones της εταιρείας. Αντίθετα, οι καταναλωτές στις συγκεκριμένες περιοχές συνέχισαν να στρέφονται σε τοπικά brands, τα οποία προσφέρουν έναν συνδυασμό ποιότητας - τιμής που εκλαμβάνεται ως μια καλή εναλλακτική από τον καταναλωτή.

Άνοδος πωλήσεων
Την τρίτη θέση της παγκόσμιας αγοράς smartphone κατέκτησε η Huawei, με πωλήσεις της τάξης των 31 εκατ. συσκευών. Μάλιστα, η κινέζικη εταιρεία πέτυχε ρεκόρ πωλήσεων στην Κίνα, ενώ συνεχίστηκε η ανοδική πορεία στην αγορά της ΕΜΕΑ. “Η Huawei έκανε ένα εξαιρετικό ξεκίνημα το 2016, με την ηγετική της θέση στην αγορά της Κίνας να βοηθά την παγκόσμια εικόνα. Ωστόσο, θα πρέπει να συνεχίσει να πετυχαίνει ρεκόρ πωλήσεων, βελτιώνοντας, παράλληλα, τη θέση της στην αμερικανική αγορά, ανά θέλει να πετύχει τον ετήσιο στόχο της για πωλήσεις 140 εκατ. συσκευών το 2016” τονίζει η Canalys.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις (Gartner), η παγκόσμια αγορά smartphones θα καταγράψει μεν ανοδικό ρυθμό ανάπτυξης το 2016, αλλά μόνο σε μονοψήφιο ποσοστό, καθώς αναμένεται να διατεθούν στη διεθνή αγορά 1,5 δις συσκευές, αριθμός αυξημένος κατά μόλις 7% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.